Victor Miron, inițiatorul booktruck-ului albastru prezent la toate evenimentelor din Cluj-Napoca și din județ, este inițiatorul „Cărțile pe față”, prin care promovează lectura juvenilă. Acesta a reușit să cumpere nu una, ci două biblioteci-mobile, cu care „hoinărește” prin satele din Cluj și nu numai.

Victor Miron este omul din spatele Asociației „Cărțile pe față”, dar și inițiatorul dubiței-bibliotecă, pe spatele căreia își promovează cele mai recente evenimente legate de cărți și citit. Dacă nu ar fi suficient, tânărul clujean îndrăgostit de lectură va lansa o carte, împreună cu Ionuț Rusu, despre propriul “booktruck”. În acțiunea cărții e vorba despre o fetiță, Dana, și verișoarele ei, care trăiesc într-un sat. Dana are 8 ani, dar nu are frați. Ea le zice „verișoare” animalelor și le citește textul de pe punga cu pufuleți. Animalele nu sunt foarte fericite, dar, în ajutor, vine „booktruck”-ul cu cărți și totul devine un tărâm al fericirii.  

În momentul de față, Victor Miron este ocupat cu mai multe campanii de încurajare a cititului și poate număra cel de-al nouălea an de la ideea „Cărțile pe față”, când a început să posteze imagini cu o carte deshisă pe fața sa și care, spune el, îl reprezintă mai mult decât aspectul fizic. „De la început am testat ce să facem, ce campanii să derulăm, dar visam la o bibliotecă mobilă din 2014, când în sudul Italiei, am văzut o bibliotecă pe 3 roți și am zis că vreau să fac și eu măcar la fel.  În pandemie am locuit la părinții mei, izolat, în Chinteni. Acolo nu există o bibliotecă și am zis că aș putea să acopăr localitățile ca aceasta.” , a spus Miron.

„Booktruck-ul meu a fost deja În 50 de școli de la sate. Regimul mașinii-bibliotecă este același ca și cel al unei biblioteci fizice, adevărate. Diferențele dintre sat și oraș sunt mari: sunt și lucruri bune, și rele. La sat, copiii citesc mai mult, pentru că nu au atâtea dispozitive și sunt deschiși să vorbească, să le dai atenție, dar sunt și situații triste: sunt copii de 9-10 ani care nu știu să-și scrie numele, deși merg la școală. Cele mai triste situații vin din neglijență și dificultățile din familii.”, a explicat Miron.

Proiectul bibliotecii pe roți numără două dubițe, din care una achiziționată de Dedeman și impilică 10 voluntari. Costul mașinilor a fost de 30.000 euro pe bucată. Ținta „booktruck”-ului este să ajungă în 75 de comune din Cluj. Orășenii sunt așteptați să doneze cărți pentru proiect, dar și 2 euro pe lună, prin proiectul: „iblioteca8845”. Biblioteca mobilă a lui Victor Miron se bazează și pe formularul de 3,5 la sută completat de angajați.

Biblioteca mobilă a avut și evenimente culturale în parteneriat cu „Cinemobilul” (proiecții de filme la sate), teatru de păpuși. Inițiatorul acesteia a făcut și excursii la oraș cu copiii din zone rurale. „I-am dus pe copii la Young Famous Orcherstra, la proiecții de animații la TIFF sau la meciul în care a jucat Gheorghe Hagi la Sportfestival”, povestește clujeanul. „Copiii de la sate vor, în viitor, să devină polițiști, fotbaliști sau să plece din țară, nu visează mai mult. Satisfacțiile mari le avem când vorbim cu copiii mici, care sunt veseli, ne fac cadou desene, noi le dăm câte o jucărie, ne revanșăm.”, explică Miron.

Pe lângă proiectele amintite, Victor Miron are în plan, printr-o invenție, să pună Clujul pe harta lumii prin însușirea numelui de “Capitala Națională a Cărții”. În același timp, tânărul este „ stâlpul” de la Cluj-Napoca al proiectului Creative Mornings, dar și TedXZorilor, care are loc de două ori pe an.