Connect with us

Film

Cel puțin 10 lungmetraje românești, prezentate în cadrul programului ANONIMUL

Published

on

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, din Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării, prezintă și în acest an un program extins de filme românești, în avanpremieră în România ori producții lansate deja în circuitul cinematografic. Cea mai așteptată este ultima producție a lui Radu Jude, câștigătoarea Marelui Premiu de la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary, care va fi prezentată pentru prima oară în România la cea de-a 15-a ediție a ANONIMUL.

Cea mai nouă producție scrisă și regizată de Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, va fi proiectată în avanpremieră națională la ANONIMUL 15. Cu Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu și Claudia Ieremia, filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă. Filmul a fost prezentat în premieră mondială în Competiția Oficială a Festivalului de la Karlovy Vary și a câștigat Marele Premiu – Globul de Cristal. Filmul lui Jude este primul proiect cinematografic românesc care câștigă acest premiu în istoria de 53 de ediții ale Festivalului. Cel de-al șaselea lungmetraj a lui Radu Jude a primit, în aceeași competiție, și trofeul Europa Cinemas Label, oferit începând cu 2003. Distincția asigură promovarea, distribuirea și expunerea filmelor europene în cinematografe. Câştigătorul trofeului este decis de un juriu format din reprezentanţi ai patru distribuitori Europa Cinemas din secţiunile: Panorama (Berlinale), Quinzaine des Realisateurs (Cannes), East of the West şi selecţia oficială (Karlovy Vary), Concorso Internazionale and Cineasti del presente (Festival del Film Locarno) şi Giornate Degli Autori (Veneţia).

Filmul va fi distribuit în cinematografele din România începând cu 28 septembrie 2018. Despre „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, evenimentar a scris AICI și AICI. Radu Jude a câștigat Trofeul ANONIMUL la ediția din 2012, pentru filmul „Toată lumea din familia noastră”, premiu acordat pe baza voturilor publicului.

Într-o proiecție specială la ANONIMUL va fi prezentat publicului și „Povestea unui pierde-vară”, cu participarea regizorului Paul Negoescu și a unei părți din echipă. Filmul spune povestea lui Petru, un profesor de matematică aflat într-o relație deschisă cu Irina, care află că este însărcinată. Pelicula va intra în cinema din 21 septembrie 2018.

Entry-ul românesc din Competiția de lungmetraj a festivalului din Delta Dunării este debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, „Secretul fericirii”, alături de alte cinci filme propuse de selectorul Ludmila Cvikova. Filmul, care are doar 3 personaje, spune povestea a doi prieteni, interpretați de Vlad Zamfirescu și Theo Marton, care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Filmul va fi lansat în cinematografe pe 19 octombrie 2018.

„Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, în regia lui Emanuel Pârvu a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului de Film de la Sarajevo în august 2017, unde a obținut Premiul pentru Regie și Premiul pentru „Cel mai bun actor” (Șerban Pavlu). Filmul a fost apoi inclus în Competiția Oficială a Festivalurilor de Film de la Geneva și Beijing și prezentat în Selecția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cottbus, în cadrul Making Waves: New Romanian Cinema, la New York, precum și în Balkan Competition a Festivalului de Film de la Sofia. Filmul va fi proiectat la ANONIMUL 15 în prezența regizorului Emanuel Pârvu, a producătorului Miruna Berescu, a co-producătorului Dan Chișu, a actorului Șerban Pavlu și a directorului de imagine Silviu Stavilă. Dan Chișu va prezenta de asemenea la Festival un scurt extras din cel mai recent film pentru care semnează regia: „Jandarmul”.

 

Alte filme românești care vor fi proiectate la festival:

– „Un pas în urma serafimilor” (România, 2017), în regia Daniel Sandu, în prezența lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal”:

– „Porococa” (România, 2017), regizat de Constantin Popescu, prezentat în premieră mondială în Competiția Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 și câștigător al Premiului pentru “Cel mai bun actor” – Bogdan Dumitrache;

– „Soldații. Poveste din Ferentari” (România, 2017) în regia Ivana Mladenovic;

– „Dacii Liberi” (România, 2018, documentar) – proiectat în prezența co-regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan;

– „Cadoul de Crăciun” (România, 2018, scurtmetraj), cu Ioana Flora și Adrian Văncică în rolurile principale, proiectat în prezența regizorului Bogdan Mureșanu.

