© Copyright 2018 evenimentar.ro

Muzică

Începe cea mai lungă ediție Jazz in the Park! Festivalul pune stăpânire pe oraș

Publicat

în

Cea de-a șasea ediție a festivalului Jazz in the Park începe astăzi și va fi marcată de un concert special susținut de Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars, în cadrul Galei de deschidere organizată la Opera Maghiară. Festivalul va dura 11 zile.

Această ediție a festivalului de jazz vine cu noutăți pentru publicul clujean. Anul acesta, evenimentele se vor alinia pe o perioadă de 11 zile, cea mai lungă de până acum. În acest fel, festivalul reușește să acopere nu unul și două weekend-uri, perioadă în care publicul este mai numeros.

Concertele din cadrul Jazz in the Park vor fi de două feluri: cu bilet de intrare sau abonament și  cele gratuite.

Concerte cu bilet: 70-140 de lei

Cele pentru care publicul va trebui să plătească vor fi în număr de șapte: Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars (Gala de deschidere, de la Opera Maghiară), care a fost sold-out cu câteva zile înainte de festival și alte șase cântări organizate în curtea Muzeului de Artă în perioada 22 iunie-27 iunie, adică de vineri până miercuri. Numele care vor urca pe scena de la muzeu sunt: Alfa Mist, Sona Jobarteh, Richard Bona, MUSEcology (byron, Lucia și Silent Strike, acompaniați, pe rând de Muse Quartet), Soweto Kinch, Nick Martsch’s Ronin. Curtea muzeului va beneficia de un cort semi-deschis, fapt care-i va feri pe cei prezenți de posibila ploaie. Biletele pentru aceste evenimente sunt între 70 și 140 de lei. Se pot cumpăra și abonamente care includ intrarea la toate concertele, la prețul de 560 de lei. Tichetele de intrare și abonamentele se pot cumpăra de pe site-ul Jazz in the Park și din rețelele Bilete.ro, Eventim, și Biletmaster.

Evenimente gratuite

Restul evenimentelor sunt gratuite și au loc în Parcul Central, pe Malul Someșului sau pe spațiul public (bulevardul Eroilor și zona din fața Casei Matei). Totuși, organizatorii au pus spre vânzare și în acest an biletul neobligatoriu, prin care publicul va putea contribui la implementarea unor proiecte artistice și creative selectate de organizatori.

Plaja de pe Malul Someșului, din cartierul Grigorescu va fi, și de această dată deschisă iubitorilor de jazz de vineri până duminică (22-24 iunie). La “Riverstage” va avea loc Competiția Jazz in the Park. În cadrul acesteia, între orele 18.30 – 23.00 vor avea loc câte cinci concerte diferite.

Luni, artiștii coboară în stradă și aleg să concerteze pentru trecători și curioși. Nume ca și Ben Ezra, Dan Byron sau JazyBIT vor cânta atât în fața Casei Matei, cât și pe bulevardul Eroilor, în fața Bisericii Greco-Catolice „Schimbarea la față”. Ziua de marți a fost rezervată concertelor susținute lângă groapa de gunoi a orașului, la Pata Rât, unde și de unde iubitorii de jazz și fanii țambalistului Mihai Mihalache vor putea ajute cu autobuse puse la dispoziție de Compania de Transport Public. Finalul de festival îi va găsi pe clujeni în Parcul Central “Simion Bărnuțiu”. De joi și până duminică (28 iunie – 1 iulie) parcul va redeveni casa jazzului și va fi animat de patru scene: Main Stage, Scena Alternativă (o combinație de stiluri: jazz-electro-rock), Scena „România 100” (dedicată ultimilor 100 de ani de muzică românească) și VRTW (scena de dans a festivalului). În Parc vor cânta nume ca Nouvelle Vague, Bill Laurance sau Fanfara Ciorcârlia. Scena “România 100” va fi cea mai „târzie” și care va marca momente importante din muzica românească: muzica lui George Enescu, a Mariei Tănase, dar și un tribut Johnny Răducanu sau chiar jazz românesc din zilele noastre. Aceasta se va deschide la miez de noapte.

După cocertele de pe Malul Someșului și din parc, publicul poate participa la „jam session”-uri alături de artiștii prezenți la festival, la Colin’s Gastro Pub.

Festivalul va avea și o zonă dedicată copiiilor, unde se vor ține activități și concerte dedicate acestora. Va fi o zonă de testare de instrumente muzicale, unde cei mici vor putea învăța primele lecții de cântat. Nu a fost uitată nici zona de hamace, unde cei mai leneși își pot găsi locul în timpul zilei.

O noutate pentru această ediție este aceea că Jazz in the Park este primul festival din țară care va folosi pahare reutilizabile. Fiecare participant va achita 3 lei pentru paharul primit. Paharul poate fi refolosit de mai multe ori, iar la final poate fi dus acasă sau returnat, în schimbul aceleași sume.

Programul Jazz in the Park se poate consulta AICI.

Suținere pentru implementarea a șase proiecte creative

Cei cu buzunarul gros vor putea cumpăra una din cele trei brățări colorate (albastră – 10 lei, galbenă – 30 lei, roșie – 100 lei). Pe lângă asta, cei dornici vor putea face și donații. Banii adunați vor merge în Fondul Jazz in the Park și vor ajuta la susținerea a șase proiecte artistice și creative legate de Cluj: patru din ele sunt din zona grafică iar restul sunt legate de zona muzicală și de arhitectură și grafică. Organizatorii vor să adune, în timpul festivalului, o sumă de 30.000 de euro, care va acoperi implementarea tuturor celor șase proiecte. Trei dintre acestea vor fi finanțate indiferent de suma adunată. Celelalte trei vor depinde de totalul banilor adunați de la comunitate.

Română
English Română