© Copyright 2018 evenimentar.ro

Artă

Expoziții noi în spațiul Centrul de Interes. Instituția a devenit cel mai mare centru de artă și cultură contemporană din Cluj

Publicat

în

La aproape doi ani de la deschidere, spațiul Centrul de Interes devine cel mai mare centru de artă și cultură contemporană din Cluj, cu o suprafață de 3.300 de mp. Instituția ale cărei baze au fost puse de un grup de artiști desprinși în 2016 din Fabrica de Pensule se află în clădirea industrială din spatele gării, de pe strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9 A.

Scopul Centrului de Interes este de a aduce arta contemporană în mijlocul comunității, drept pentru care la începutul lunii aprilie au fost deschise noi expoziții în cadrul instituției. Întregul proiect de artă este sprijinit de Banca Transilvania.

Noutățile de la Centrul de Interes este vernisajul comun al expozițiilor „Pillars of Creation” a artistului Mihai Plătică de la galeria BARIL și „WIN” a artistului basc Pepo Salazar de la galeria SABOT, care a avut loc miercuri, 3 aprilie, de la ora 19.00. În plus, la BAZIS Contemporary a fost proiectat un grupaj de 48 de filme scurte, care documentează proiectele și expozițiile realizate în decursul celor 10 ani de existență ai Asociației Bazis, iar SPAȚIU INTACT găzduiește un show multimedia prezentat de studenți ai departamentului Cinematografie și Media din cadrul UBB, în urma participării la workshopul susținut de artistul Klaus Obermaier.

Noile expoziții nu sunt singura surpriză de la Centrul de Interes. Spațiul expozițional de la etajul patru al clădirii a fost extins cu 300 mp și modernizat în primele luni ale anului și va oferi vizitatorilor, fie ei localnici sau turiști, o nouă perspectivă asupra artei și orașului. Odată cu extinderea spațiului, Centrul de Interes ocupă în prezent o suprafață totală de 3.300 mp și își consolidează astfel statutul de cel mai mare centru de artă și cultură contemporană din Cluj.

Două expoziții noi, la Galeriile BARIL și SABOT

BARIL prezintă expoziția „Pillars of Creation” a lui Mihai Plătică, artist rezident în Centrul de Interes. După „The Wide Open Skin” în 2016, aceasta e cea de-a doua expoziție pe care Mihai Plătică o deschide în spațiul galeriei. Titlul expoziției, „Pillars of Creation”, trimite la fotografia cu mediul interstelar făcută de Hubble Space Telescope și e, totodată, o structură mentală pe care sunt construite lucrările. Structura e rezultatul alchimic al distilării reperelor culturale și înțelesurilor ascunse. „Pillars of Creation” e și numele unei lucrări conceptuale, care se dovedește esențială pentru demersul proiectului. Pe o imagine descărcată de pe spacetelescope.ro și imprimată, artistul a aplicat un strat de vopsea verde Chroma Key. Analizarea cu raze Roentgen ar releva procesul de „layering”. Forma abstractă devine un filtru simbolic prin care artistul invită publicul să perceapă altfel universul său creativ, dominat de preocupările lui pentru cercetările arheologice sau studierea descoperirilor NASA.

„WIN”, cea de-a doua expoziție personală a artistului basc Pepo Salazar la SABOT, va pune la încercare privitorul obișnuit să caute frumosul în arta contemporană. Impulsivă și reacționară, ipostaza în care îl veți întâlni pe artist de această dată este un răspuns la vremurile smintite pe care le trăim, o piruetă (lipsită de grație) între armonie și cacofonie, exercițiu și ratare, idealism și cinism. Născut în Țara Bascilor, Pepo Salazar trăiește și lucrează la Paris. Lucrările sale (instalații, performance, sculptură și fotografie) au fost expuse în numeroase galerii, muzee și bienale, dintre care merită amintite Bienala de la Veneția, Muzeul Guggenheim din Bilbao și Palais de Tokyo din Paris.

Programul de vizitare de la Centrului de Interes este de marți până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:00. Intrarea e liberă.

Calendar de evenimente

  1. EXPOZIȚIE. Space in the City

    februarie 6 @ 10:00 am - mai 16 @ 8:00 pm
  2. EXPOZIȚIE. „Eroinele”

    februarie 11 @ 4:00 pm - martie 14 @ 7:00 pm

Vezi ce am publicat azi!

martie 2021
L Ma Mi J V S D
« feb.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Română
English Română