© Copyright 2018 evenimentar.ro

Teatru

Start la preselecția Galei Tânărului Actor – HOP

Publicat

în

UNITER organizează preselecția pentru „Gala Tânărului Actor – HOP”, a XXII-a ediţie, în perioada 11 – 13 iunie 2019, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Media. Cei interesați ar trebui să fie absolvenți de facultate, la nivel de licență, cu vârsta de până la 33 de ani. Data limită de înscriere este vineri, 31 mai 2019.

Ediția a 22-a a Galei Tânărului Actor HOP are ca temă „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual” şi se va desfaşura sub bagheta cunoscutului coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu.

Argumentul pentru alegerea temei

DansActorul, chiar dacă a apărut ca protagonist al Teatrului-Coregrafic, nu este în mod necesar, şi în exclusivitate, actor al unei piese folosind numai mişcarea. DansActorul poate fi, cu atât mai mult, un şi mai performant actor al oricărui tip de spectacol teatral. Toţi marii regizori utilizează, din ce în ce mai des, mişcarea în spectacolele lor: fie că fac apel la specialişti în coregrafie pentru „mişcarea scenică” fie că o concep şi o realizează ei înşişi. Astfel mişcarea, pe lângă faptul că devine pe zi ce trece un mijloc major şi de sine stătător de expresie artistică, nu poate decât să fie un partener cu rol egal al cuvântului rostit. Verbul-Acţiune nu exclude Verbul-Vorbă. Dimpotrivă.

Anul acesta, pentru ambele secţiuni: Individual şi Grup, preselecția va consta în două probe: Prezentarea unui moment de mișcare și text pregătite de concurent (maximum 5 minute la secţiunea Individual şi maximum 10 minute la secţiunea Grup). Concurenții vor pregăti un moment de Teatru-Coregrafic. În construcția momentului, concurenții vor prezenta tratarea, prin mijloacele teatrului coregrafic, a unui text dramatic sau poetic, la alegere liberă, sub formă: verbală sau non-verbală, putând beneficia de acompaniament sonor la alegere liberă (muzică, text înregistrat, zgomote etc.) sau mixtă – o combinare liberă a celor două forme precedente (verbal + nonverbal). Cei care intră în concurs vor trebui să prezinte și un moment de improvizație de mişcare, sau de mişcare şi text pe o temă propusă pe moment (maximum 3 minute).

Componența maximă a unui grup este de 7 persoane.

Toţi Candidaţii (Individual și Grup) trebuie să se prezinte la preselecţie cu: eventualul suport sonor (muzică, text, zgomote etc) pe cheie USB, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute „pe viu”, dar și eventualele obiecte sau accesorii de care ar avea nevoie.

Candidaţii trebuie să trimită la adresa de e-mail: doina@uniter.ro: un Curriculum Vitae, o copie după diploma de absolvire, fotografie (portret, rezoluţie 300 dpi), titlul exercițiului prezentat, dar și alte cerințe tehnice care trebuie asigurate de organizatori. Data limită de înscriere este vineri, 31 mai 2019.

Română
English Română