Connect with us

Timp liber

FOTO/VIDEO Perseidele, bucăți de praf cosmic de cometă, fac spectacol pe cer duminică seară. Ce trebuie să afli despre roiurile de meteori

Published

on

Duminică seara Luna se va afla cel mai aproape de Soare și va apune exact după acesta. Fenomenul este legat de curentul de meteori Perseide, unul din cele mai strălucitoare de acest tip, care se poate observa anual între 17 și 24 august. Punctul culminant și momentul de activitate maximă al Perseidelor va fi în seara de duminică, începând cu ora 22.00 și va dura până luni.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o „perseidă”. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Fenomenul de stea căzătoare este foarte cunoscut de public.  Urma luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi „meteor”. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”.

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu. Momentul de activitate maximă al Perseidelor va fi dumincă seara, de la ora 22.00 și va dura până luni.

 

 

Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de alte lumini. Astfel, din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte, dar este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în general între 60 şi maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră. Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind, de altfel, foarte rare.

Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinşi, un sac de dormit sau un şezlong. Le mai trebuie îmbrăcăminte groasă, pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.

Locurile din care clujenii pot vedea Perseidele sunt zona Făget, dealul Feleacului sau alte spații de la marginea orașului.

 

FOTO/VIDEO : Marius Oprea

English
Română English