© Copyright 2018 evenimentar.ro

Fără categorie

Oradea, cel mai nou oraș-gazdă pentru TIFF

Publicat

în

Oradea se alătură listei de orașe în care Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a făcut „casă”. Pornit la Cluj-Napoca în 2002, festivalul a fost prezent până acum în alte patru orașe, dintre care unul este capitala Republicii Moldova: Sibiu, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Chișinău. Acestora li se va adăuga din toamnă și Oradea. Ediția de Bihor a TIFF va începe în 7 – 9 septembrie.

Evenimentul își propune să prezinte cu prioritate acele filme românești sau străine care vor avea lansarea pe ecrane în sezonul de toamnă, publicul orădean fiind astfel privilegiat cu vizionări în premieră ale unor filme premiate sau succese de box-office. De asemenea, se vor prezenta proiecții de film cu acompaniament muzical live și cine-concerte în premieră în România. O selecție a celor mai bune titluri prezente la TIFF Cluj, proiecții în onoarea unor invitați speciali omagiați în Festival vor transforma Oradea, timp de 3 zile, în capitala filmului.

În primele două zile de festival bihorenii se vor bucura de Proiecții de Gală în sala Teatrului Regina Maria, în timp ce în toate cele 3 zile programul îi va purta în cele mai îndrăgite spații din oraș pentru numeroase proiecții în aer liber sau indoor – Piața Unirii, Cetatea, Universitatea Partium sunt câteva dintre principalele locații în care se va desfășura TIFF Oradea.

„Ne-am propus să ducem brandul TIFF și în alte orașe unde există public iubitor de film. Din această perspectivă, Oradea este destinația ideală. Este un oraș-bijuterie cu o istorie fabuloasă, care are o importantă și vizibilă dezvoltare în ultimii ani. În plus, să nu uităm, a găzduit proiecții cinematografice încă din anul 1906. Orașul are un potențial foarte mare, atât cultural cât și turistic și sunt convins că a venit vremea ca mulți alți români să îl redescopere. Sperăm ca prin organizarea TIFF Oradea să contribuim din plin la acest obiectiv.”, a declarat președintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu.

Programul TIFF Oradea va include avanpremiere cu filme românești și maghiare, de lungmetraj și scurtmetraj, care se vor difuza în prezența realizatorilor și a echipei.

TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și co-finanțat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Alte filme din programul TIFF Oradea

– „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” – una dintre premierele românești mult-așteptate semnată de regizorul Radu Jude, film laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. Evenimentar a relatat despre pelicula lui Jude AICI și AICI.

– „Woman at War” – care a luat Premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques – SACD, un mix de comedie, musical, dramă socială și corectitudine politică, urmărește povestea unei activiste islandeze care declară război greilor din industria de aluminiu. Filmul regizat de Benedikt Erlingsson este unul dintre cei 3 finaliști în cursa pentru Premiul LUX, acordat anual de Parlamentul European celor mai bune producții care ilustrează valorile fundamentale europene. Leto/Summer (Premiul Cannes Soundtrack) evocă parcursul unei legende a rockului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi, realizând astfel un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Filmul a fost proiectat la Cannes în absența regizorului Kirill Serebrennikov, aflat în arest la domiciliu, în Moscova.

– „Omul care l-a ucis pe Don Quijote” / „The Man Who Killed Don Quixote” (r. Terry Gilliam) – filmul-surpriză a celei de-a 17-a ediții TIFF Cluj, care a rulat cu casa închisă și a fost reluat la cererea publicului. Filmul a fost primit cu entuziasm la Cannes și a atras atenția prin viziunea inedită asupra artei. Adam Driver și Jonathan Pryce interpretează rolurile principale într-o poveste care urmărește aventurile lui Toby, un om de publicitate foarte pragmatic, prins în deziluziile unui bătrân pantofar spaniol care se crede Don Quijote.

– „România neîmblânzită” (r. Thomas Barton-Humphreys) – narat de Victor Rebengiuc și realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, producţia inedită a fost filmată pe parcursul unui an întreg și prezintă frumusețea sălbatică a României.

Română
English Română