© Copyright 2018 evenimentar.ro

Educație

Cei mai buni olimpici internaționali la matematică se „duelează” la Cluj

Publicat

în

În perioada 3 – 14 iulie, Clujul este gazda Olimpiadei Internaționale de Matematică, care are loc la Sala Polivalentă. Alături de Bulgaria, România este singura țară din lume care a participat fără pauze la fiecare ediție a Olimpiadei. În orașul de pe Someș vin peste 600 de elevi olimpici.

Cluj-Napoca organizează anul acesta a VI-a ediţie românească a concursului iniţiat în 1959 la Braşov, devenit astăzi cea mai mare competiţie din domeniul ştiinţelor exacte. Peste 600 de elevi olimpici din 116 ţări vor participa la Cluj la cel mai mare eveniment educaţional desfăşurat în România. Olimpiada se află la cea de-a 59-a ediţie. Evenimentul aduce la Cluj peste 250 de lideri, deputy-leaderi şi observatori, aproximativ 900 de invitaţi străini și peste 300 de voluntari. Preşedintele de onoare al Olimpiadei este academicianul Viorel Barbu, profesor universitar la Cluj-Napoca, preşedintele secţiei de matematică a Academiei Române şi membru al primei echipe a României la prima ediţie a Olimpiadei, din 1959.

„Încredinţarea acestui eveniment Clujului este o recunoaştere a performanţei şcolii clujene, a colaborării interinstituţionale corecte şi eficiente şi a climatului care la Cluj-Napoca permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educaţiei. Le mulţumim tuturor pentru implicare şi suntem convinşi că eforturile noastre reunite vor face din cea de-a 6-a ediţie românească a Olimpiadei Internaţionale de Matematică un eveniment educaţional de referinţă la nivelul competiţiei ştiinţifice, ca mărturie a consolidării rolului educaţiei la Cluj-Napoca”, a spus inspectorul şcolar general al IŞJ Cluj, Valentin Claudiu Cuibus.

Liderii și conducătorii delegaţiilor se întâlnesc în peste zece şedinţe de juriu, iar la final, după discuţii şi vot în plen, se stabilesc cele şase probleme de concurs. Acestea sunt traduse în limbile participanților. Cele şase probleme, câte trei pentru fiecare zi, sunt alese de către experţi internaţionali dintr-un set de probleme şi sunt publicate într-o broşură. Deputy-leaderii participă la evaluarea lucrărilor concurenţilor şi la stabilirea notei finale, împreună cu experţii români.

Ziua sosirii concurenţilor Olimpiadei de la Cluj este sâmbătă, 7 iulie 2018, iar deschiderea oficială are loc duminică, 8 iulie 2018, la Sala Polivalentă din oraș.

 

Citește și:

Fiul lui Bashar al-Assad, prezent la Cluj pentru Olimpiada Internațională de Matematică

Română
English Română