© Copyright 2018 evenimentar.ro

Muzică

Cum a fost la primul festival reggae din Cluj

Publicat

în

Iubitorilor culturii rastafari din Cluj-Napoca și nu numai li s-a pregătit, în acest weekend, un eveniment special: IratioN fest, primul festival de reggae din oraș. Acesta a avut loc sâmbătă și duminică, în Pădurea Hoia, mai exact în parcul de biciclete „Hoia Dirtpark”.

Câteva sute de persoane, membrii ai culturii rastafari, au avut ocazia, sâmbătă și duminică, să ia parte la un eveniment pregătit special în această direcție: primul festival de muzică reggae din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat în “dirtpark”-ul de biciclete din pădurea Hoia, în imediata apropiere a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. IratioN fest a inclus trei scene: una principală, – pe care au cântat, ca și artiști principali, Mistah White, clujeanul concurent la ultima ediție a emisiunii „Românii au talent” și cei de la El Negro – și alte două scene mai mici, unde muzica a fost aleasă de mai multe nume de dji locali, printre care EuJah, Digital Selekta sau ChuTheJhu. De asemenea, pe timpul zilei s-au organizat și ateliere de dans cu trupa clujeană Cercul Întreg.

Într-o atmosferă prietenoasă, imediat lângă intrarea în festival, s-a organizat o zonă de activități, care a inclus multe forme de artă: lecții de fabricat mandale, ateliere de pictură, dans sau sculptură. Participanții la festival au putut să aleagă între bere, băuturi pe bază de alcool sau apă la cele două baruri din perimetrul evenimentului, dar au avut parte și de o mini-zonă de foodcourt, unde un foodtruck și o tarabă cu mâncare tradițională i-au așteptat să își potolească foamea.

Din păcate, evenimentul a fost marcat și de o acțiune a jandarmilor clujeni, care au prins, în apropierea intrării festivalului câțiva tineri care aveau asupra lor o cantitate importantă de marijuana. După spusele martorilor, aceștia intenționau să vândă cânepa indiană doritorilor din festival. „Jandarmii au identificat trei tineri cu vârste cuprinse între 25-30 de ani asupra cărora au fost găsite un borcan care conţinea muguri de substanţă vegetală de culoare verde-maroniu, două ciuperci sub formă vegetală de culoare deschisă şi un joint rulat, susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv două mărunţitori şi două cutii de foiţă”,  a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj. Documentele şi substanţele descoperite asupra acestora au fost înaintate D.I.I.C.O.T. Cluj-Napoca, în vederea continuării cercetărilor. În religia Rasta sunt cunoscute ceremoniile în cadrul cărora membrii ei se adună, fumează cannabis („ganja”) și dezbat fapte etice, sociale și religioase. Persoana ce are onoarea de a aprinde țigara de marijuana rostește o scurtă rugăciune înainte, iar ganja este dată mai departe în sensul acelor de ceasornic, excepție făcând perioadele de război când se oferă în sensul opus.

Aflat la prima ediție, festivalul IratioN, în schimbul a unui bilet, care a costat 35 de lei, a căutat să adune alături iubitorii de muzică reggae dar nu numai, astfel că publicul a fost format, în majoritate, de purtători de dread-uri și de pantaloni colorați, cu turul lăsat. Dacă, până acum, aceștia trebuiau să aleagă dintre puținele evenimente legate de muzica lor preferată, iar, în cadrul festivalurilor din Cluj aveau la îndemână doar scena „The Roots” de la Electric Castle, de acum înainte, ei au acest festival de gen, IratioN fest, sută la sută dedicat culturii rastafari.

Română
English Română