© Copyright 2018 evenimentar.ro

Muzică

Fondatorul Buena Vista Social Club cântă cu trupa sa la Gala Jazz in the Park

Publicat

în

Liderul Buena Vista Social Club, Juan de Marcos Gonzalez (foto stânga), va deschide în această seară, împreună cu trupa sa – Afro-Cuban All Stars, gala Jazz in the Park. Primul eveniment al celei mai lungi ediții a festivalului clujean de jazz va avea loc la Opera Maghiară și este sold-out.

Prezent într-o conferință de presă, muzicianul cubanez a vorbit frumos despre țara noastră și despre Cluj. „România e o țară nemaipomenită. Vă cunosc istoria, iar limba pe care o vorbiți e foarte apropiată de a mea. Mă bucur să mă aflu aici, în Transilvania, alături de trupa mea”, a declarat Juan de Marcos Gonzalez. Acesta a mai spus că dansul e cea mai importantă expresie a omului și că așteaptă ca publicul prezent la concertul său să se lase purtat de muzica cubaneză. „Atunci când nu vorbim, noi, oamenii ascultăm muzică și dansăm. Muzica noastră e bucurie, emoție”, a amintit artistul.

Bandul actual al lui Juan de Marcos Gonzalez, Afro-Cuban All Stars e format din 14 membri și cântă ritmuri de rumba, chachacha, timba sau jazz afro-cubanez. Ansamblul său de muzicieni sunt din generații diferite și demonstrează că recuperarea trecutului nu s-a făcut fără a crea o legătură solidă între jazz, muzică traditională și cea contemporană, o armonizare obligatorie care uimește și bucură la fiecare show un public divers.

Juan de Marcos Gonzalez, premiat cu Grammy pentru Buena Vista Social Club

Născut în Havana în 1954, Juan de Marcos a studiat chitara clasică la Conservatorul Ignacio Cervantes, ca mai târziu să urmeze cursuri de dirijor și armonie contemporană la Goldsmith College, la Londra.
Deși în tinerețea sa a fost un fan al rock-ului britanic și american, Juan de Marcos își redescoperă rădăcinile cubaneze, readucând pe scenă un gen muzical popular în anii ’20: son-ul.

Primul proiect al lui Juan de Marcos Gonzalez a fost Sierra Maestra, înființat în 1976 și cu care a reușit să înregistreze nu mai puțin de paisprezece albume. El a devenit, însă, celebru pe plan mondial doar odată cu lansarea proiectului care și-a pus amprenta asupra întregii sale vieți, Buena Vista Social Club. Împreună cu nume ca Eliades Ochoa, Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer sau Ruben Gonzales, ce făceau parte din trupa sa, a câștigat și un premiu Grammy pentru unul din albumele lor. Aceștia sunt doar câțiva dintre veteranii care au reînviat danzón-ul, bolero-ul, și son-ul, purtând istoria muzicală pre-revoluționară pe toate meridianele.

Română
English Română