© Copyright 2018 evenimentar.ro

Festival

FOTO/VIDEO Concerte de jazz contemporan, în vârf de munte, la Smida Jazz Festival

Publicat

în

Smida Jazz Festival este evenimentul de la sfârșitul verii pe care nu trebuie să-l ratezi. În perioada 17 – 19 august, nouă trupe românești și străine vor concerta în inima naturii. Festivalul de la Smida pune accent pe jazz-ul contemporan și se află la cea de-a treia ediție.

Evenimentul este organizat într-un cadru feeric, în inima Parcului Natural Apuseni, la 1.100 de metri altitudine, în satul Smida, localitate din comuna Beliș, județul Cluj, cu doar 22 de locuitori. Am putea asemăna festivalul cu mai marele Gărâna Jazz Festival, în afară de faptul că la Smida se ascultă doar jazz contemporan, fără alte influențe. Și satul Gărâna, din comuna Brebu Nou, din Caraș-Severin este ridicat la peste 1.000 de metri și are puțin peste 20 de locuitori.

Precum în cazul edițiilor antecedente, în fiecare seară vor cânta o trupă din România și două din străinătate. „Unele trupe ne vor purta într-o stare meditativă, contemplativă, iar altele ne vor ridica de pe gradene sau de pe bean bags la dans, abordând un stil mai ritmat, mai alert. Vrem să explorăm avangardismul muzical și vrem să ajutăm la promovarea Parcului Natural Apuseni, într-un mod cât mai responsabil.”,  a declarat pentru evenimentar PR-ul Smida Jazz Festival, Larisa Jitaru.

 

 

Ca o noutate față de anii precedenți, festivalul de la Smida va amenaja o zonă dedicată copiiilor, cu activități și ateliere pentru cei mici, iar foodcourt-ul va avea mai mulți vendori. Între 10.00 și 18.00 vor fi organizate activități recreative diverse atât pentru copii, cât și pentru adulți: lecturi publice, discuții cu autori, workshop-uri, tururi ghidate, yoga, canotaj sau trasee pentru biciclete electrice. Concertele vor începe de la ora 19.00, în fiecare din cele trei zile.

La amenajarea zonei festivalului s-a lucrat dinainte cu o lună. Cinci persoane se află în echipa principală de organizare în timpul anului, iar în timpul festivalului aceasta se mărește până la 80 de persoane. Organizatorii promit că amenajarea spațiului de la Smida va aduce puncte noi în acest an.

La Smida Jazz Festival sunt așteptate aproximativ 10.000 de persoane.

Recomandările organizatorilor

– Spirit Cave – super-grup al cărui lider este percuționista Marilyn Mazur și din care face parte Nils Petter Molvaer;

– Kimmo Pohjonen – care a mai fost pe meleaguri românești, dar concertele lui sunt întotdeauna altfel, fiecare este o altfel de experiență, întotdeauna năucitoare;

– Portico Quartet – trupă reîntregită de curând și care a fost așteptată la nivel internațional;

– Sons of Kemet – una dintre trupele cele mai apreciate în jazz-ul englez actual și nu numai.

Transportul spre și dinspre Smida

Smida se află la 88 de kilometri de Cluj, o oră și jumătate cu mașina. Transportul publicului se poate face cu mașina personală, dar există și varianta autobuzelor. Acestea pleacă zilnic de la Sala „Horia Demian” și se întorc spre Cluj-Napoca după încheierea concertelor, între 00.00 și 1.00. Ar mai exista și varianta transportului cu bicicleta, pentru a “gusta” întreg traseul montan de după zona Huedinului. La festival vor fi rastele pentru cei mai curajoși, care vor alege această variantă.

Prețul biletelor

Biletele la festival pentru o zi costă 65 de lei, iar biletele pentru camping vor putea fi cumpărate doar la fața locului, în limita disponibilității locurilor, la prețul de 25 de lei. În schimb, abonamentele la camping (3 nopți/persoană) pot fi achiziționate la prețul de 55 de lei.

Abonamentele pentru întreg festivalul costă 169 de lei. Acestea pot fi cumpărate de pe Eventbook, Eventim și Bilete.ro, dar și de la partenerii acestora.

Smida, bijuteria Parcului Natural Apuseni

Satul Smida este situat chiar în inima Parcului Natural Apuseni, arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni (își etalează frumusețea sălbatică pe aproximativ 76.000 de hectare) din întreaga Europă. Parcul este casă și pentru peste 1.500 de peșteri, dintre care cea mai apropiată este Peștera Mare din Valea Firii (ce face parte din sistemul Humpleu). De asemenea, Parcul adăpostește ghețari subterani, dintre care cei mai importanți sunt Ghețarul Scărișoara (aflat la aproximativ 40 de kilometri de Smida) și Ghețarul Focul Viu (24 de kilometri față de Smida).Smida Jazz Festival este organizat de Asociația Transylvanian Cultural Development, care își propune să contribuie activ la dezvoltarea regiunii Transilvaniei, prin promovarea locului de desfășurare, cât și a produselor, respectiv tradițiilor locale. De asemenea, asociația își propune să susțină jazzul contemporan, atât românesc, cât și străin.

 

Programul Smida Jazz Festival

 

 

 

VINERI, 17 August

Muntet (RO)

Immortal Onion (PL)

Portico Quartet (UK)

 

SÂMBĂTĂ, 18 august

Krisper (RO)

Barabás Lőrinc Quartet (HU)

Kimmo Pohjonen (FI)

 

DUMINICĂ, 19 august

Paperjam (RO)

Sons of Kemet (UK)

Spirit Cave (DK/NO)

 

Cifrele de public al edițiilor precedente Smida Jazz Festival

2016 – 2 zile: 3.000 de participanți;

2017 – 3 zile: 8.000 de persoane.

Română
English Română