© Copyright 2018 evenimentar.ro

Muzică

A murit Dumitru Fărcaș, Maestrul taragotului! Cântărețul avea 80 de ani

Publicat

în

Celebrul taragotist român Dumitru Fărcaș a murit în noaptea de luni spre marți, într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a suferit un infarct.

Cântărețul avea 80 de ani, împliniți în luna mai, când președintele Klas Iohannis l-a decorat cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios“ în grad de cavaler.

La început de carieră, încă din 1959, taragotistul a fondat Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, care se numea atunci „Ansamblul Maramureşului”. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA”. În anii 1977 şi 1999, maestrul a primit diplome de onoare din partea Institutului Smithsonian Washington DC, din Statele Unite ale Americii. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul” a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Emisiunea „Tezaur Folcloric”, difuzată de TVR, poartă un generic audio semnat, la taragot, de Dumitru Fărcaş.

Română
English Română