© Copyright 2018 evenimentar.ro

Educație

Elevii de la Olimpiada Internațională de Matematică, invitați de Klaus Iohannis să facă facultatea în România

Publicat

în

În discursul său pe care l-a ținut în această dimineață cu ocazia deschiderii Olimpiadei Internaționale de Matematică de la Cluj-Napoca, președintele României, Klaus Iohannis i-a invitat pe cei peste 600 de elevi prezenți să aleagă să studieze la facultățile din România.

La deschiderea Olimpiadei Internaționale de Matematică de la Cluj, președintele Klaus Iohannis i-a invitat pe concurenții din peste 100 de țări să aleagă România ca și destinație de studii. “Sperăm ca România să devină o destinație atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii și a științelor care o folosesc și, de ce nu, să vă vedem pe o parte dintre voi studenți în România sau implicați în proiecte de cercetare cu parteneri din România.

Vă încurajez să folosiți această Olimpiadă ca pe o posibilitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi și de a vă imagina cariere de succes. Sper că fiecare dintre voi își va folosi întregul potențial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun și mai drept pentru generația voastră și cele următoare. Vă doresc mult succes și o ședere frumoasă în România, aici, la Cluj-Napoca”, a spus Klaus Iohannis, în discursul ținut la Sala Polivalentă Cluj.

Președintele țării a mai vorbit și despre șansa țării noastre de a organiza cea de-a 59-a ediție a Olimpiadei, cel mai important eveniment pe partea de educație la nivel internațional. “Pentru România este o onoare ca la aniversarea centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumii atașamentul și deschierea spre cunoaștere, știință și cooperare internațională. Cel mai bun mod de a celebra marile reușite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generații. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru, decât investiția în educație, cooperare transfrontalieră și dezvoltare durabilă.”, a declarat șeful statului.

La deschiderea Olimpiadei, organizată azi, au luat parte, pe lângă președințele țării, mai mulți oficiali ai statului, printre care ministrul Educației, Valentin Popa, vicepremierul Ana Birchall, sau primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

La evenimentul internațional găzduit de Cluj-Napoca au venit 615 elevi olimpici, între 14 și 19 ani, din aproape 120 de țări participante. Cu ei, au ajuns în România și 250 de lideri, deputy-leaderi şi observatori, și aproximativ 900 de invitaţi străini. Acestora se adaugă și 300 de voluntari, care ajută la organizarea Olimpiadei.

Olimpiada Internațională de Matematică s-a întors în acest an în țara care a lansat-o. În anul 1959 și 1960, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice, Olimpiada s-a desfășurat la Brașov și la Sinaia și a reunit doar state din fostul bloc comunist. România și Bulgaria sunt singurele țări din lume care au participat, neîntrerupt, la fiecare ediție a Olimpiadei.

 

Citește și:

Președințele Klaus Iohannis, în vizită la Cluj pentru deschiderea Olimpiadei Mondiale de Matematică

Fiul lui Bashar al-Assad, prezent la Cluj pentru Olimpiada Internațională de Matematică

 

Cei mai buni olimpici internaționali la matematică se „duelează” la Cluj

Română
English Română