Connect with us

Teatru

Tinerii actori își joacă „norocul” de a participa la Gala Tânărului Actor – HOP 2018

Published

on

Peste 70 de tineri actori participă la preselecțiile pentru Gala Tânărului Actor – HOP 2018, de la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București. Gala propriu-zisă are loc în luna septembrie, la Costinești. În juriul din acest an al preselecțiilor sunt regizorii Andreea Bibiri, cuplul Andrei și Andreea Grosu și actorul Șerban Pavlu.

Tinerii absolvenți de teatru participă la preselecțiile Galei Tânărului Actor – HOP 2018. Evenimentul are loc în perioada 12 – 14 iulie, la Sala Mică a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. La prima provocare teatrală a carierei sunt așteptați peste 70 de tineri actori, care au absolvit facultatea la nivel de licență începând cu promoția din 2014. Aceștia au fost admiși în urma unui concurs de dosare. Juriul preselecțiilor este format din actrița și regizoarea Andreea Bibiri, cuplul de regizori Andrei și Andreea Grosu și actorul Șerban Pavlu. Tema ediției a XXI-a este „Pirandello, structura ludică. Eu și personajul”.

Structura Galei Tânărului Actor – HOP

Gala Tânărului Actor – HOP este un program cultural de interes naţional, care se desfăşoară în fiecare an, începând cu 1998, când a fost sub direcția regizorului Cornel Todea. Scopul evenimentului este promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic, de stat şi particular. Gala se desfăşoară sub forma unui concurs deschis adresat tuturor absolvenţilor facultăţilor de Teatru din Bucureşti şi din ţară. Astfel, gala devine o competiţie profesionistă care pune în valoare creativitatea, originalitatea şi aptitudinile tinerilor actori.

Gala HOP are 2 secțiuni: INDIVIDUAL şi GRUP. Activităţile din cadrul evenimentului se întâmplă în două etape: preselecția și concursul propriu-zis.

La Secțiunea INDIVIDUAL, concurenții trebuie să pregătească un moment (monolog, colaj sau studiu), bazat pe texte din opera lui Luigi Pirandello (nuvele, piese de teatru, romane sau scrisori). În construcția  momentului, concurentul trebuie să integreze maximum 2 minute performative care să îi pună în valoare calitățile, abilitățile personale (dans, cântec, capacitatea de a folosi instrumente muzicale, capacitatea de a mânui marionete, acrobație, magie, etc). Durata maximă a momentului pregătit este de 10 minute.

La Secțiunea GRUP, concurenții trebuie să pregătească un spectacol, studiu sau un moment „work in progress” (multimedia, instalație, teatru fizic, teatru dans sau performance), având ca suport un text pirandellian sau un text al unui autor modern, contemporan ce are ca temă revizitarea operei lui Pirandello. Durata spectacolului nu trebuie să fie mai mare de 30 de minute, iar componența maximă a grupului este de șase persoane.

Premiul cel mare al Galei HOP este, din 2013, Premiul „Ştefan Iordache”. Între 2009 – 2013, premiul oferit în memoria marelui artist Ștefan Iordache, era acordat celui mai bun actor, în cadrul secțiunii INDIVIDUAL. Ştefan Iordache a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră.

Înscrierile pentru preselecțiile Galei Tânărului Actor – HOP s-au făcut până la 30 iunie 2018. Concursul Gala Tânărului Actor – HOP are loc în luna septembrie, pe parcursul a 4 sau 5 zile, la Costinești. Acolo, un juriu diferit de cel prezent la preselecție decide câștigătorii.

 

Premiile Galei Tânărului Actor – HOP

– Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP;

Secţiunea INDIVIDUAL:

– Cel mai bun actor;

– Cea mai bună actriţă;

Secţiunea GRUP:

– Premiul „Cornel Todea” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori;

– Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului

 

Premianții Galei HOP 2017       

Premiul „Ștefan Iordache” – marele premiu al galei tânărului actor hop – înmânat de actorul victor rebengiuc:

– Cosmina Olariu – „Mică criză de identitate”, după “Livada de vişini”, de Cehov;

Premiul „Cea mai bună actriţă”, secţiunea INDIVIDUAL – înmânat de actorul Zsolt Bógdan:

– Blanca Doba – „Nina după aplauze” – monologul Ninei din “Pescăruşul”, combinat cu gânduri personale şi cu pasaje extrase din scrisorile Cehoviene;

Premiul „Cel mai bun actor”, secţiunea INDIVIDUAL – înmânat de actriţa Ana-Ioana Macaria:

– Mihai Florian Niţu – „Solitudes 30”, după “Hamlet”, de William Shakespeare şi “Ivanov”, de Cehov;

Premiul „Cornel Todea”  – premiul pentru cea mai bună trupă de actori – înmânat de Mihai Măniuţiu:

– Cosmin Stănilă, Irina Sibef, Nicole Burlacu, Alexandru Mihai Popa, Radu Dogaru – „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”, adaptare după „Maşinăria Cehov”, de Matei Vişniec (regia Cătălin Bocîrnea);

Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului – înmânat de actorul Alexandru Voicu:

– Marcela Nistor – „Nu ştiu ce”, colaj după scrisorile dintre Cehov şi Lika Mizinova şi “Pescăruşul”;

Premiul publicului – înmânat de actriţa Dorina Chiriac

– Cea mai bună actriţă: Marcela Nistor – „Nu ştiu ce”;

– Cea mai bună trupă de actori: Cosmin Stănilă, Irina Sibef, Nicole Burlacu, Alexandru Mihai Popa, Radu Dogaru – „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”;

Premiul „1/10 pentru film la TIFF” – acordat de regizorul Tudor Giurgiu și înmânat de actorul Alexandru Voicu:

– Blanca Doba – „Nina după aplauze”;

Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică – aordat de actriţa Dorina Lazăr și înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu

– Mihai Florian Niţu – „Solitudes 30”

Premiul Vox Maris – oferit din partea patronului Vox Maris, Nicuşor Năstase:

– Cosmina Olariu – „Mică criză de identitate”

Juriul galei din 2017 a fost format din Zsolt Bógdan – actor, Mihai Măniuţiu – regizor, Ana-Ioana Macaria – actriţă, Ada Solomon – producător, Alexandru Voicu – actor și câştigătorul Marelui Premiu „Ștefan Iordache” – ediţia 2016. Directorul artistic al Galei HOP a fost Miklós Bács. Evenimentul a fost prezentat de actorul Dragoş Muscalu.

English
Română English