© Copyright 2018 evenimentar.ro

Teatru

Trei spectacole jucate la Cluj-Napoca, în octombrie pe scena Festivalului Național de Teatru

Publicat

în

Între piesele care vor fi prezentate la a 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru din această toamnă de la București se află și trei din Cluj-Napoca. Acestea sunt jucate la Teatrul Național, Teatrul Maghiar și spațiul REACTOR. Două din ele au intrat în programul teatral în această vară.

Luni seară, organizatorii Festivalului Național de Teatru au anunțat selecția oficială a spectacolelor din programul evenimentului. Trei piese de teatru jucate în Cluj-Napoca au fost alese să facă parte din programul Festivalului Național de Teatru (FNT) de la București. Astfel, publicul bucureștean va putea vedea “Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre” – Teatrul Național „Lucian Blaga”  Cluj-Napoca (foto), „Îngeri în America” – Teatrul Maghiar de Stat Cluj și „În umbra marelui plan” – REACTOR de creație și experiment. Atât primul, cât ultimul spectacol sunt la început, acestea având premierele în luna iunie a acestui an.

Lista a întreagă cu spectacolele selectate să participe la FNT poate fi accesată pe site-ul oficial al evenimentului.

Pentru a continua obiceiul iniţiat cu patru ani în urmă, ediţia cu numărul 28 a Festivalului Naţional de Teatru îi este dedicată unui artist, de data aceasta Cătălinei Buzoianu, care a influenţat teatrul românesc în ultimii 50 de ani. Regizoarea a montat peste o sută de spectacole în mai multe teatre, ca și Teatrul Bulandra şi Teatrul Mic din Bucureşti, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi sau Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, dar și în teatre din Polonia, Israel şi Franţa. Cătălina Buzoianu a fost premiată, în comunism, cu – Premiul Academiei Române, dar munca i-a fost recunoscută și la nivel internațional, în Anglia şi Polonia. După 1990 a obţinut mai multe premii UNITER, dar și premii la Festivalul Naţional de Teatru, unde i s-au jucat mai multe spectacole. Regizoarea a scris și trei cărţi: „Novele teatrale”, „Vaporul interior” şi „Mnemosina, bunica lui Orfeu”.

La început, în anul 1990, FNT a fost inițiat ca un proiect al Primăriei Municipiului Bucureşti. Organizat anual, festivalul nu are o parte competițională, însă, de-a lungul celor 17 ediții a reușit să își câștige identitatea în spaţiul cultural românesc si internaţional. FNT are loc în perioada 19 – 28 octombrie. Evenimentele din cadrul festivalului bucureștean se desfășoară în acest an sub titlul „#fnt100 – Festivalul Naţional de Teatru 2018 – în 100 de evenimente”, pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Directorul artistic. Selecţionerul oficial este criticul de teatru Marina Constantinescu.

Română
English Română