Ediția a XI-a a Jazz in the Park începe astăzi, în prima zi de toamnă și durează până în 3 septembrie. Locația din acest an a evenimentului este Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, scenele sunt în număr de cinci, iar așteptările organizatorilor se referă la un public de 5.000 – 7.000 în toate cele trei zile. Peste 35 de trupe și artiști din peste 15 țări vor concerta pe cele cinci scene ale festivalului.

Timp de trei zile, peste 35 de trupe și artiști din peste 15 țări vor concerta pe cele cinci scene ale festivalului. Porțile se deschid în fiecare zi la ora 14:00, iar după terminarea concertelor, de la ora 23:30, iubitorii de muzică se pot îndrepta spre Night Stage unde concertele și dansul țin până la ora 04:00.

«Am ajuns la cireașa de pe tort: Cu festivalul „Jazz in the Park” închidem vara sau deschidem toamna. Destinația Parcul Etnografic „Romulus Vuia” aduce o experiență mai profundă, într-un cadru mult mai intim. Vorbim de un proiect de trei zile iar pentru noi e un microunivers, o experiență pentru public. Asta îi dă valoare. Am fost întrebați care e diferența între locații. Nu suntem un festival comercial. Jazz in the Park a rămas exact ce a fost. Am contribuit la repopularizarea acestui spațiu din oraș, facem „combo” între a aduce proiecte mai rar vizibile.

În ultimii ani, dorința de a face acest festival vine și din dorința de a ne aduna împreună. Facem rost de spijin ca noi să ne adunăm și voi să fiți martori la eveniment.», a declarat directorul Jazz in the Park, Alin Vaida.

„Ca și capacitate, suntem, poate, cel mai mare fesrtival de jazz. E un festival mai intim, totodată.

Ne-am poziționat ca un familly-festival, accesul e mai ușor. E voie și cu câini. Pe viitor ne dorim să avem o prezență constantă în Parcul Etnografic. Sunt șanse mari ca anul viitor să fie altfel. Locul are o energie mare.”, a continuat directorul festivalului.

Referitor la numele de neratat de pe afișul din acest an, Vaida a menționat două nume speciale: „Muzical, suntem destul de entuziasmați, putem da și câteva nume: Fun Lovin’ Criminals – o trupă nu neapărat de jazz și Cinematic Orchestra – cea mai celebră trupă pe care am adus-o vreodată, care vine cu un proiect special.”

Organizatorii Jazz in the Park lucrează la implementarea festivalului încă de acum o săptămână. Accesul la festival se face pe intrarea princiaplă, pe Tăietura Turcului, iar strada din stânga muzeului este închisă, singura parcare pentru publicul cu autoturisme este cea de la Tetarom. Accesul pe intrarea principală a fost deshis la ora 14.00. Copiii de până la 14 ani intră gratuit dacă sunt însoțiți de un adult care are bilet la festival.

Cursele liniei 37 ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca (Mihai Viteazu Est – Tetarom / lângă Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”) au fost suplimentate, ultima cursă de la Parcul-muzeu va porni la 00.30.

Biletele se schimbă în brățări la intrarea principală.

Prima activitate a evenimentului este târgul de creatori, unde sunt vânzători din toată țara. Pe lângă târg, un concept cu care organizatorii au cochetat este o piață de producători ca un puzzle, care la final să te trimită pe o pătură la un picnic așa cum vrea fiecare și să ia prânzul în livadă.

Vor fi activități și activări muzicale: lecții de muzică, de instrrumente muzicale, primele acorduri la chitară, publicul să bată la tobe. Vor fi ateliere de tobe africane, de teatru și jonglerii – o adevărată frenezie, care să ocupe timpul celor curioși.

Organizatorii subliniază faptul că Parcul Etnografic este o comoară a orașului, de care trebuie avut grijă și să o păzească. Fumatul se poate face în are locuri special amenajate, nicidecum la scene, la căsuțe etc. Oamenii trebuie să fie grijulii. Lângă scenele mari – vor fi locruri speciale de fumat, semnalizate.

Mai mult, în acest an va exista o curte din muzeu dedicată vinului. Pe lângă asta, la fel ca Jazz in the Park Competition, din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, din acest an, vor exista zone de ateliere de pizza și ateliere de făcut cocktailuri cu gin. Ambele sunt gratuite. Pe lângă asta, va exista și o zonă de food-truck-uri.

Fanii mici de jazz vor avea un spațiu special, dedicat copiiilor , cu ateliere și jocuri și spații amenajate pentru ei. Publicul trebuie să știe că își poate lăsa copiii la joacă în timpul concertelor și al atelierelor

Anul acesta, trupa românească 7th Sense, participant la concursul Jazz in the Park 2019 înainte de pandemia Covid și la festivalul din 2022, va avea un moment special. „Anul acesta avem un proiect special: cântăm opt pe scenă. Colaborăm cu niște artiști din străinătate – din Berlin, trei instrumentiști (2 din Brazilia, unul din Tel Aviv) și chitaristul nostru din Columbia. Noi o să cântăm duminică, 3 sept, 19.30, Backyard Stage.”, a declarat Laura Benedek, fondatoarea 7th Sense.

Lineup-ul din acest an îi aduce în fața melomanilor pe The Cinematic Orchestra, Mulatu Astatke, Billy Cobham Band, Nightmares on Wax, Theo Croker, Fun Lovin’ Criminals, Mansur Brown, Alexandru Andrieș, Camilla George, Nani Noam Vazana, The Heliocentrics, Ada Milea, JazzyBIT, Jan Gunnar Hoff Trio, Guts, Nickodemus, Mork, Daykoda, 7th SENSE, Andi Moisescu, Andra Botez, Pantaloons, Andrei Irimia, Mischa Blanos, FUNKorporation, KLT & Jessy Elsa Palma, Andrei Petrache Trio, Moss Farai, Dodo, Iorga, UFe, Bully, DigitaLove, Julian M, Melomenuții, Rogvaiv & Dubase, Mihu, Bogdan Roșca-Zasmencu. Alături de ei, vor mai concerta trupele Klawo, JazzQuarters Trio și DS Project Orchestra, toți laureați ai Concursului Internațional Jazz in the Park 2023. Biletele de o zi (159 lei) pot fi cumpărate pe site-ul jazzinthepark.ro. Pentru a profita de întreaga experiență, abonamentele la festival (375 lei) sunt încă disponibile. Copiii cu vârsta de până la 14 ani au acces gratuit în festival, cu condiția să fie însoțiți de un adult. Jazz in the Park este un eveniment pet friendly, așa că accesul cu animale de companie este permis.

Programul întreg al Jazz in the Park 2023 îl puteți găsi, detaliat, AICI.