Proiectul „Ce este munca” / „What work is”,  semnat de pictorul Șerban Savu și de artiștii designeri grafici invitați Nana Esi și Sophie Keij a fost desemnat proiectul câștigător care să reprezinte România la cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, organizată între 20 aprilie și 24 noiembrie. Tema Bienalei din acest an, lansată de către curatorul acestei ediții, Adriano Pedrosa, este „Foreigners Everywhere” / „Străini pretutindeni”.

Șerban Savu este absolvient al Universității de Artă și Design din Cluj, în 2001, continuând studiile cu o bursă de cercetare postuniversitară de doi ani la Veneția. În momentul de față, Savu trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Acesta e considerat parte a grupului de pictori cunoscut sub numele de „Școala de la Cluj, iar picturile figurative ale lui Șerban Savu surprind existența zilnică a românilor contemporani la muncă și în timpul liber. Artistul a avut expoziții în cele mai cunoscute muzee și galerii de artă din lume.

Curator al proiectului este Ciprian Mureșan, care a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj, în anul 2000, iar din 2005 este redactor al revistei „IDEA art + society”. Arta lui Ciprian Mureșan include instalații, sculptură, desen și video. Ciprian Mureșan a mai reprezentat România la cea de-a 53-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă a Bienalei de la Veneția în 2009 și a participat, de asemenea, la cea de-a 17-a ediție a Bienalei de la Sydney.

În 2018, Muzeul Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Paris le-a propus artiștilor români Ciprian Mureșan și Șerban Savu, alăturarea într-un generos spațiu al muzeului cu ocazia Sezonului România – Franța. Mai mult, lucrările celor doi artiști pot fi văzute frecvent împreună în expoziții și proiecte colective. 

Managerul proiectului participant din partea României la Veneția este Cristian Alexandru Damian, iar Fundația „IDEA”  va fi organizatorul. După cele două zile în care pot fi soluționate contestațiile, anunţarea publică a proiectului câştigător va avea loc în 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale. 

Locul al doilea în concursul de proiecte a revenit proiectului „Monumente Vii” / „Living Monuments”, iar locul al treilea a revenit proiectului „Te văd pe tine, văzându-te pe tine” / „I See Yourself, Seeing Yourself”.

Din cele 13 proiecte înscrise inițial în prima etapă, cele trei de mai sus au primit punctaje în funcție de: unitatea conceptului pentru ambele spații; fezabilitatea proiectului, respectiv posibilitatea de realizare practică (montare, demontare şi transport) şi încadrarea în bugetul estimat (raportul între costurile estimate şi rezultatele așteptate; relevanța / oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului); strategia de promovare a proiectului în cadrul Bienalei şi în afara acesteia.

Comisia de selecție a fost alcătuită din Comisarul participării României la cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, Ioana Ciocan, reprezentantul comun al Ministerului Afacerilor Externe și Institutului Cultural Român, Monica Joița, directorul MNAC, Călin Dan, directorul MNAR, Călin Stegerean, istoricul de artă Branko Franceschi, directorul artistic al Museo Nazionale delle Arti del XXI (MAXXI) din Roma, Francesco Stocchi și managera interimară a Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță.

În 2024, bugetul alocat proiectelor care vor reprezenta România în cele două spații expoziționale ale țării noastre din cadrul Bienalei a fost suplimentat, astfel încât Ministerul Culturii va aloca 850.000 lei pentru proiectul din pavilionul românesc din Giardini della Biennale, iar Institutul Cultural Român va aloca aproximativ 250.000 lei pentru cel din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.