Connect with us

Film

Documentarul „Chipuri, locuri”, nominalizat la Oscar, două proiecții la Cinema Victoria

Published

on

Documentarul Visages villages (Chipuri, locuri),  premiat la cele mai importante festivaluri și nominalizat la Oscar va avea vineri premiera națională Cluj-Napoca, la cinema Victoria.

Filmul documentar va rula în premieră la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, însă doar de două ori, din cauza închiderii temporare a cinematografului, despre care evenimentar a scris în premieră. Astfel, publicul va putea să vadă Visages villages (Chipuri, locuri) la Cinema Victoria vineri, de la 17.30 și duminică, de la 15.00.

Subiectul documentarului este călătoria lui Agnès Varda și a lui JR prin mai multe sate din Franţa, într-o camionetă transformată în studio foto. Cei doi întâlnesc localnici, le descoperă poveştile şi le transformă portretele în imense fotografii murale. Le expun pe case, hambare, faţade de magazine sau trenuri şi scot la iveală umanitatea subiecţilor şi pe cea proprie.

Agnès Varda, una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez, şi fotograful şi muralistul JR sunt coregizorii și naratorii documentarului – road movie „Chipuri, locuri”. Cu toate că aparţin unor generaţii diferite, Varda (acum în vârstă de 90 de ani) şi JR (în vârstă de 35 de ani) apar ca suflete pereche, împărtăşind pasiunea pentru imagini şi maniera în care sunt create, prezentate şi transmise mai departe.

Lungmetrajul documentar Visages villages (Chipuri, locuri), de Agnès Varda şi JR fost prezentat  pentru prima dată la Festivalul de Film de la Cannes 2017, de unde a plecat cu două premii – “L’Oeil d’Or” şi “Palme de Whiskers”. Mai mult, filmul a fost nominalizat în acest an la Oscar, la categoria „Cel mai bun documentar”.

Documentarul a fost prezent cadrul mai multor festivaluri, unde a primit numeroase premii. „Chipuri, locuri”  a obţinut premiul publicului la Toronto, trofeul Asociaţiilor Criticilor de Film din Toronto, San Francisco, Los Angeles şi New York, dar și trofeul Societăţii Naţionale a Criticilor de Film (National Society of Film Critics). În plus, producția a fost desemnată cel mai popular documentar la Vancouver IFF şi cel mai bun film la Haifa IFF. Pelicula a primit trofeul Lumière la categoria documentar, dar şi două nominalizări la premiile César 2018 – pentru cel mai bun lungmetraj documentar şi cea mai bună muzică originală (Matthieu Chedid).

Pe lângă proiecțiile de la Cluj-Napoca, Chipuri, locuri va rula în alte 15 orașe din țară: București, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Gura Humorului, Iași, Pitești, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Mureș și Suceava.

English
Română English