Connect with us

Festival

Câștigător al Ursului de Argint, invitat special la festivalul ANONIMUL, cu o proiecție în premieră mondială

Published

on

Emir Baigazin, regizor câștigător al Ursului de Argint în 2013 și competitor în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, este unul dintre invitații speciali ai ediției 2018 a festivalului ANONIMUL. Aici, Baigazin își va proiecta, în Delta Dunării, în premieră mondială noua sa producție, Would you Like to Stargaze?.

Regizorul filmului „Would you Like to Stargaze?”, Emir Baigazin, este unul dintre invitații speciali ai Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, din Delta Dunării. Alături de regizor va fi prezentă și Aidana Kozhageldina, scenograful și designerul de costume al filmului.

Emir Baigazin va primi la Sfântu Gheorghe Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. „Would you Like to Stargaze?”, „The Wounded Angel” și „Harmony Lessons” sunt cele trei filme ale regizorului care vor fi proiectate în cadrul evenimentului. Prinul film va fi prezentat în Delta Dunării în premieră mondială, în ultima seară a festivalului. Acestea vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri. Emir Baigazin va susține, de asemenea, și un masterclass  sâmbătă, 11 august. „Dedicăm anul acesta Festivalul unui cineast extraordinar pe care l-am descoperit încă de la debut, acum 5 ani, l-am urmărit de-a lungul anilor pentru a-i acorda anul acesta Trofeul pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. Emir Baigazin este un cineast tânăr care a avut atâtea să ne spună prin filmele sale încă de la început, care ne oferă atât de mult nouă, spectatorilor săi și cu siguranță ne va mai atrage în universul său atât de special, de inspiring și de provocator”, a declarat directorul festivalului ANONIMU, Miruna Berescu.

Cel mai recent film semnat Emir Baigazin, „The River” va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, la câteva săptămâni dupa prezența regizorului la ANONIMUL 15.

Emir Baigazin a debutat fulminant cu filmul „Harmony Lessons”, care a avut premiera în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Berlin., în 2013, unde a și câștigat Ursul de Argint pentru Contribuție Artistică Extraordinară pentru imaginea semnată de Aziz Zhambakiyev. De asemea, de la același eveniment, Emir Baigazin a plecat și cu Premiul Cititorilor „Berliner Morgenpost”. Ursul de Argint a fost acordat de un Juriu condus de regizorul Wong Kar-wai, în același an în care Ursul de Aur a fost câștigat de Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer. În același an, „Harmony Lessons”, a fost inclus în Competiția ANONIMUL 10 de către selectorul Ludmila Cvikova și s-a clasat pe locul 2 în preferințele spectatorilor exprimate prin vot.

Cu cel de al doilea său film, „The Wounded Angel”, scris, regizat și montat de el, Emir Baigazin s-a întors la Festivalul de Film de la Berlin 2016, în secțiunea Panorama.

„Harmony Lessons”, „The Wounded Angel”, și „The River” au fost gândite și anunțate încă de la început ca fiind părți ale unei trilogii despre adolescenți și relația lor complexă cu lumea. Emir Baigazin consideră că adolescența „este cea mai critică perioadă din viață, când ceva se poate rupe în mintea adolescentului, iar acesta se pierde pentru totdeauna. Sunt interesat să văd dacă pot să descopăr acea coardă întinsă care urmează să se rupă”.

ANONIMUL 15 se va desfășura în perioada 6 – 12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

English
Română English