 

Filmele din Competiția ANONIMUL

Curatorul de film Ludmila Cvikova a propus șase titluri pentru competiția din acest an. Titilurile concurează pentru Trofeul ANONIMUL acordat exclusib pe baza voturilor celor din publicul festivalului:

– „Disappearance” (Iran – Qatar, 2017), de Ali Asgari, prezentat în premieră mondială în cadrul competiţiei Orizzonti la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia în 2017. Regizorul Ali Asgari a câştigat premiul „Ovidiu Bose Paştină” pentru scurtmetrajul „The Silence”, regizat împreună cu Farnoosh Samadi, la Anonimul 2017;

– „3 / 4 (Three Quarters)” (Germania – Bulgaria, 2017), de Ilian Metev, recompensat cu Leopardul de Aur al secţiunii Cineasti Del Presente a Festivalului de Film de la Locarno 2017;

– „Djon Africa” (Portugalia, 2018), de Filipa Reis şi João Miller Guerra, prezentat în premieră mondială în competiţia Hivos Tiger a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, 2018;

– „Nervous Translation” (Filipine, 2018), de Shireen Seno, câştigător al premiului NETPAC la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam 2018;

– „Under the Tree” (Islanda, Danemarca, Polonia, Germania, 2017), de Hafsteinn Gunnar Sigurðsson,  prezentat  în premieră mondială în competiţia Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia 2017;

– „Secretul Fericirii” (România, 2018), debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu. Iniţial un spectacol de teatru după un text scris de Alexandru Popa şi pus în scenă tot de Vlad Zamfirescu, la Godot Café Teatru, filmul urmăreşte doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt.

Peste 400 de scurtmetraje din 46 de ţări au fost înscrise pentru competiţia de scurtmetraj internaţional şi scurtmetraj românesc ANONIMUL 15, selecţia acestora aparţinând criticului de film Ionuţ Mareş.

Scurtmetrajele internaţionale selectate pentru ANONIMUL 018, în număr de 14, sunt:

– „The Knife Salesman” (Australia), de Jamie Helmer şi Michael Leonard;

– „Denise” (Italia), de Rosella Inglese;

– „J’Mange froid” (Franţa), de Romain Laguna;

– „Driving lesson/ Ajotunti” (Finlanda), de Jarno Lindemark;

– „Ridgeland” (Statele Unite ale Americii), de Taylor MacDonald;

– „Employee of the Month” (Filipine-Singapore), de Carlo Francisco Manatad;

–  „Retouch” (Iran), de Kaveh Mazaheri;

– „La Araña” (Spania), de Emiliano Granada Ortega;

– „L’été froid” (China-Franţa), de Ji Qiaowei;

– „Letters” (Rusia), de Alexander Savarsky;

– „Madre” (Spania), de Rodrigo Sorogoyen;

– „Like a Good Kid” (Iran), de Arian Vezirdaftari;

– „No Mileage” (Columbia), de Kack Wake-Walker;

– „Accelerate” (Africa de Sud), de Dian Weys.

 

Cele 12 filme româneşti alese de Ionuț Mareş sunt:

– „Pescăruşul”, de Alex Baciu şi Maria Popistaşu;

– „Lame Luck”, de Cristian Bota;

– „Michelangelo”, de Anghel Damian;

–  „Aprilie, vis”, de Andrei Inizian;

–  „Linişte”, de Alex Iureş;

–  „Prima lovitură”, de Peter Kerek;

–  „8”, de Mihai Pârcălabu;

– „Totul e foarte departe”, de Emanuel Pârvu;

– „Date night”, de Stela Pelin;

–  „Străinul”, de Alexandru Ranta;

– „Emigranţii”, de Andra Salaoru;

– „Misterul unui caz simplu”, de Vera Surăţei.

Cea de-a 15- a ediție a festivalului ANONIMUL se desfășoară în perioada 6 -12 august, în localitatea Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării.

 

Citește și:

Radu Jude, câștigător al Marelui Premiu de la Karlovy Vary

Holocaustul, perceput de români, în cel mai nou film a lui Radu Jude

English
Română English