Connect with us

Pictură

Școală privată de pictură cu 150 de absolvenți, deținută de un artist clujean

Published

on

Pasionații de pictură, desen și design grafic din Cluj au șansa să o ia de la 0 sau să își aprofundeze studiile în cadrul cursurilor de la Plankton Gallery, unde artistul Flaviu Moldovan (foto) ține cursuri în cele trei domenii.

În urmă cu doi ani, artistul clujean Flaviu Moldovan punea bazele școlii de pictură care își ține cursurile în propria sa galerie de artă, Plankton Gallery. De atunci și până acum, prin mâna sa au trecut aproximativ 150 de clujeni, cu vârsta medie de 30 de ani. Cel mai în vârstă cursant a avut 72 de ani. „Cursanții mei sunt tineri care își descoperă talentul. Mulți zic că nu i-au lăsat părinții să dea la Arte și acuma se întorc la pasiunea asta. Unii și-au făcut ateliere, expun constant. Mulți din ei sunt foarte buni, dar nu sunt neapărat validați de piața de artă. Au trecut pe la cursuri și designeri care vor să-și pună la punct partea de desen. 40% din cursanți au până în 40 de ani, au joburi bune și vin la cursuri pentru relaxare”, a declarat pentru evenimentar artistul și profesorul Flaviu Moldovan. Cu toate acestea, Moldovan recunoaște că cei care vin la cursuri au nevoie de mai multe aptitudini. „Nu-i totul chiar atât de ușor. Nu e vorba doar de relaxare, cum privesc mulți. Cursanții trec prin efort, dar le place mult rezultatul final. Trebuie să ai deschidere pentru efort și disciplină. Eu îi programez mental să nu se descurajeze singuri, le vorbesc de observare, memorie vizuală și istoria artei. Ei doar trebuie să aibă curiozitate, chef și răbdare, dar ca să vii la cursurile Plankton nu trebuie să ai o pregătire anterioară”, a punctat Moldovan.

Povestea școlii de la Plankton începe în 2018, când Moldovan a organizat primul curs de pictură. Relația sa cu predarea vine, însă, puțin mai repede, în 2017, când artistul a predat un an la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”. Din 2015, artistul a ținut mai multe workshop-uri de pictură colaborativă prin marile multinaționale din Cluj, dar și la festivaluri ca Durușa Summer Hills sau Electric Castle, locuri în care și-a descoperit pasiunea de a lucra cu oamenii.

În momentul de față, cursanții de la Plankton pot studia, pe lângă pictură, desenul și designul grafic. Cursul de pictură durează 8 ședințe, iar celelalte două câte 10 ședințe. „Spațiul în care se țin cursurile în momentul ăsta l-am luat în 2015 ca atelier și loc de expoziții proprii. L-am numit așa datorită arhivei mele de desene personale, vreo 500, care e un fel de plancton din ocean pentru desenele mai mari.”, a mai spus artistul.

 

 

Pasiunea pentru desen, inițiată de regizorul Radu Afrim

Pasiunea lui Flaviu Moldovan pentru artă vine din primi ani de școală, însă s-a concretizat în clasa a VI-a, odată cu întâlnirea cu regizorul Radu Afrim, atunci profesor de Limba și literatura română la școala unde artistul învăța. „Radu Afrim făcea niște desene deosebite și multă vreme m-am ținut de el să-mi facă un portret. După ce mi l-a făcut am început să fac și eu desene. Prin clasa a VIII-a, odată cu Internetul, în anii 2000, am descoperit pictura. Încă de la început căutam arhive, pictori tot ce se lega de asta”, a povestit clujeanul.

După liceu, artistul a făcut pauză de un an, urmând să dea admitere la Universitatea de Artă și Design, la secția „Foto-Video”, unde a intrat al doilea și de unde, după un an, s-a mutat la „Grafică”.

Cea mai scumpă lucrare vândută: 1.800 de euro

La cei 37 de ani ai săi, Moldovan se poate mândri că a lucrat în mai multe domenii din care a reușit „să fure” câte ceva. „După facultate am fost un pic dezorientat, că nu știam ce e cu lumea aia. Am lucrat în agenții de publicitate și în televiziune, ceea ce mă ajută enorm azi. Am lucrat ca graphic designer și webdesigner” , a istorisit Moldovan. După pictură și desen, printre pasiunile sale se numără muzica, cinematografia, fotografia și astrologia. Din punct de vedere artistic, clujeanul spune că se descrie ca și un tip cameleonic. Până în momentul de față, artistul are aproximativ 300 de picturi și peste 1.000 de desene. Cea mai scumpă lucrare a sa a fost vândută cu 1.800 de euro. „A fost o pictură la care țineam foarte mult. Cumpărătorul ei a luat mai multe lucrări, am făcut vreo 4.000 de euro odată. Cu banii aceia m-am mutat la Paris, unde am trăit vreo 5 luni.” , a conchis artistul clujean.

Calendar de evenimente

  1. EXPOZIȚIE. Space in the City

    February 6 @ 10:00 am - May 16 @ 8:00 pm
  2. EXPOZIȚIE. „Eroinele”

    February 11 @ 4:00 pm - March 14 @ 7:00 pm

Vezi ce am publicat azi!

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
English
Română English