Connect with us

Film

Filme scurte realizate de femei regizor din România, sub clar de lună

Published

on

Săptămâna filmelor în Parcul Iulius din Cluj-Napoca: Caravana filmelor NexT și Movie Nights vor fi cele două evenimente cinematografice din parcul de lângă Iulius Mall Cluj. De marți până duminică, cu o pauză de o zi, în Iulius Parc rulează scurtmetraje românești, dar și lungmetrajele „Ursul” și „Estiu 1993” / „Vara lui 1993”.

Caravana filmelor NexT poposește pentru al patrulea an consecutiv la Iulius Parc. În prima zi, marți, au rulat opt filme scurte, în cadrul programului „100 de ani de scurtmetraje românești”. Au fost proiectate pelicule semnate, printre altele, de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude şi Cristian Nemescu.: „Așa e viața” (regia Marin Iorda, România, 1928), „Scurtă istorie” (regia Ioan Popescu Gopo, România, 1957), „Arta apărării individuale” (regia Ovidiu Bose Paștină, România, 1980), „Mariana” (regia Cristian Mungiu, România, 1997), „Poveste la Scara C” (regia Cristian Nemescu, România, 2002), „Călătorie la oraș” (regia Corneliu Porumboiu, România, 2003), „Lampa cu căciulă”(regia Radu Jude, România 2006) – cel mai premiat scurtmetraj romanesc, „Radu + Ana” (regia Paul Negoescu, România, 2007).

Miercuri seară, de la ora deja cunoscută pentru proiecțiile din Parcul Iulius, 21.00, în programul „NexT Is Feminist” vor fi prezentate cinci filme scurte realizate de femei regizor din ţara noastră. Pe ecranul din Iulius Parc vor rula filme scurte româneşti realizate de regizori ca Iulia Rugină, Georgiana Moldoveanu şi Sânziana Nicola:  „30-40-50” (regia Iulia Rugină, România, 2012), „Idle” (regia Raia Al Souliman, România, 2013), „Fereastra (regia Georgiana Moldoveanu, România, 2014), „Duminică” (regia Sânziana Nicola, România, 2014), „O lume nouă” (regia Luiza Pârvu, România-Ungaria-SUA, 2014). Proiecțiile de miercuri vor dura o oră și patruzeci de minute.

Film premiat pentru „Cel mai bun debut” de la Berlin, la Movie Nights

După caravana filmelor NexT de la Cluj, la finalul săptămâni alte două pelicule se văd la Movie Nights. Vineri, 17 august, de la ora 21.00, spectatorii vor viziona drama „Estiu 1993” / „Vara lui 1993”. Regia este semnată de Carla Simón, care a primit Marele premiu al juriului internațional Generația K+ și premiul pentru „Cel mai bun debut” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2017. Spectatorii vor descoperi povestea Fridei, o fetiță de șase ani care, după decesul părinților, părăsește Barcelona și pe bunicii săi. Deși familia ei adoptivă este prietenoasă și locuiește la o fermă dintr-o zonă montană unde pare că viața este o vacanță permanentă, Fridei îi este greu să gestioneze durerea provocată de moartea părinților și să se adapteze la noua ei viață.

Sâmbătă, 18 august, tot de la ora 21.00, va fi timpul pentru o comedie autohtonă, în regia lui Dan Chișu. „Ursul” este un road-movie plasat în România anilor ’90. Noul director al Circului de Stat vrea să rezolve problemele financiare prin vânzarea singurului urs, bătrân, unui vânător german. Însă artiștii circului se împotrivesc și de aici se țes situații amuzante, dar care transmit mesaje puternice despre pasiunea pentru meserie și dragostea față de companionul lor necuvântător.

English
Română English