Connect with us

Festival

VIDEO Începe MOX, cea mai așteptată poveste muzicală montană! Tot ce trebuie să știi despre festival

Published

on

Primul festival de muzică din țară care își propune să promoveze turistic zone montane din județul Cluj, Music Outdoor Experience (MOX), își deschide porțile azi, 12 iulie. Ediția a șaptea a MOX, din perioada 12-15 iulie, se ține într-o zonă montană care îți taie respirația, la coada barajului Drăgan, din Valea Drăganului, comuna Poieni.

O nouă pagină a poveștii MOX începe astăzi, 12 iulie, începând cu ora 12.00, când se deschid porțile festivalului montan. Iubitorii de muzică și natură au la dispoziție patru zile și trei nopți pentru a se bucura de ritmuri diverse într-un peisaj rar. Ediția din acest an a festivalului MOX se ține într-o poiană de la Valea Drăganului, din Țara Călatei, aproape de locul de anul trecut: lângă barajul Drăgan. Music Outdoor Experience, cunsocut după prescurtarea MOX, este primul festival care are ca scop principal promovarea turistică a zonei montane în care este organizat. Evenimentul este organizat din banii adunați din salariile celor 22 de oameni implicați, acesta neavând nici o finanțare.

La fiecare trei-patru ediții, MOX își schimbă zona în care este organizat. Evenimentul este privit, de către publicul care a trecut măcar o dată prin festival, drept o excursie cu cortul la munte, într-un context muzical. Festivalul promovează natura, aerul curat, socializarea, sportul, creativitatea, deconectarea de la viața urbană și relaxarea.

Programul MOX 2018

Referitor la călătoria muzicală din 2018 putem spune că, pe lângă genul drum’n’bass, prezent în fiecare an în line-up, publicul de la festival poate asculta și disco, indie rock, funk sau chiar combinații între hip-hop și jazz. Festivalul se închide dumincă, la ora 12.00. Ultima zi de festival nu este inclusă în programul detaliat al evenimentului.

Echipa de organizare din spatele festivalului MOX e formată din 22 de persoane, patru dintre acestea fiind coordonatori principali. Organizatorii provin din medii diverse, iar în afară de festival, în timpul anului, se ocupă cu multe alte lucruri. „Un coleg are un bar de nunți, unul are o mică agenție de creative-advertising, un coleg e profesor de sport, altul lucreaza într-o corporație… Mai avem colegi care organizează evenimente private, barmani, video editori…  Fiecare are ceva al lui pe lângă MOX”, a explicat, pentru evenimentar, co-fondatorul Music Outdoor Experience, Marius Bugeac.

Echipa MOX a început munca efectivă de la locația festivalului încă de la începutul lunii mai. La ediția 2018, organizatorii se așteaptă ca la cele două scene ale festivalului să vină cu 1.000 de oameni mai mulți decât anul trecut. „De la o scenă la care puneau muzică prietenii noștri, în primul an, am ajuns la două scene, pe care urcă în acest an 55 de artiști, dintre care trei sunt străini”, a mai spus Marius Bugeac.  La festivalul din comuna Poieni sunt așteptate, în total, 7.500 de persoane.

Și în acest an, pe timpul zilei, la evenimentul de la Valea Drăganului se vor organiza mai multe activități. Ziua începe cu ateliere de yoga, pe timpul zilei se fac ateliere de confecționat măști tradiționale, de confecționat portofele din piele, atelere de pictură, graffiti, parkour, de pictat traiste și de desene animate. Pe lângă acestea, se fac proiecții de filme în aer liber.

Legat de cazarea la festival, se așteaptă ca 1.800 de oameni să stea cu cortul, în zona vecină festivalului și alți 700 vor fi cazați în zona Văii Drăganului, la pensiuni și localnici. Campingul este gratuit. La locația vecină cu barajul Drăgan s-a amenajat și o zonă de foodcourt, dar este acceptată și intrarea în festival cu “merinde” pentru o zi: slănină, pâine, ceapă, un borcan cu zacuscă, un pateu și un borcan de dulceață. În schimb, este interzis accesul cu alcool sau alte băuturi, în afară de apă. Acestea se pot achiziționa de la cele două baruri din festival.

Transportul la festival

Accesul se face din intersecția de dinaintea Pensiunii „Art 1000”, din Valea Drăganului. Din pricina drumului rău, de la pensiune, oamenii vor fi transportați 7 kilometri cu microbuse, în schimbul unui bilet de 2 lei.

Publicul MOX poate ajunge la Valea Drăganului cu mașina mică sau cu autocarele introduse de organizatori. Șoferii trebuie să urmărească traseul Cluj-Napoca – Huedin, apoi, înainte, pe drumul spre Oradea, iar imediat după satul Poieni trebuie să facă stânga la intersecția către Valea Drăganului.

Pentru a-i încuraja pe șoferi să “împartă” mașina cu alții, s-a creat, încă de anii trecuți, grupul „Ia-mă la MOX”. Acolo, iubitorii de muzică și natură pot să își plănuiască împreună drumurile spre festival.

Varianta cu autocarul este, însă, mai simplă. Un bilet de călătorie este de 20 de lei. Autocarul care îi transportă pe cei de la festival pornește de pe Platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian” și face o singură cursă pe zi. Locurile sunt limitate, fapt pentru care călătorii trebuie să facă rezervări în care să menționeze numele, ziua de plecare, ora și numărul de telefon, la adresa de e-mail: iamalamox@gmail.com. Programul autocarului poate fi consultat în imaginea de mai jos.

Reguli și propuneri pentru publicul MOX

Important de menționat este faptul că persoanele între 16-18 ani trebuie să fie însoţite de un adult care să răspundă pentru ei pe tot parcursul celor patru zile de festival. Cei mai tineri de 16 ani trebuie să fie însoțiți la festival de către părinți. Toţi participanţii sunt obligaţi să deţină un buletin asupra lor pentru a face dovada vârstei, iar fără acest document nu se poate face accesul în festival.

Organizatorii le propun celor din public ca, pe lângă voie bună să se “înarmeze” cu creme de și după plajă, pălării și băști, haine mai groase pentru serile reci de la munte, lanterne, bocanci și cizme.

Înregul regulament al Music Outdoor Experience 2018 poate fi accesat AICI.

Un bilet pentru cele patru zile de festival costă 130 de lei. Primele 900 de tichete de intrare, din pachetul „MOX Calling” au costat cu 20 de lei mai puțin. Biletele se pot achiziționa, online, de pe Bilete.ro sau Biletmaster sau din locațiile partenere ale evenimentului.

 

Recomandările organizatorilor pentru Music Outdoor Experience 2018

– General Levy – joi, 12 iulie – 22.30 – 00.00 – Main Stage

– Julian M – joi, 12 iulie – 04.00 – 06.00 – Lost in the Woods Stage;

– Soulshaker – vineri, 13 iulie – 20.00 – 22.00 – Lost in the Woods Stage;

– Golan (live) – vineri, 13 iulie – 23.30 –  01.00 – Main Stage;

– The Model – vineri, 13 iulie – 03.00 – 06.00 – Main Stage;

– BeatJunkz – sâmbătă, 14 iulie – 16.00 – 18.00 – Lost in the Woods Stage;

– Akos – sâmbătă, 14 iulie – 18.00 – 20.00 – Lost in the Woods Stage.

– Erb N Dub feat MC Mota – sâmbătă, 14 iulie – 01.30 – 03.00 – Main Stage;

 

Cum a fost la MOX anul trecut

English
Română English