Connect with us

Timp liber

Parcul Armătura, noua gazdă a Someș Delivery

Published

on

În 14-15 iulie, malurile Someșului din zona Parcului Armătura, din cartierul Iris vor fi aduse în atenția clujenilor în cadrul unei noi ediții a Someș Delivery. Aflat în al patrulea an, evenimentul este varianta clujeană a Street Delivery, proiect început în Capitală în 2006. Ture cu caiacul pe râu, concerte, DJ set-uri, proiecții clasice sau VR și ateliere pentru copii au fost pregătite pentru clujeni. Anul trecut, evenimente de tipul Street Delivery au avut loc în șase orașe din țară.

Ediția a patra a Someș Delivery a ales ca punct de promovare malurile Someșului din zona Parcului Armătura, de pe strada Oașului. În cele două zile din weekend, 14 și 15 iulie, vor fi organizate plimbări cu caiacul pe apă, proiecții de filme VR despre râu, concerte și ateliere în zona în care s-au amenajat proiecte interesante de mobilier urban. Someș Delivery 2018 îi încurajează pe clujeni să își petreacă timpul liber în apropierea râului care trece prin oraș, prin: instalații artistice, proiecții de film pe malul apei, concerte și micro-intervenții urbane. De asemenea, nici cei mici nu au fost uitați. Pentru ei se vor organiza ateliere și activiăți specifice.

Muzica va fi principalul liant dintre public și Someș. Vor avea loc câteva concerte de jazz, în parteneriat cu Smida Jazz Festival, dar și seturi de DJ-i, susținute de Atelier Cafe și Sisters Cafe. Atelierele pentru copii vor fi organizate alături de MiniREACTOR și Fabrica de Pensule. Pe lângă acestea, clujenii vor putea participa și la momente de lectură publică de literatură contemporană alături de Cărturești, proiecții de filme, un garage sale și o sesiune de pictură îmbinată cu capoeira, cu rezidenții Institutului Francez din Cluj.

„Anul trecut am decis să ne concentrăm pe activitățile care utilizează în mod direct apa: bărci și hidrobiciclete și răspunsul publicului a fost extrem de pozitiv! Iar anul acesta vom continua și vom pune la dispoziție caiace, completate de amenajări din lemn chiar în buza apei, concerte, ateliere, vom amenaja chiar și un colț de realitate virtuală (VR) cu documentație despre Someș și deșeuri, publicul va fi transpus într-un fanzin de artist, iar sunete din timpul activităților de curățare a Someșului au fost transformate în muzică”, au explicat cei din echipa Someș Delivery.

Tema abordată în acest an de organizatori este „Someșul de la firul ierbii”. „Am ales în acest an să explorăm de la firul ierbii acest parc, o oază verde uitată de-a lungul Someșului, din două motive. Primul e legat de faptul că în viitorul nu prea îndepărtat va fi reamenajat de către primărie și acum e un moment bun să-l (re)descoperim prin mijloacele noastre de explorare și să contribuim la o mai bună înțelegere a lui. Al doilea motiv e să-l readucem în atenția clujenilor, fiind situat în afara hărții noastre mentale, prin mici intervenții și animări care cresc pofta de redescoperire a lui”, a spus coordonatorul Someș Delivery, Marius Moga.

Acțiunile de pe malurile Someșului Mic au început încă din luna mai, când au fost inaugurate o serie de amplasări urbane: bănci, coborâri la apă și trasee. De atunci, cu ajutorul clujenilor, au fost făcute două ecologizări ale malurilor râului, care să-i ajute pe curioși să redescopere parcul și râul.

Pe Someș vor fi „lansate la apă” caiace, între orele 14:00 și 17:00 și publicul le va putea încerca gratuit. Copiii li se vor pregăti două ateliere: unul de jocuri – „Stropi de joacă” și unul de arhitectură – „Imaginarium”, în reprize programate zilnic în intervalele 10.00 – 13.00 și 16.00 – 19.00.

O premieră pentru Someș Delivery va fi dezbaterea publică împreună cu administrațiile locale, pornind de la două teme importante: mediul natural și modurile de utilizare ale râului. Miza dezbaterii este găsirea unei strategii de amenajare și utilizare a Someșului Mic, care trece prin oraș. Discuțiile vor începe sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11:00, chiar pe malul Someșului din Parcul Armătura.

Serile sunt dedicate mai ales iubitorilor de muzică. Dacă sâmbătă pe malurile Someșului va avea loc o lectură publică de literatură contemporană alături de Andrei Dósa, seara va fi marcată de un set al lui DJ Vekt și de un concert Loop Doctors, realizat în parteneriat cu Smida  Jazz Festival.

Programul zilei de duminică include un atelier de mediu alături de „Let’s do it, Romania!”, cea mai mare mișcare socială din țară care a pus gând rău gunoaielor. După atelier, va avea loc proiecția filmului „Odiseea” și un concert cu DJ Musai și The Kryptonite Sparks. Programul complet al evenimentelor și lista tuturor amenajărilor care pot fi descoperite este disponibilă pe site-ul SomesDelivery.ro.

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, organizat de Asociația miniMASS, Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Anul trecut, Someș Delivery a avut loc între Podul Garibaldi și Podul Zburător, de lângă Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu”, cunoscut, cel mai des, drept Parcul Babeș. Parcul Armătura este situat între două cursuri de apă: Someșul Mic și Nadășul. Spațiul a fost „activat” pentru prima dată în vara anului 2016, de organizatorii Jazz in the Park, prin concertele și activităților din cadrul Someș 2021: Day in the Park. Evenimentul susținea lupta municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, pierdut în fața Timișoarei.

Street Delivery, evenimentul-mamă al variantei Someș Delivery, este un proiect demarat, pentru prima dată, la București de Ordinul Arhitecţilor din România şi Librăria Cărtureşti în 2006 în încercarea de a recupera spaţiul public pentru pietoni între Grădina Icoanei şi Grădina Cişmigiu şi de a readuce în atenţia autorităţilor Planul Urbanistic Zonal «Trasee culturale: Str. Arthur Verona – Str. Icoanei». Încă de la prima ediție, Street Delivery a însemnat o sărbătoare a străzii şi a oamenilor care ar trebui să se bucure de ea.  Proiectul oferă, an de an, o platformă de promovare pentru iniţiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un oraș european.

În 2017, Street Delivery s-a desfășurat succesiv în șase orașe participante, pe parcursul a trei săptămîni din luna iunie: București (din 2006), Timișoara (din 2007), Iași (din 2013), Cluj-Napoca (din 2015), Baia-Mare (din 2016), Bacău (din 2017). Mai mult, de-a lungul ultimilor ani la București au fost dezvolate și câteva proiecte conexe: Train Delivery (în 2013 și 2014), #Colectiv Delivery (în 2015) și Snow Delivery (în 2018).

English
Română English