© Copyright 2018 evenimentar.ro

Muzică

A început a șasea ediție a JAZZ™. Care e programul festivalului

Publicat

în

Pentru trei zile, Timișoara este una din destinațiile preferate ale ascultătorilor de jazz. În orașul de pe Bega a început vineri JAZZ™, festivalul gratuit care a adus la Timișoara câteva nume grele ale jazz-ului internațional. Alături de acestea, vor cânta și artiști români cunoscuți, într-o alăturare inspirată.

Muzica va răsuna din Piața Victoriei, Parcul Civic, Parcul Castelului, pe Strada Fără Nume, dar și din localuri centrale din Timișoara, ca și Aeternativ sau D’arc. Vineri seară pe scena din Piața Victoriei au urcat Trompetre, Maisha și The Cinematic Orchestra.

Ediția 2018 vine și cu o noutate: secțiunea Spoken Word, organizată sâmbătă și duminică dimineața, pe Strada Fără Nume. Spoken Word este o artă performativă bazată pe cuvinte, o artă orală care se concentrează asupra esteticii, a intonării și a inflexiunii vocii. Aceasta înseamnă toate poeziile recitate cu voce tare, inclusiv hip-hop, poezie de jazz, slam, comedie, monologuri și recitări poetice clasice.

“Jazz-ul este dintotdeauna un gen de muzică divers şi multicultural, definit astfel încă dinainte ca astfel de concepte să existe, un continuu mix de oameni, sentimente şi muzică. Pornind de la această idee, gestul de a organiza un eveniment important de jazz în Timişoara, un simbol al multiculturalismului în Romania şi în această parte a Europei, e unul natural şi deopotrivă simbolic. Un festival muzical creează un simbol pentru oraşul care îl organizează, devine parte din identitatea lui şi o întăreşte. Festivalul JAZZ™ vine tocmai să celebreze energia culturală vibrantă a Timişoarei.”, a spus viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

JAZZ™, alternativa Timișoarei la Gărâna Jazz Fest

Evenimentul este născut, în 2013, ca parte a obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. Bazele sale s-au pus din ambiția primarului Nicolae Robu de a nu se mai implica bănește la organizarea Festivalului de Jazz de la Gărâna. Motivul: faptul că Gărâna se află în afara Timișului, în județul Caraș-Severin. Cu toate astea, cel mai mare festival de jazz din Europa Centrală și de Est, Gărâna Jazz Fest reușește să meargă înainte. Despre acesta, evenimentar a scris AICI. Evenimentul din satul de munte din Caraș-Severin este organizat de timișoreni, ei fiind și publicul preponderent de acolo.

În primele cinci ediții, la Jazz TM au cântat nume ca și Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Al Jarreau, The Cat Empire, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, The Ruff Pack, Christian Scott a Tunde Adjuah și Monty Alexander, o parte dintre aceştia în premieră în România.

 

PROGRAM JAZZ™

SÂMBĂTĂ, 30 Iunie

Strada Fără Nume
10:30 – Tongue Fu / Vanessa Kisuule / Zia Ahmed / Dizraeli / Amy Léon

Parcul Civic
17:00 – Murnau
18:30 – B.A.U

Parcul Castelului
17:00 – Bega Blues Band
18:30 – John Beasley presents MONK’estra

Piața Victoriei
20:00 – Krisper
21:00 – Kurt Rosenwinkel’s CAIPI
22:30 – R+R=NOW (Robert Glasper, Terrace Martin, Christian Scott aTunde Adjuah, Derrick Hodge, Taylor McFerrin, Justin Tyson)

Nocturnal Jams
0:00 – Murnau / Aethernativ
0:00 – The Jam Community / D’arc

DUMINICĂ, 1 Iulie

Strada Fără Nume
10:30 – Tongue Fu / Vanessa Kisuule / Zia Ahmed / Dizraeli / Amy Léon

Parcul Civic
17:00 – Voyager II
18:30 – Baris Demirel

Parcul Castelului
17:00 – Antal Gabor Trio
18:30 – Sorin Zlat Trio

Piața Victoriei
20:00 – The Jam Community
21:00 – Bachar Mar Khalife
22:30 – Gregory Porter

 

Foto: Petru Cojocaru

Română
English Română