© Copyright 2018 evenimentar.ro

Film

Holocaustul, perceput de români, în cel mai nou film a lui Radu Jude

Publicat

în

Cel mai nou film de lungmetraj a lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, a avut premiera luni, 2 iulie, la Karlovy Vary, în competiția festivalului ceh. Subiectul abordat este Holocaustul și felul în care românii îl percep. Presa internațională a scris articole laudative la adresa filmului semnat de regizorul român.

Titlul este un citat. Fraza a fost rostită în vara anului 1941, în Consiliul de Miniștri, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. E un film dens, conţine foarte multe lucruri pentru toate gusturile, ceea ce îl face un adevărat film comercial”, declară regizorul filmului.

După ce a povestit o filă din istoria ţiganilor în „Aferim!”, Radu Jude revine pe ecrane cu un alt episod din trecutul românilor, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă. 380.000 este numărul de evrei pe care românii i-au exterminat în Al Doilea Război Mondial. Meta-drama ambițioasă a regizorului român Radu Jude este o reconstituire a esenţei Holocaustului românesc, prin jocul actriței Ioana Iacob, în rolul Marianei Marin.  Publicul o poate vedea pe Mariana şi în intimitate, într-o relaţie cu un pilot căsătorit, jucat de Şerban Pavlu. Jude reușește să creeze un teren fertil pentru a ataca aspecte diferite ale rasismului şi ale antisemitismului, din trecut și din zilele noastre. Filmul este îngreunat de mai multe citate literare şi vizuale, inclusiv din scrierile lui Eminescu şi Slavici, amândoi antisemiţi declaraţi. Acestea invită la dezbatere, însă pot, foarte ușor să îi împingă pe mulți să eticheteze filmul drept propagandă antiromânească.

Filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este destul de lung: 2 ore și 20 de minute În ciuda neajunsurilor pe care le-ar putea avea, pelicula trebuie lăudată pentru miza politică: este o invitaţie la introspecţie şi la reevaluarea statutului de veşnică victimă al românilor în faţa istoriei. Poziția noastră asupra istoriei modificate în timpul regimului comunist trebuie, astfel, reconsiderată.

Filmul lui Radu Jude, elogiat în presa internațională

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este foarte lăudat în presa de specialitate internațională. Jurnaliștii îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”. Radu Jude lansează, în viziunea Variety, „un atac caustic și foarte actual asupra negării Holocaustului în România și a miopiei referitoare la istorie”. „Compoziția extraordinară a lui Jude este surprinzătoare – un interogatoriu provocator, sarcastic și crucial între trecut și prezent, care escaladează spre un impas”, mai spune Variety. Jocul actriței Ioana Iacob este „captivant și natural”. Au fost apreciate atât imaginea, semnată de Marius Panduru, cât și costumele Iulianei Vîlsan, iar totul se combină cel mai bine într-o scenă „electrizantă”, în timpul unei furtuni.

Modul de filmare al lui Panduru este unul „bogat, având în vedere spontaneitatea lui, iar imaginile suprinse în timpul luptelor și problemelor de pe platou amintesc de Brecht, reminiscență a introspecției lui Truffaut în «La nuit américaine»”, notează publicația „Filmul este apogeul tuturor preocupărilor recente ale lui Jude privind tema și forma. Un semnal de alarmă inteligent, un film în urma vizionării căruia ești mai deștept, dar în mod semnificativ îngrozit”, explică jurnaliștii străini.

The Hollywood Reporter notează că pelicula este „o abordare modernă îndrăzneață a unui masacru din timpul războiului. Tonul este unul ludic tipic lui Jude, care abordează un subiect spinos cu ironia-i obișnuită și cu atenție la umanitatea imperfectă”, mai scrie publicația americană, care face asemănări cu Brecht, dar și cu Godard.

Screen International este de părere că Radu Jude aduce, după „Aferim!”, o „altă critică puternică țării sale”. Lungmetrajul este „o comedie-dramă îndrăzneață care pune laolaltă, cu pricepere, trecutul și prezentul și îi provoacă din nou pe compatrioții lui Jude să se confrunte cu aspecte incomode ale istoriei lor”, mai spune Screen International.

Filmul îi are în distribuție pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul – de Cătălin Cristuțiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Șirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile și costumele – de Iuliana Vîlsan. Producător este Ada Solomon, co-producători Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producție Hi Film și va fi distribuit de microFILM, în cinematografele din România, din 28 septembrie 2018.

Radu Jude, regizorul celui mai premiat scurmetraj românesc al tuturor timpurilor

Radu Jude are 41 de ani și s-a nascut In Bucuresti. În 2003 a absolvit Universitatea Media – Secția Regie Film. A lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj ca și „Amen”, în regia lui Costa Gavras sau „Moartea domnului Lazarescu”, regizat de Cristi Puiu. A regizat mai multe scurtmetraje: „Corp la corp” (2003), „Marea Neagră” (2004), „Lampa cu căciula” (2006) – cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câștigător al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, Indielisboa, Bruxelles, Mediawave, Cracow, Almeria, Valencia, Uppsala și selectionat, printre altele, la Toronto, Telluride, New Directors/NewFilms, Tampere, Rotterdam, Huesca. Pe lângă acestea, Jude a semnat regia la „Dimineata” (2007), „Alexandra” (2007) – selecționat în peste 30 de festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus sau Oberhausen, unde a obtinut Marele Premiu, „Toată lumea din familia noastră” (2012), „Inimi cicatrizate” (2016). Radu Jude a regizat și peste 100 de spoturi publicitare.

„Cea mai fericita fată din lume” a fost debutul lui în lungmetraj. Filmul a obținut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST Intl. Film Festival și Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Mai mult, pelicula a fost selecșionată în ACID Programme la Festivalul de la Cannes 2009.

Română
English Română