Connect with us

Festival

Electric Castle – Recomandările zilei I. Festivalul de la Bonțida, deschis oficial!

Published

on

S-au deschis oficial porțile Electric Castle! Publicul larg poate să intre în festival începând de miercuri, de la ora 15.00. Momentele pregătite în prima zi pentru iubitorii muzicii sunt diverse: de la rap latin, la muzică românească din anii 2000, totul culminând cu concertul reggae al fiului lui Bob Marley.

Evenimentar vă face câteva recomandări concerte care nu trebuie ratate din programul primei zile de festival.

Scena mare a Electric Castle (EC) va fi deschisă de artista moldoveancă Alexandrina Hristov, împreună cu trupa sa de instrumentiști. Cântăreața urcă pentru prima dată pe scena de la Bonțida, însă este o prezență obișnuită la Cluj și mai ales la Untold. Acolo, ea a avut momentul său la scena The Forest, în fiecare din ultimii ani. Alexandrina Hristov reușește să îmbine muzica cu pictura și cu poezia. Ea cântă în limba română, franceză și rusă, iar stilul muzical pe care-l abordează se află undeva între pop acustic, alternative, rock contemporan, jazz și soul. Atunci când nu concertează cu trupa sa, moment tot mai rar în ultima vreme, Alexandrina își susține recitalurile în formula voce-pian, dar ea mai folosește și chitara. La Electric Castle, cântăreața din Republica Moldova va susține un concert de 50 de minute pe aceeași scenă unde, la distanță de trei ore, va urca headliner-ul EC, Damian Marley. Pentru cei care nu i-au ascultat încă muzica, Alexandrina va fi o surpriză plăcută.

De la ora 20.00, pe aceeași Main Stage va veni rândul americanilor de la Deliquent Habits să își facă numărul. Trupa hip-hop formată la Los Angeles în 1991 poate fi una din redescoperirile pe care cei de la festival le fac. Deși, poate, numele lor nu spune prea multe, mai multe din piesele de rap latin scoase de-a lungul vremii sunt linii melodice cunoscute publicului larg. Un exemplu ar putea fi piesa „Return to the Tres”. Pentru ascultătorii de hip-hop, momentul celor denumiți Los Tres Deliquentes este un „must see”.

Damian Marley (Damian Robert Nesta „Junior Gong” Marley) va concerta pe Main Stage de la ora 21.30. Artistul de 40 de ani are în palmaresul său muzical patru premii Grammy, primite pentru „Cel mai bun album reggae”, în 2002, ouă în 2006 și unul chiar în 2018. La cei 40 de ani ai săi, Damian Marley e cel mai mic fiu al legendei Bob Marley. Damian și-a început cariera muzicală de mic, de la 13 ani și e cunoscut ca și continuatorul muncii tatălui său. Artistul născut în Jamaica, la Kingston, cântă ce altceva decât muzică raggae, varianta jamaicană a rapului. La fel ca tatăl și restul familiei Marley, Damian este adept al curentului religios Rastafari și își ghidează viața și muzica după principiile acestuia: dragoste, o singură Planetă și libertate pentru toată lumea. Damian Marley este cunoscut și pentru dread-urile lui din păr, care au o lungime considerabilă, ceea ce-l face să fie o prezență cu un aer interesant.

Scena Hangar rămâne și în acest an gazda unor readuceri aminte muzicale. Anul trecut, în prima zi, acolo a avut loc un concert al „doamnelor muzicii ușoare românești” Mirabela Dauer și Corina Chiriac. Tradiția merge, oarecum, mai departe, însă protagoniștii ediției din 2018 a Electric Castle sunt fi trupele Class și Vunk. Cele două momente muzicale – dar mai ales primul-, vor aduce melancolie printre tinerii care au crescut în anii 2000 cu Atomic TV, locul de unde clipurile pieselor lor nu lipseau.

La scenele Hideout și Booha Mansion, miercuri este ziua DJ-ilor clujeni. Pe cele două scene, în prima zi de festival, marea majoritate a set-urilor sunt realizate de nume de artiști din Cluj. Dintre ei îi amintim pe Gopo, Ahe, Jaheyo sau Slim Rocka. La Scena Electronic Beats, din spatele Castelului Bánffy, de muzică se ocupă echipa de DJ-I cunscută de la Clubul Midi: Mihigh, Kid Chriss și Paul K.

Programul EC de miercuri pentru toate cele nouă scene poate fi consultat în fotografia de mai jos, iar programul întreg al festivalului se poate găsi pe site-ul oficial.

Cum poți ajunge la Bonțida

Pentru a ajunge la festivalul de la Bonțida publicul are trei variante: cu mașina, cu autobuzul sau cu trenul. Prima dintre acestea este cea mai “pretențioasa”. Când spunem asta, ne referim la faptul că, de cele mai multe ori, drumul spre Bonțida este foarte aglomerat pe perioada festivalului. Mai mult, anul acesta, mașinile mici nu mai au voie să intre în sat. Cei care sunt acceptați sunt sătenii sau cei cazați la localnici. Mașinile, ca și autobuzele vor folosi drumul de acces de pietriș de după Gădălin.

Autobuzele de Bonțida circulă non-stop, începând de miercuri de la ora 8.00, spre și din Bonțida. Pleacarea se face de la Sala Sporturilor „Horia Demian” și de la Iulius Mall, iar la întoarcere autobuzele opresc în Piața Mărăști și la Sala Sporturilor. Un bilet de călătorie costă 12 lei și se poate cumpăra din stațiile din Cluj-Napoca și Bonțida. De menționat că biletele se pot plăti cu brățara de festival, dar și cu bani cash.

Vizavi de ultima variantă de transport, toate trenurile care vor trece prin Bonțida opresc acolo, indiferent de rangul acestora. De la Gara Bonțida până la intrarea în festival se face aproximativ 30 de minute pe jos.

Festivalul Electric Castle are loc în perioada 18 – 22 iulie la Castelul Bánffy din Bonțida, în județul Cluj. Anul trecut, evenimentul muzical a adus laolaltă 171.000 de participanți, iar în acest an organizatorii așteaptă un public de 200.000 de oameni în cele cinci zile.

 

Citește și:

VIDEO SPECIAL Acrobații de circ la Electric Castle, într-o reprezentație marca Cirque du Soleil

Totul despre Electric Castle 2018! Care sunt atracțiile și noutățile ediției din acest an. VIDEO SPECIAL de la EC, înainte de deschidere

Electric Castle îl aduce headliner pe fiul lui Bob Marley, dar renunță la scena reggae

English
Română English