© Copyright 2018 evenimentar.ro

Film

Spectacole despre minoritățile sexuale, în cadrul unui program dedicat, în ianuarie, la REACTOR de creație și experiment. Programul lunii, în detaliu

Publicat

în

Reactor de creație și experiment organizează, în cadrul programului „100 de ani România. Trei istorii secundare”, al doilea focus tematic, printr-o serie de evenimente culturale. Acestea sunt reunite sub numele „Altfel / La fel” și vor avea loc între 22 și 29 ianuarie.  Mai mult, acestea includ și o nouă premieră – spectacolul „Rândul 3, aproape de margine”, dar și spectacole invitate, o bibliotecă vie, o proiecție de film și un atelier de mediere culturală.

Dacă în cadrul primului focus tematic, care a avut loc în 2018, s-a pus în discuție poziția femeii în România, de data aceasta atenția se va îndrepta asupra minorităților sexuale, într-o încercare de a înțelege cum s-au văzut ultimii o sută de ani din perspectiva unor persoane care nu se încadrau în ceea ce se înțelegea prin „normalitate”.

Spectacolul care va avea premiera în cadrul programului, „Rândul 3, aproape de margine”, e construit ca un exercițiu de empatie – atât din partea echipei artistice, cât și din partea publicului. E o invitație de a experimenta pentru scurt timp lumea din punctul de vedere al altcuiva, al unei persoane născute în alte condiții și cu alte caracteristici, dar care are aceleași nevoi de bază ca toți ceilalți: de siguranță, de afecțiune, de a-și construi o identitate proprie, de a fi validat de grupul social în care trăiește.

Plecând de la persoane și întâmplări reale, spectacolul imaginează o serie de povești personale ale membrilor comunității gay din România, pe parcursul a o sută de ani. Folosind memoria spațiului unui cinematograf, personajele se succed ca fantome întipărite în scaunele de pluș, dramele lor amestecându-se cu dramele de pe ecran, în timp ce afară se desfășoară „marea istorie”.

În contextul sărbătoririi unui secol de la crearea statului român modern, prin programul „100 de ani de România. Trei Istorii secundare” se dorește prezentarea unor perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Se dorește astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ofere o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

Toate acestea pentru că istoria nu înseamnă doar pacturi politice și confruntări armate, ci și efectele nebănuite și nedocumentate ale acestor evenimente asupra oamenilor care alcătuiesc populația unei țări. Publicul va vedea cât de mult se cunoaște despre acești 100 de ani, în condițiile în care istoria predată în școli oferă o singură perspectivă asupra schimbărilor socio-politice care au modelat România. Dacă istoria este într-adevăr scrisă de învingători, cum a fost ultimul secol pentru cei „învinși”, pentru grupurile minoritare, pentru vulnerabili?

 

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

21-30 ianuarie

21, 22, 24, 29 ianuarie: 19:00 – 21:00

23, 28, 30 ianuarie: 10:00 – 14:00

25, 26, 27 ianuarie: 10:00 – 14:00 și 19:00 – 21:00

Perioada : 21 – 30 ianurie

 

„CUM VORBIM DESPRE TEATRU”

Atelier de mediere culturală

 

Mediator: Raul Coldea

Atelierul se desfășoară în jurul focusului „Altfel/La fel”, o selecție de spectacole și filme care vorbesc în diferite moduri despre condiția persoanelor LGBT+ din România. Participanții vor viziona patru spectacole de teatru („În rândul 3, aproape de margine” – regia Sânziana Stoican, „Eu sunt! Și?” – regia Lorán Betty, „După Traian și Decebal (Din Filele Istoriei Gay În România)” – un manual performant de Mihaela Michailov și Paul Dunca, și „Bucurie și fericire” – regia Andi Gherghe), un film („BULLY”– regia Aaron Alon), și vor participa la „Biblioteca vie LGBT+”, co-organizată alături de echipa PRIDE România. Spectacolele, filmul și expoziția vor fi dezbătute apoi în cadrul atelierului și se vor organiza, în măsura în care va fi posibil, întâlniri cu artiștii implicați.

Atelierul se adresează publicului cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Numărul de participanți este limitat. Atelierul este gratuit, iar participanții beneficiază de intrare liberă la celelalte evenimentele din program.

Înscrieri: 12 – 20 ianuarie – AICI.

 

Marți, 22 ianuarie, ora 19:00

„RÂNDUL 3, APROAPE DE MARGINE”

Premieră

 

Cu: Cătălin Filip, Oana Hodade, Raluca Mara, Doru Taloș, Adonis Tanța

Text după: Alexa Băcanu

Scenografia: Valentin Vârlan

Regia: Sânziana Stoican

Plecând de la persoane și întâmplări reale, spectacolul imaginează o serie de povești personale ale membrilor comunității gay din România, pe parcursul a o sută de ani. Folosind memoria spațiului unui cinematograf, personajele se succed ca fantome întipărite în scaunele de pluș, dramele lor amestecându-se cu dramele de pe ecran, în timp ce afară se desfășoară „marea istorie”.

O producție Reactor de creație și experiment

 

Joi, 24 ianuarie, ora 19:00

„BIBLIOTECA VIE LGBT+”

Cum ar fi dacă oamenii ar fi cărţi? Dacă am putea frunzări prin sufletele celorlalţi cu aceeaşi uşurinţă cu care deschidem o carte în librărie? Ei bine, la „Biblioteca Vie” se poate!

