Connect with us

Fără categorie

Primul festival de teatru independent românesc, UNDERCLOUD, din București, vine cu două noutăți: dans și performance. Un spectacol clujean, în programul de 10 zile al festivalului

Published

on

Cel mai vechi festival de teatru independent din România, UNDERCLOUD, va avea loc în perioada 22-31 august în București, la ARCUB-Gabroveni. Evenimentul va găzdui peste 35 de evenimente din România, Anglia, China, Franța, Israel, Polonia și Portugalia. Noutatea ediției sunt secțiunile de dans și performance, ce vor fi inaugurate în acest an.

Iubitorii de artă care vor participa la Festivalul UNDERCLOUD vor avea ocazia să participe la spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, workshop-uri, conferințe și lansări de carte. În acest an, festivalul anunță două noutăți importante: crearea a două secțiuni – dans și performance – și invitarea unor producții independente din afara Bucureștiului. Printre spectacolele de dans de anul acesta se numără și două producții din Israel: The Third Dance – un show care pune în lumină romantismul și toate clișeele acestuia  și Territorial Opera, conceput de Schlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promițătoare tânără coregrafă. Secțiunea performance include spectacole precum: „Homo Love”, „Nok !Nok !” și „La Institutul Schimbării”. Cealaltă noutate a ediției este reprezentată cele trei spectacole independente din afara Bucureștiului, care se vor juca: „Complet alb” (Iași), „În umbra marelui plan” (Cluj) și „MaRo” (Târgu-Mureș). „Complet alb” prezintă experiențele trăite de un nevăzător, în timp ce „MaRo” vorbește despre bizareriile relaţiilor româno-maghiare.

„În umbra marelui plan”, producție Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca, este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton. Spectacolul ia forma unei cronici de familie care se ȋntinde pe trei generaţii, urmărind ȋn paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime.
Povestea piesei proiectează viitorul, cu umor şi cinism, aşa cum ȋi stă bine unei generaţii de tranziţie într-un spectacolul dulce-amărui cu iz de basm. Regia și dramaturgia sunt semnate de Catinca Drăgănescu. Actori sunt Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar și Doru Taloș. Scenografia este a Andei Pop, în timp ce asistența creativă a fost asigurată de Catrinel Bejenariu.

„UNDERCLOUD a crescut firesc, organic și a ajuns după 11 ani un reper al mișcării independente de teatru. De la an la an s-a transformat frumos, cu curaj, cu oameni cu viziune și a ajuns să fie un eveniment așteptat toată vara. Secțiunile noi vin în întâmpinarea gândului de a avea un festival de interferență artistică.”, a declarat fondatoarea Festivalului, Chris Simion-Mercurian.

Dintre categoriile deja consacrate iese în evidență secțiunea de spectacole internaționale. La această ediție festivalul și-a îndreptat atenția către artiștii români care fac performanță în străinătate.

„Am continuat tradiția din ultimii cinci ani, aceea de a aduce invitați internaționali și spectacole străine în premieră în România, iar anul acesta punem reflectoarele pe artiștii români care au succes în afara țării și care sunt mai puțin cunoscuți aici”, a declarat directorul executiv al festivalului, Carla-Maria Teaha.

UNDERCLOUD se va deschide cu The Fever (22 și 23 august), o producție franceză care o readuce acasă pe actrița Simona Măicănescu. Un spectacol monolog despre inegalitatea socială, „The Fever” este regizat de Lars Norén. Acesta este considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparține lui Wallace Shawn, celebru actor și scriitor hollywoodian care a colaborat cu regizori precum Woody Allen. O altă producție care pune în evidență contribuția unui român la un spectacol internațional este Stretto (22 august). Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul și coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia.

Pe 24 august veți putea urmări performance-ul londonez „Victory Over The Sun”, bazat pe spectacolul omonim din 1913 care la momentul lansării a schimbat arta de avangardă din Rusia.

În program își vor face loc și anul acesta spectacolele-lectură, workshop-urile și lansările de carte.

Din seria spectacolelor-lectură fac parte „Orbi”, de Petronela Rotar și „mai drăguț decît dostoievski”, de Nora Iuga și Angela Baciu, dramatizate de Chris Simion-Mercurian.

De asemenea, profesioniștii din industria artelor spectacolului vor putea interacționa cu artiștii străini prin două workshop-uri de excepție: Jarosław Fret, regizor al Institutului Grotowski din Polonia și regizorul din Hong Kong Tang Shu-Wing, denumit și „Alchimistul teatrului minimalist”.

Programul UNDERCLOUD poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului.

Biletele pot fi achiziționate online prin mystage sau eventbook, la prețul de 40 de lei. Spectatorii beneficiază de campania „1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH”: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

UNDERCLOUD se desfăşoară  din 2014 sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

English
Română English