Connect with us

Timp liber

VIDEO După șase luni de muncă, Someș Delivery a adus pe malul râului în două zile 2.500 de persoane, în Parcul Armătura

Published

on

Ediția din acest an a Someș Delivery, care a ales ca punct de promovare malurile Someșului din zona Parcului Armătura, de pe strada Oașului, a adunat în zona verde situată între cursul de apă al Someșului Mic și cel al Nadășului 2.500 de clujeni. În perioada 14 – 15 iulie în parcul de pe Oașului au fost organizate plimbări cu caiacul pe apă, proiecții de filme VR despre râu, concerte și ateliere în zona în care s-au amenajat proiecte interesante de mobilier urban.

Someș Delivery 2018 i-a încurajat pe clujeni să își petreacă timpul liber în apropierea râului care trece prin oraș, prin: instalații artistice, proiecții de film pe malul apei, concerte și micro-intervenții urbane. Mai mult, nici cei mici nu au fost uitați. Pentru ei s-au organizat ateliere și activiăți speciale. „A fost foarte impresionați ca a venit multă lume. Estimăm că au fost cam 2.000 – 2.500 de oameni în cele două zile. Cert e că fiecare eveniment a fost destul de bine reprezentat la scara lui. A fost lume multă chiar și la concertele de muzică clasică. Evenimentele de seară (concertele formațiilor și seturile DJ-ilor) au adunat un pubic mai larg, e normal și firesc, dar lumea stătea în parc și peste zi, la activități de relaxare, cu copii, explorau parcul… Mulți au venit prima oară în Parcul Armătura să vadă intervențiile pe care le-am pregătit. Potențialul spațiului și al cadrului natural de acolo este destul de mare.”, a declarat, pentru evenimentar, arhitectul Marius Călin Moga, coordonatorul Someș Delivery.

 

Legat de felul în care evenimentul a fost primit de clujenii locuitori în zonă, organizatorul a spus că amenajarea temporară a parcului a fost foarte bine-primită. „Chiar am avut o interacțiune adevărată cu lumea care locuiește în zonă. În cele două zile, copiii lor au participat la jocurile organizate pentru cei mici, iar cei mari au fost la evenimente, la performance-uri. S-a creat un mix foarte bun din toate zonele sociale și culturale: pe de o parte cei din zonă și pe de altă parte lumea care a venit din centru sau din alte zone pentru că au aflat sau au știut de Someș Delivery.

Construcțiile din lemn pe care le-am făcut vor rămâne, măcar sezonul ăsta, ca să fie folosite. Încercăm să lăsăm și podul mobil. De lucrul ăsta au fost cei mai încântați pescarii, fiindcă podul nostru le e foarte util.”, a completat arthitectul-organizator.

„Anul trecut vremea din timpul evenimentului a fost rea. Am avut o singură după-masă cu vreme bună, când a fost o explozie de soare și a fost minunat. În rest, doar a plouat. Acum am avut vreme bună propice pentru plimbări și relaxare. Am avut două zile cu lume constantă. Parcul a fost utilizat la fel ca și Parcul Central, în zilele sale bune. Parcul Armătura e un parc minunat, îl poți alege oricând pentru o plimbare, pentru că acolo nu e atâta lume. Are arbori umbroși, e un loc bun și pentru hamace…”, a explicat Marius Călin Moga.

În legătură cu plimbările organizate cu caiacul pe Someș, activitatea a fost foarte așteptată de către clujenii curioși, însă turele s-au putut face în condiții optime doar în a doua zi. În prima zi a festivalului, curentul simțit pe apă a fost mai tare, din princina ploilor si a apei care a fost lăsată să curgă din baraje. Curioșii s-au dat cu barca doar însoțiți de oamenii calificați, care i-au sprijinit pe organizatori cu echipamentele, cei de la Outdoor4U. A doua zi totul a fost mult mai relaxat și s-au făcut plimbari pe apă pe cele două cursruri.

Vizavi de instalațiile din festival, organizatorii au spus că, diferit față de anul trecut, de coordonarea acestora s-au ocupat grupuri de arhitecți și studenți de la Arhitectură. „I-am invitat pe alții să contribuie la proiecte, noi doar le-am oferit cadrul, deși și noi activăm în același domeniu. Proiectele și construcțiile le-au făcut ei, aceasta fiind o experiență foarte bună, care i-a ajutat.”, a mai spus arhitectul.  Unul din coordonatorii workshop-urilor din cadrul Someș Delivery a fost un membru al biroului Studio Practica din Spania, care a câștigat concursul pentru Masterplanul Someșului, ce are ca beneficiar Primăria. Mai mult, una din intervențiile propuse în concurs, balconul care aduce vizitatorii mai aproape de apă, a fost testată în cele două zile, în Parcul Armătura.

