© Copyright 2018 evenimentar.ro

Festival

A început TIFF, o ediție exclusiv outdoor, cu peste 150 de filme

Publicat

în

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului s-a deschis cu trei proiecții sold-out ale comediei romantice „La Belle Époque” / „Cei mai frumoși ani” (r. Nicolas Bedos), la care au participat un total de 1.195 de spectatori. Evenimentul s-a desfășurat în condiții de siguranță sporită, toți cei prezenți fiind încurajați să respecte cu strictețe regulamentul de participare.

Proiecția de Gală din Piața Unirii s-a deschis cu un moment muzica inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului și producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.

„Mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia, practic, drumul. Noi deschidem balul și după noi vor urma festivalurile din Sarajevo, Veneția și altele. Interesul e mare în a vedea cum se întâmplă un astfel de festival în timpuri complicate. Este important că suntem aici chiar și în număr mai mic decât în alți ani. Va fi un festival light, cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care clujenii le vor redescoperi. Meritul este al echipei, oameni profesioniști în organizarea de evenimente.”, a spus președintele festivalului, Tudor Giurgiu.<<Pariul în acest an este să regăsim sentimentul unei vieți normale, un sentiment bun că TIFF-ul se apropie de ce a fost timp de 18 ani. Recomand în acest an punctul de atracție al festivalului, mai exact retrospectiva Federico Fellini, o ocazie să vedem filmele marelui cineast în versiuni restaurate.

De la bun început TIFF-ul a fost un pariu riscant. Puțini au fost cei care au crezut în el, mulți au fost cei care au zis că vom eșua. Totuși am reușit, chiar de la prima ediție din 2002. Cinema-ul însuși a fost și rămâne un pariu riscant și periodic lumea îi cântă prohodul. Cu toate acestea a devenit arta cea mai populară. Într-o lume obsedată de siguranță, cinema-ul continuă să îndrăznească și multe filme de la TIFF din acest an îndrăznesc.>>, a mai spus Giurgiu în deschiderea serii de Gală.

În total, la TIFF 2020 vor fi proiectate peste 150 de filme din 49 de țări, dar vor avea loc și spectacole, întâlniri, concerte și dezbateri culturale.

Locațiile de proiecție sunt exclusiv în aer liber și sunt în număr de 14: Piața Unirii Open Air, Muzeul de Artă, Liceul Teoretic „Báthory István”, Liceul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”, Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Iulius Park Open Air, Hoia, Club Transilvania, Echinox, Vlaha și Bonțida.

Un bilet la TIFF costă 20 de lei, iar un pachet de două bilete costă 35 de lei. Acestea pot fi achiziționate din Piața Unirii, între orele 9.00 – 00.00 și de pe tiff.eventbook.ro sau TIFF Official App.

 

FOTO: Nicu Cherciu

Română
English Română