© Copyright 2018 evenimentar.ro

Festival

Trupa poloneză Fraktale a câștigat  Concursul Internațional Jazz in the Park 2019. Ce premii s-au mai oferit

Publicat

în

Trei trupe din străinătate au fost premiate pentru concertele lor din weekend de la Concursul Internațional Jazz in the Park, din Iulius Parc, acolo pe unde în cele două zile de cântări au trecut peste 7.500 de persoane. Formațiile câștigătoare vor urca în acest an pe scena Jazz in the Park, din 4-7 iulie. Cele trei nume sunt Fraktale (Polonia), Ehud Ettun Trio (Israel) și MING (Serbia). Pe lângă acestea, alte cinci trupe au fost recompensate pentru prestația lor.

Cu un sound experimental puternic și aducând tonuri proaspete în jazz, trupa poloneză Fraktale a câștigat cea de-a cincea ediție a Concursului Internațional Jazz in the Park 2019. Competiția și-a desemnat câștigătorii duminică seara, la Cluj-Napoca, după două zile intense și pline de energie.

Originară din Cracovia (Polonia), trupa Fraktale a reușit să impresioneze juriul concursului prin originalitate și forță, câștigând astfel Marele Premiu oferit de firma de Endava, în valoare de 2.000 de euro. „Să fim sinceri, încă nu ne vine să credem că am câștigat. Au fost o mulțime de trupe extrem de bune, și chiar ne-a plăcut aici. Noi doar ne doream o călătorie gratuită în România și, până la urmă, am câștigat. Suntem surprinși, e minunat. A fost poate cea mai magică zi din viața noastră” a declarat Rafal Rataj, pianistul grupului.

 

 

Ehud Ettun Trio, o trupă de jazz din Israel care continuă tradiția unor muzicieni precum Chick Corea, Carla Bley sau Ray Brown, s-a clasat pe locul al doilea și a plecat acasă cu 1.000 de euro, premiu oferit de Yamaha.

 

 

Premiul al treilea, constând în echipamente muzicale în valoare de 500 de euro din partea companiei Acoustic Density, a revenit trupei MING, din Serbia, care a reunit patru voci feminine foarte echilibrate și curate.

 

 

Project „Connections”, patru tineri din Sofia (Bulgaria) care au impresionat cu fusionul balcanic și prospețimea ideilor, au câștigat premiul Best Jazz Composition, care a constat în 1.000 de lei și a fost oferit de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Premiul Best Club Performance a mers către trioul berlinez Grey Paris, cu un incredibil sound cinematic electro-acustic. Ei au fost recompensați de Staropramen cu un miniturneu în patru orașe din România și, de asemenea, au fost aleși de către Răzvan Scurtu, membrul al juriului și director artistic al Smida Jazz Festival, să cânte anul acesta pe scena festivalului pe care îl reprezintă.

Juriul Concursului Internațional Jazz in the Park a mai acordat și trei mențiuni celor mai buni instrumentiști din festival. Acestea au mers către saxofonista Michaela Turcerová, din trupa cehă Szabó/ Turcerová / Maceček, trompetistul belgian Jean-Paul Estievénart și pianistul Sergiu Chirileasa, membru al trupei românești Lost in 13. Fiecare dintre aceștia a primit un voucher în valoare de 250 de euro de la Yamaha, valabil în orice magazin Yamaha din Europa.

„Calitatea concursului a fost mult peste ce ne-am așteptat și cred că sunt în asentimentul tuturor membrilor juriului când spun că a fost cel mai bun concurs de jazz la care am participat fiecare dintre noi până acum. Faptul că, la finalul acestuia, membrii juriului au venit cu propuneri relativ diferite pentru trupele câștigătoare dovedește că am avut o misiune dificilă și că valoarea formațiilor a fost foarte apropiată. Am avut parte nu doar de trupe de jazz cu un ridicat nivel tehnic, care au acoperit destul de multe stiluri, de la standard până la nu jazz, ci și de un public avizat, iubitor de nou și care a fost apreciat de toate trupele din concurs”, a declarat Horea Marc, președintele juriului și stage managerul festivalului Jazz in the Park.

Ediția a cincea a Concursului Internațional Jazz in the Park, care a avut loc în 3-5 mai la Cluj-Napoca, a adus în fața publicului iubitor de jazz 15 trupe din 11 țări: Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia, Polonia, Serbia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Israel și România.

Acestea au fost selectate din cele 57 de trupe tinere de jazz înscrise în concurs din întreaga Europă, și nu numai. Astfel, pe scena aflată în Iulius Parc au concurat Aleksandra Kutrzepa Quartet (PL), Ehud Ettun Trio (ISR), Fraktale (PL), Grace Kim&The Skittles (UK), Grey Paris (DE), Gypsy Jazz Trio Belgrade (RS), Ikigai Collective (RS), In Trio (NL), Jakub Paulski Trio (PL), MING (RS), Project ’’Connections’’ (BG), Jean-Paul Estievenart (BE), Sebestyén Patrik Quintet (HU) și Szabó/ Turcerová / Maceček (CZ) și Lost in 13 (RO).

Juriul internațional care a desemnat trupele câștigătoare a fost format din Ștefan Vannai – membru onorific, coordonatorul festivalului studențesc Jazz Napocensis, Peter Dimitrov – directorul festivalului A to Jazz (Bulgaria), Mihai Moldoveanu – bassistul trupei Jazzybit, George Durbălău – podcaster, ex-redactor șef revista Sunete, Răzvan Scurtu – director artistic Smida Jazz Festival și Horea Marc – stage managerul festivalului Jazz in the Park.

Concursul Internațional Jazz in the Park este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și organizat de Beyond de Line și Fapte.

Română
English Română