Cu toate că legislația în vigoare nu este foarte „prietenă” cu organizatorii Someș Delivery, aceștia au încercat să aibă o colaborare strânsă cu autoritățile locale. „Cu autoritățile colaborăm tot timpul. Există niște reguli restrictive sau prea puține, ce nu pot să acopere toată zona de intervenții pe care noi le propunem. De multe ori, nu există legislație pentru ce facem și noi încercăm să îi convingem că merită să ne lase să testăm proiectele, să vedem dacă funcționează. Cu toate astea, noi nu facem săpături, nu turnăm fundații. E destul de important să putem să discutăm cu autoritățile, ca să vedem dacă înțeleg nevoile, să vedem ce posibilități sunt. La început eram destul de speriați de instituții, dar am reușit să îi convingem să ne lase să realizăm lucrurile pe care am vrut să le facem.”, a povestit coordonatorul Someș Delivery.

Echipa de organizare și durata lucrărilor

În echipa de organziare a Someș Delivery sunt 10 persoane, cărora li s-au alăturat voluntarii, alături de care au muncit cot la cot. În acest an, la eveniment au muncit 20 de voluntari. Pregătirile s-au făcut din februarie iar munca practică s-a început din luna martie. S-a început cu investigarea oamenilor din zonă cu privire la râu și s-a continuat prin realizarea primelor intervenții. „Colegele mele care se ocupă de publicația festivalului, Someș Express, au investigat de timpuriu. Am pregătit terenul și explorarea, utilizarea parcului. Locuitorilor le-a plăcut proiectul nostru. Printr-un concurs, s-a făcut implementarea proiectelor. Am avut un documentar facut de noi si de Muzeul Pietonilor despre sursele de poluare, pe care le-am cartat. Am mers în amonte și am explorat locul pentru a înțelege starea și sursa deșeurilor aruncate și cum e văzută aceată problemă. Anul viitor cred că ne vom muta pe alt tronson, în altă zonă din Cluj-Napoca a Someșului. Râul e destul de lung și sunt foarte multe zone de explorat.”, a declarat Marius Călin Moga.

 

Povestea Someș Delivery, spusă de inițiatorul proiectului:

„La început voiam să facem și la Cluj un Street Delivery, dar nu știam ce stradă să alegem. Majoritatea străzilor drăguțe erau pietonalizate deja și am văzut că evenimentul nu ar fi o miză pentru Cluj. Astfel, am văzut că trebuie să ne uităm în altă parte. Am avut discuții cu urbaniști, oameni care cunosc orașul foarte bine și am ales ca Someșul să fie redat oamenilor, fiindcă nu e foarte accesibil, și ar merita scos în față.”, a povestit organizatorul.

Someș Delivery a fost o inițiativă comună a mea și a lui Mihai Matei, de la Cărturești. Eu doream să mă implic într-un astfel de proiect, mă pasiona asta în momentul respectiv, simțeam că se poate face ceva. Proiectul a avut, încă de la început, un potențial foarte mare.”

Cine este Marius Cătălin Moga

Marius Cătălin Moga este arhitect și lucrează în cadrul Atelier MASS, împreună cu alți trei asociați: Silviu Aldea, Camelia Sisak şi Tamas Sisak. Domeniul lor de activitate este mai larg. „Am început într-o criză imobiliară cu amenajări interioare și am ajuns să câștigăm multe concursurui pe partea de workshop-uri, de intervenții în clădiri și spații. Momentan, executăm proiecte de scenografii și amenajări exterioare.”, a explicat arhitectul. Atelier MASS a realizat intervenții și elemente de arhitectură temporară și de scenografie pentru evenimente mari: Electric Castle, Jazz in the Park, Summerwell. Totuși, proiectul cel mai vast la care a lucrat este Someș Delivery, care este atât un proiect cultural, civic, cât și social și de mediu.

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, organizat de Asociația miniMASS, Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Street Delivery, evenimentul-mamă al variantei Someș Delivery, este un proiect demarat, pentru prima dată, la București de Ordinul Arhitecţilor din România şi Librăria Cărtureşti în 2006 în încercarea de a recupera spaţiul public pentru pietoni între Grădina Icoanei şi Grădina Cişmigiu şi de a readuce în atenţia autorităţilor Planul Urbanistic Zonal «Trasee culturale: Str. Arthur Verona – Str. Icoanei». Încă de la prima ediție, Street Delivery a însemnat o sărbătoare a străzii şi a oamenilor care ar trebui să se bucure de ea.  Proiectul oferă, an de an, o platformă de promovare pentru iniţiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un oraș european.

În 2017, Street Delivery s-a desfășurat succesiv în șase orașe participante, pe parcursul a trei săptămîni din luna iunie: București (din 2006), Timișoara (din 2007), Iași (din 2013), Cluj-Napoca (din 2015), Baia-Mare (din 2016), Bacău (din 2017).

Mai mult, de-a lungul ultimilor ani la București au fost dezvolate și câteva proiecte conexe: Train Delivery (în 2013 și 2014), #Colectiv Delivery (în 2015) și Snow Delivery (în 2018).

 

FOTO: Vlad Cupșa / Komiti

English
Română English