© Copyright 2018 evenimentar.ro

Festival

Organizarea Gărâna Jazz Festival, pe ultima sută de metri

Publicat

în

Perioada 12-15 iulie este rezervată pentru iubitorii muzicii jazz din România și din întreaga Europa. Gărâna, satul cu nici 20 de locuitori din Munții Semenicului, județul Caraș-Severin se transformă pentru patru zile în cea mai mare scenă jazz de pe continent. Gărâna Jazz Festival va găzdui, în 2018, 25 de concerte susținute de artiști din 16 țări.

Joi, 12 iulie, în satul cu mai puțin de 20 de locuitori din comuna Brebu Nou, din Munții Semenic, începe Gărâna Jazz Festival. Evenimentul are o “scenă” și în satul vecin cu Gărâna, Văliug. Acolo, concertele se vor organiza în biserica catolică din localitate. Festivalul montan nu e doar despre muzică. Cea de-a 22-a ediție pune accent pe starea de spirit creată de peisajul splendid, gastronomia și farmecul satului bănățean. Pe trei scene, Poiana Lupului (deschisă după ora 19.00), Hanul La Răscruce (deschisă după ora 14.00) și Biserica Catolică din Văliug (deschisă de la ora 11.00) vor fi susținute 25 de concerte ale muzicienilor din 16 țări.

Pe lângă concertele de jazz din cadrul evenimentului, publicul va putea participa la prezentarea unei instalații-experiment realizată de pictorul Gheorghe Fikl, la reprezentația piesei de teatru „Ferma”, a trupei Auăleu, la Târgul Național de Viniluri, la expoziția de afișe de jazz, precum și la lansarea cărții „Instant Stage” semnată de Ioana Tăut.

Organizatorii atenționează publicul că serile la Gărâna pot fi destul de friguroase chiar și vara, satul aflându-se la peste 1000 de metri altitudine. Pe timp de seară, temperatura este de 10-11 grade, în timp ce ziua termometrele pot arăta până la 27 de grade. Spectatorii sunt sfătuiți să pună în bagaje haine călduroase, hanorace și jachete potrivite pentru o vacanță la munte. Deși predicțiile meteo nu anunță ploi, organizatorii Gărnâna Jaz Festival spun că din bagajele iubitorilor de jazz nu ar trebui să lipsească hainele impermeabile. Peste zi se poate face plajă și baie în lacurile din zonă – Lacul 3 Ape și Lacul Văliug.

Vizavi de cazarea la festival, se recomandă opțiunea campării, cea mai populară variantă de cazare de la Gărâna. Camparea se poate face pe dealuri, peste drum de scenă sau în curțile sătenilor. Cei “neinițiați” sunt invitați să exploreze împrejurimile pe timp de zi. Traseele din zonă sunt accesibile pe jos, cu bicicleta sau mașina.

Dintre artiștii care vor susține cele 25 de concerte îi amintim pe: Youn Sun Nah & Ulf Wakenius, Stanley Clarke Band, Puba Jazz Connection, Adam Bałdych & Helge Lien Trio și Tore, Stefano Battaglia Trio, Emil Bîzgă Quartet – Gipsy Blues, Benny Rietveld Ensemble, Horea Crișovan Acoustic Trip, Alex Calancea Band, Raul Kusak, Teodor Pop sau Gheorghe Fikl.

Biletele se pot cumpăra online. Tichetele de intrare vor fi disponibile și la fața locului, la punctul de acces în Poiana Lupului, de joi, începând cu ora 16.00, în trei variante: bilet de o zi – la prețul de 85 lei, abonament pentru trei zile – la prețul de 240 lei și abonament pentru întreaga perioadă a festivalului, la prețul de 300 de lei.

Festivalul de jazz de la Gărâna se desfășoară anul acesta între 12-15 iulie 2018. Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Hiromi Uehara, Omar Sosa, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Louis Sclavis, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții.

Română
English Română