Connect with us

Muzică

Groapa de gunoi a Clujului va răsuna pe ritmuri de gipsy-jazz

Published

on

Festivalul de muzică Jazz in the Park anunță că va continua și în acest an seria evenimentelor muzicale organizate La Pata Rât, în apropierea gropii de gunoi a orașului. Concertele vor fi susținute de Marius Mihalache Band, JazzyBIT și Taraful lui Siminic. Acolo își duc viața mai multe familii sărace, de etnie romă.

Majoritatea locuitorilor de la Pata Rât trăiesc în condiții mizere. Pe lângă sărăcia omniprezentă, ei se confruntă și cu problema poluării pricinuite de incendiile repetate de la groapa de gunoi.

Jazz in the Park anunță că prin concertele ținute lângă groapa de gunoi încearcă să contribuie la integrarea în comunitate a oamenilor mai puțin norocoși care trăiesc în zonă. „Aproape niciodată nu am simțit că munca noastră are așa mult sens ca aici și niciodată nu am simțit o recunoștință mai mare din partea publicului. Oamenii de aici trebuie integrați în comunitate și toți putem să facem un efort în direcția asta. Noi luptăm cu cele mai de preț arme ale noastre, anume facem un eveniment aici. Va fi o experiență incredibilă”, a spus directorul festivalului, Alin Vaida.

Pe scena de la Pata Rât vor urca marți, 26 iunie, marele țambalist Marius Mihalache împreună cu trupa sa, dar și JazzyBITși Taraful lui Siminic, din Gherla. Marius Mihalache este supranumit „Magicianul țambalului” pentru talentul cu care reușește să poarte publicul pe ritmuri de muzică clasică și jazz. Concertele de jazz și gipsy-jazz încep la ora 18.30 și durează până la ora 20.00.

Evenimentul este salutat de vocile care luptă pentru integrarea în comunitatea clujeană a familiilor care trăiesc în apropierea gropii de gunoi. „Este bine ca și clujenii să îi cunoască pe oamenii din Pata Rât, jumătate dintre ei fiind evacuați de autorități la marginea orașului, într-un mediu toxic. Totuși, e evident că acțiunile culturale au un rol limitat. E important ca în cadrul festivalului să fie transmise cât mai multe mesaje de deghetoizare a zonei, însă există riscul de a se face doar un soi de foto safari”, a fost de părere deputatul USR, Adrian Dohotaru, un apropiat al comunității de romi de la marginea orașului.

Anul trecut s-a făcut un prim pas important în schimbarea vieții locuitorilor de la Pata Rât. Printr-un proiect susținut din fonduri date de Guvernul Norvegiei, care acoperă 4 milioane de euro, 35 de familii rome care trăiesc lângă groapa de gunoi a orașului vor fi mutate în locuințe sociale construite în Cluj-Napoca, Florești, Apahida și în Baciu.

Publicul doritor va putea ajunge la Pata Rât cu mijloacele de transport în comun introduse în mod gratuit pe această rută de municipalitatea clujeană. Acestea vor porni din centrul orașului începând cu ora 17:30 și se vor întoarce pe același drum spre oraș.

Scena de la Pata Rât va completa lista de locuri unde are loc Jazz in the Park în acest an, alături de Opera Maghiară, Muzeul de Artă, Malul Someșului, concertele din stradă și din Parcul Central, unde vor fi amplasate 4 scena. Intrarea la concertele de la Pata Rât e liberă, la fel ca la cele din Parcul Central și Malul Someșului.

English
Română English