Connect with us

Teatru

Andi Vasluianu și Florin Piersic Jr., într-o poveste plină de umor negru – „Vestul Singuratic“ -, la Cluj

Published

on

Povestea piesei este despre natura umană și despre viața omului, fără reguli, unde iubirea și iertarea își fac loc chiar și în capătul uitat de lume unde are loc acțiunea: izolata localitate irlandeză Leenane. Aici binele nu are jurisdicţie, iar cruzimea absolută se naşte din inocenţă. Totodată, societatea este pătată de conflicte diverse, între toți oamenii din poveste: frați sau vecini, dar și între celelalte personaje. Întreaga poveste, care durează trei ore, va putea fi văzută de spectatori marți, 26 februarie, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, adusă de SpectacolTM.

Umorul negru este preponderent, iar textul piesei este tradus excelent, fiind adaptat perfect la un limbaj tipic unor segmente ale societății noastre.

Cei doi frați: Coleman (Florin Piersic Jr.) și Valene (Vlad Zamfirescu) locuiesc într-o casă în care parcă timpul stă în loc, care devine un spațiu perfect de joacă de-a viața. Valene colecţionează statuete religioase, Coleman şi-a făcut un obicei de a merge la înmormântări în principal pentru mâncarea servită. Cei doi  au probleme cu alcoolul și beau mult wisky în timp ce se ceartă des pentru lucruri mici, aflându-se într-un conflict permanent. Primul și-a ucis tatăl cu o armă de foc și îi pasă prea puțin de orice, iar celălalt a moștenit casa și banii acestuia. Cei doi dau impresia că stau pe niște butoaie de pulbere, gata să explodeze în orice moment. Relația fraților este foarte strânsă, dar e bazată pe singura formă de manifestare a afecţiunii pe care au cunoscut-o vreodată: conflictul. Actorii întruchipează doi bărbați maturi care nu reușesc să se maturizeze nicicând. Fiecare îl provoacă pe celălalt, împingându-l spre limitele răbdării, singurul care încearcă să repare întrucâtva relaţia disfuncţională a fraţilor Connor este preotul Welsh, jucat de Andi Vasluianu, care face eforturi serioase să le reamintească fraților valorile creștine adevărate pe care trebuie să le respecte. Dar sfaturile lui par să rămână neauzite pentru Coleman şi Valene, ca şi pentru restul satului în care îşi are parohia unde crimele şi sinuciderile fac parte din cotidian. Preotul are crize spirituale și remuşcări pe care le înăbuşă, din ce în ce mai des, cu acelaşi whisky pe care o minoră, Girleen Kelleher (Ioana Calotă), îl fură de acasă şi îl vinde la negru. Se naște, astfel, o lume plină de violență, umor negru, dar și de o compasiune neașteptată.

„Mi-ar plăcea ca acest spectacol să fie văzut pentru că este lipsit de prejudecăţi şi nu te lasă o secundă în pace. Te va enerva, te va amuza şi te va emoţiona în egală măsură!“, a spus despre piesa „Vestul Singuratic”, Andi Vasluianu, care-l joacă pe preotul Welsh.

„În copilărie nu ştim ce e bine şi ce e rău. Suntem amorali. Suntem inocenţi. Din cauza asta copiii care au făcut ceva rău nu ajung la închisoare – considerăm că nu sunt încă responsabili pentru faptele lor. Nu sunt încă civilizaţi. Sunt încă prădători. Sunt în perioada jurasică a evoluţiei. Dar îi iubim. Mai mult, copiii sunt, în ordinea mântuirii, modele! Doar fiind ca ei vom intra în Împărăţia Cerurilor! «Vestul singuratic» ne spune o poveste cu nişte oameni care au rămas, la 40 de ani, precum copiii“, a declarat regizorul Cristi Juncu.

Limbajul din întreg spectacolul este necenzurat, dar lumea va râde copios. Din pricina limbajului, piesa nu este recomandată persoanelor sub 16 ani.

Martin McDonagh este unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani irlandezi fiind totodată un foarte apreciat scenarist şi regizor de film.

Textul piesei „Vestul singuratic“ a fost scris în 1997 şi nominalizat, doi ani mai târziu, la premiul Tony pentru cea mai bună piesă. Spectacolul face parte din „Trilogia Leenane“ a lui McDonagh, alături de „Regina frumuseţii din Leenane“ şi de „Craniul din Connemara“, cu care a fost nominalizat, tot în 1997, la premiul Laurence Olivier pentru „Cea mai bună comedie“.

În 2018, McDonagh a câștigat trei premii BAFTA și două Premii Golden Globe pentru filmul „Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri“. Mai mult, actorii din rolurile principale, Frances McDormand şi Sam Rockwell au câştigat Oscaruri la categoriile de interpretare.

Spectacolul a fost nominalizat la UNITER la secțiunea „Cel mai bun actor în rol principal”, dar și la cea pentru „Cel mai bun regizor”. Premiera piesei „Vestul Singuratic” a avut loc în 29 martie 2015, la Teatrul Nottara din Capitală.

Piesa „Vestul Singuratic” va fi adusă de platforma SpectacolTM, marți, 26 februarie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, începând cu ora 20.00 și va dura trei ore. Ultimul spectacol organizat de platforma SpectacolTM la Cluj-Napoca, „Frumos e în septembrie la Veneția”, cu Oana Pellea și Mircea Rusu, a avut loc în 8 februarie în aceeași sală.

Biletele sunt disponibile prin rețelele eventbook și iabilet la prețuri cuprinse între 40 și 120 de lei, în funcție de categorie.

„Vestul singuratic“, de Martin McDonagh
Distribuție: Florin Piersic jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Ioana Calotă
Regie: Cristi Juncu

Scenografie: Carmencita Bojboiu

Traducere: Bogdan Budeș

O producție a Teatrului Nottara, București

 

English
Română English