© Copyright 2018 evenimentar.ro

Teatru

Final de stagiune la Teatrul Maghiar: Mai mulți spectatori, mai puține premiere

Publicat

în

Stagiunea 2017/2018 a Teatrului Maghiar de Stat Cluj s-a închis vineri, 6 iulie. După un an de spectacole, conducerea instituției a tras linie și a oferit cifrele înregistrate. Astfel, aproape 30.000 de oameni au participat în ultimul an la piesele jucate de actorii teatrului.

Deși au fost jucate cu 13 spectacole mai multe față de anul trecut și s-a înregistrat un număr mai mare cu aproape 2.000 de oameni în public, premierele puse în scenă au fost mai puține, din cauza lipsei fondurilor. În stagiunea 2017/2018, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj s-au jucat 148 de pectacole, în prezența a 23.796 de spectatori. Acestora se adaugă încă 5.500 de spectatori, prezenți la festivalurile și turneele din țară și din străinătate unde actorii de la Teatrul Maghiar au jucat.

Din pricina lipsei banilor, la teatrul de sub Cetățuie au fost realizate în ultimul an doar patru producții noi. Cu un an înainte, au fost puse în scenă nouă premiere. La Sala Studio și în Sala Mare în format studio au avut premiera piesele: „Îngeri în America I-II”, de Tony Kushner (regia: Victor Ioan Frunză), „Un roman cu contrabas”, de A.P. Cehov (regia: Paco Alfonsín), „Ilegitim”, de Adrian Sitaru și Alina Grigore (regia: Adrian Sitaru) și, pe scena mare, „Burghezul gentilom”, de Molière (regia: Mihai Măniuțiu).

Ignorând minusurile financiare, în stagiunea care s-a încheiat, compania a participat la numeroase festivaluri și turnee. Astfel, spectacolul „Iulius Caesar”, de William Shakespeare (regia lui Silviu Purcărete), a participat la Festivalul de Teatru Clasic din Almagro, Spania și la Festivalul de Teatru de la Seul, Coreea de Sud. Spectacolul „Homemade” a fost invitat la festivalul dráMA din Odorheiu Secuiesc, la Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale și la Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din București. Din selecția Festivalului Național de Teatru au făcut parte două spectacole: „Rosmersholm”, de Henrik Ibsen și „În adâncuri”, de Maxim Gorki.

Spectacolul „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams (regia: Tom Dugdale), a fost invitat la Festivalul de Teatru Clasic din Arad, iar „Orbii” la Festivalul DESZKA din Debrecen, în Ungaria. „Rosmersholm” a fost prezentat la Festivalul Internațional de Teatru Reflex din Sfântu Gheorghe, la Teatrul Vígszínház din Budapesta și la Festivalul Național de Teatru de la Pécs, în Ungaria, de unde s-a întors cu trei premii mari: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun decor și Cea mai bună actriță. Spectacolul „Îngeri în America I-II” a primit patru nominalizări la premiile UNITER: Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun actor și Cea mai bună actriță în rol secundar. Pe lângă asta, Zsolt Bogdán a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

În luna mai a acestui an, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a fost ales noul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa. Funcția a fost deținută, în trecut, de regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizația în perioada 1998-2004, după moartea lui Giorgio Strehler; de regizorul Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra și de regizorul Ilan Ronen, fost director al Teatrului Habima din Israel.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj va începe stagiunea 2018/2019 cu programele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare, unde se va juca  piesa „Ősvigasztalás”, de Tamási Áron (regia László Béres), spectacol invitat al Teatrului Jókai din Békéscsaba și cu una din premierele din stagiunea închisă ieri, „Ilegitim”, de Adrian Sitaru și Alina Grigore (regia: Adrian Sitaru).

Primul spectacol care va avea premiera în viitoarea stagiune, la sfârșitul lunii septembrie, se află deja în pregătire. Astfel, Gábor Tompa montează „Neguțătorul din Veneția”, de William Shakespeare. Teatrul se pregătește totodată și pentru cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 22-30 noiembrie 2018. La ultima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat la teatrul vecin cu Parcul Central „Simion Bărnuțiu” au fost prezenți 33.635 de spectatori. În festival s-au jucat anul trecut 31 de spectacole.

Română
English Română