PRIDE România te invită la dialog şi cunoaştere, cărţile fiind persoane din comunitatea LGBTQ ce-ţi vor spune poveştile reale de viaţă.

Intrarea este liberă la acest eveniment.

 

 

Vineri, 25 ianuarie, ora 19:00

„EU SUNT! ȘI?”

 

Dramaturgia: Dan Boldea

Cu: Oana Nemeș, Paul Sebastian Popa, Dragoș Lupău, Bogdan Gontineac

Regizor: Lorán Betty

Spectacolul „Eu sunt! Şi?” abordează problema identităţii sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică şi aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecţii individuale şi colective.

Având ca punct de pornire situaţia lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/naţională asupra acestui subiect polemic. Conţinând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiţia comunităţii LGBT. Spectacolul este un test de onestitate şi curaj atât pentru echipă, cât şi pentru public.

 

Sâmbătă, 26 ianuarie, ora 19:00

„BULLY”

Proiecție de film

 

Regia: Aaron Alon

„BULLY” este un musical dramatic despre Sam Bradley, un tânăr care îşi ia viaţa după ce este hărţuit în mod repetat la şcoală. Povestea urmăreşte trăirile lui Sam, dar şi vieţile celor din jurul său, în zilele de dinaintea şi de după sinuciderea sa. Proiecţia va fi urmată de o discuţie liberă despre violenţa fizică şi psihologică în şcolile româneşti, în contextul adoptării de către Parlamentul României a legii anti-bullying.

Filmul este oferit de către organizaţia LGBTQ+ clujeană PRIDE România şi face parte din selecţia oficială a festivalului internaţional de film queer SFG.13 (15 – 21 aprilie 2019).

Intrarea este liberă la acest eveniment.

 

Duminică, 27 ianuarie, ora 19:00

„DUPĂ TRAIAN ȘI DECEBAL (DIN FILELE ISTORIEI GAY DIN ROMÂNIA)”

 

[Un manual performant] de Mihaela Michailov şi Paul Dunca

consilier: Florin Buhuceanu

Set & Design: Andrei Dinu

Cum se trăia gay înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întâlnire? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Cum acționa, la nivelul invizibilizării vieții sexuale, articolul 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex. Cum puteai să fii cine erai, trăind în anonimat identitar? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989?

„După Traian și Decebal” este arhiva narațiunilor private care definesc un sistem politic ce marca limitele, fricțiunile și constrângerile existenței de apartament. Este performarea coliziunii vieții intime cu norme legislative abuzive. Este istoria orală, din bucăți de amintiri, a martorilor expuși la controlul vieții de zi cu zi. Paradoxuril invizibilității au funcționat perfect. Deși era interzis, a existat o viață gay în România.

 

Marți, 29 ianuarie, ora 19:00

„BUCURIE ȘI FERICIRE”

De Syékely Csaba

 

Regia și scenografia: Ándi Gherghe

Cu: Fodor Piroska, Benedek Botond, Orbán Levente, Kovács Károly, Nagy István, Badics Petra, Szász Réka

„Bucurie și fericire” tratează un subiect sensibil: situația comunității gay din Transilvania. Dar de fapt, acesta nu este deloc un subiect sensibil, deoarece societatea acceptă homosexualii. Trebuie doar să nu se arate și să tacă. Și să pretindă că nu sunt ceea ce sunt. Și atunci toată lumea este fericită. Piesa prezintă niște oameni obișnuiți. Femei și bărbați, orășeni și săteni, gay și heterosexuali. Niște destine paralele care se întâlnesc și se despart. Având câteva certuri nesemnificative, probleme false, frecușuri, isterii minore. Nimic important. Sunt oameni fericiți.

Székely Csaba și Ándi Gherghe, împreună cu actorii: Fodor Piroska, Benedek Botond, Orbán Levente, Kovács Károly, Nagy István, Badics Petra și Szász Réka ne vor pune în fața unei povești, până la urmă tragice, dar tratată cu un umor negru-negru. Spectacolul „Bucurie și fericire” ne va duce în lumea LGBT din Transilvania cu mijloace de transport în același timp ludice, dure, sensibile, sofisticate și rudimentare.

O producție a „Teatru 3G” (Târgu Mureș)

 

Spectacolelor din luna aceasta prezentate mai sus se adaugă și „Just Push Play”.

Miercuri, 30 ianuarie, ora 19.00

„JUST PUSH PLAY”

 

Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu. Telecomanda e în mâna publicului. So… JUST PUSH PLAY!

Improvizează :

Dragoș Muscalu

Bogdan Bob Rădulescu

Matei Rotaru

Rob Pavicsits

 

Biletele la spectacole se pot achiziționa online de pe www.biletmaster.ro.

Finanțatori:

100 de ani de România. Trei istorii secundare este un program cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri:

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul Studioact Oradea, Centrul de Teatru Educațional Replika, Macaz Bar Teatru Coop., Asociația ADO – artă pentru drepturile omului și Asociația Punctart (București), Asociația Teatru 3G (Târgu Mureș), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Cluj-Napoca)

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Română
English Română