Connect with us

Film

Legătura amoroasă dintre două fete, într-un film românesc cu actriță din Cluj

Published

on

Primul film românesc despre povestea de dragoste dintre două fete a intrat de ieri în cinematografele din țară. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, iar Clujul este primul oraș pe care caravana peliculei românești îl vizitează.

La fel ca și regizorul, și actrițele din rolurile principale, Silvania Mihai și Florentina Năstase, sunt la debutul lor în lungmetraj. În „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” joacă și tânăra actriță Denisse Moise (foto stânga), care activează la Cluj-Napoca în cadrul teatrelor independente create.act.enjoy și #REACTOR. Pelicula „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” va putea fi văzută în 19 cinematografe din țară. La Cinema Victoria din Cluj-Napoca rulează în perioada 23-27 iunie. Regizorul va fi prezent la două dintre proiecții: luni și marți (25 și 26 iunie).

Povestea filmului nu e foarte greu de urmărit. E vorba de o legătură de dragoste începută între două tinere pe baza unui album de fotografii, niște conversații pe net și o cafea. Punctul comun al celor două este o fostă iubită. „Filmul este o privire asupra unei generații puțin reprezentate în filmul românesc: tinerii din marile orașe, prinși între valori și opțiuni contradictorii, între modelele propuse de vestul Europei și o societate înțepenită în reverii despre o presupusă „tradiție”. Scenariul reprezintă dramatizarea în ficțiune a unor povești reale, un colaj de lucruri care se întâmplă în jurul nostru chiar și azi.”, povestește regizorul Bogdan Theodor Olteanu.

Odată cu proiectul lui Olteanu, filmul românesc ia calea curentului european și mondial și arată o deschidere spre comunitatea LGBTQ, descrisă și în „Legături bolnăvicioase”, al lui Tudor Giurgiu, acum 12 ani. „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” devine, controversat, încă de la lansare, acesta fiind refuzat de cinematograful de artă de la Muzeul Țăranului Român din București din pricina subiectului abordat. Amintim că în urmă cu patru luni, două proiecții cu tematică LGBTQ – „120 BPM/bătăi pe minut” și „Soltații. Poveste din Ferentari” au fost întrerupte de proteste de fundamentaliști creștini. Primul este câștigătorul marelui premiul al juriului la Cannes 2017.

Bogdan Theodor Olteanu a realizat scurtmetrajele „Duminică dimineața” (2014), „Lampioane chinezești” (2015) și „Dumneavoastră, tu” (2015), dar și piesa de teatru „Cea mai călduroasă zi din an” (2017). Rolurile principale din „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” sunt interpretate de actrițele Silvania Mihai și Florentina Năstase, amândouă debutante în lungmetraj. Prima dintre ele, cunoscută și din sezonul al doilea din serialul HBO „Umbre”, este actriță la Teatrul Mic și Teatru Național din București, iar intrarea sa în lumea filmului s-a întâmplat după selecția din programul „10 pentru film”, din cadrul TIFF.

Filmul „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă ” a fost proiectat în premiera mondială la Cluj, în cadrul TIFF 2018, în competiția Zilelor Filmului Românesc. „Un debut foarte temerar, făcut pentru generația Facebook, Twitter. Este primul film românesc cu o poveste de dragoste lesbiană”, a spus despre film directorul artistic al TIFF, criticul Mihai Chirilov. Pelicula este un produsă independent, fără sursă de finanțare publică și a cheltuit câteva mii de euro.

English
Română English