Connect with us

Muzică

VIDEO Absolvenții Liceului Teologic Unitarian din Cluj-Napoca, adevărate vedete ale valsului

Published

on

Tinerii care termină clasa a XII-a de la Liceului Teologic Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca pregătesc, în fiecare an, momente speciale de dans, la Balul majoratului. După o tradiție austro-ungară, aceștia se întrec pe ritmuri de muzică clasică și vals, împreună cu părinții lor. 

Absolvenții Liceului Teologic Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca organizează, an de an, cu ocazia sfârșitului clasei a XII-a, un bal mai puțin întâlnit. Tinerii participă la un spectacol de muzică clasică și vals, chiar în curtea școlii lor. Pregătirile se fac cu câteva luni înainte și se fac săptămânal, înainte sau după orele de la școală. Pașii de dans sunt învățați de la foștii absolvenți, care revin la liceu pentru a le da lecții colegilor lor mai mici. Balul majoratului este organizat, în totalitate, de elevii liceului, care au grijă de fiecare detaliu: de la decorațiuni, la gustările de după.

Tradiția balului de la Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond” începe din anul 1830 și are bazele într-un sat din actuala Slovacie. Acolo, tinerii participau la bal care însemna inițierea lor. Și absolvenții clujeni sunt îndrumați în a lua lumea în piept, prin purtarea în piept a unui ecuson și a unei fundițe, numită în limba latină „valete”, care înseamnă „plecare în lume”.

Balul majoratului organizat după tradiția austro-ungară a fost ținut în acest an în luna mai, pentru a opta oară. Atunci, elevii liceului unitarian, îmbrăcați la patru ace, au dansat pe valsuri celebre. Spectacolul s-a desfășurat pe valsul Dunărea Albastră, a lui Johann Strauss, simbolul muzical al Austriei, inclus în mod tradițional în concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena. Coregraful balului, Kováts Gyula, care muncește an de an cu elevii, a propus o coregrafie de 8 minute. În primul an de organizare, dansul a durat cu 5 minute mai puțin. Au participat 27 de perechi de dansatori, absolvenți ai liceului, care au valsat la fel ca la balurile renumite. După evenimentul la care au participat tinerii, pe scenă au urcat și părinții lor.

English
Română English