© Copyright 2018 evenimentar.ro

Muzică

Turneul „Classic Unlimited” caută „casă” neobișnuită pentru concerte clasice susținute la pian

Publicat

în

Proprietarii de spații neconvenționale doritori să le transforme pe acestea în săli de concerte de pian sunt invitați să se înscrie pentru turneul național Classic Unlimited. Evenimentul caută să organizeze concerte de muzică clasică susținute de pianistul Bogdan Vaida în spații cât mai neobișnuite, cu acces liber. Înscrierile locațiilor se pot face până în 1 septembrie.

În cadrul concertelor, pianistul Bogdan Vaida vrea să dovedească faptul că muzica clasică poate să fie accesibilă și că este ușor de înțeles, dacă e adusă într-un mediu prietenos, deschis, în care publicul se simte confortabil. Din repertoriul turneului fac parte piese de Brahms, Schubert, Debussy, Enescu, Prokofiev și Ciprian Pop.

Ediția a doua a turneului va avea loc în octombrie – noiembrie 2018 și în februarie 2019. Locațiile pot fi propuse până în 1 septembrie, de orice proprietar de spațiu pe care vrea să-l transforme pentru o zi în loc de concert.

„Ne-am gândit foarte mult timp la cum putem să facem muzica clasică accesibilă pentru publicul larg și credem mult în soluția găsită. E o experiență aparte pentru noi să ne plimbăm și să avem acces în spații atât de diferite și să organizăm concerte. De asemenea, am văzut anul trecut cât de special se simt și gazdele noastre, să-și vadă spațiul folosit altfel. Invităm așadar cât mai multe persoane să își vadă spațiul transformat pentru câteva ore și să se bucure de muzica clasică redată un pic altfel. Mai trebuie să precizez că repertoriul muzical din acest an este excelent.”, a declarat directorul executiv al Fapte, organizatorul „Classic Unlimited”.

Cum și unde poți să îți înscrii spațiul

Pentru a putea găzdui concerte, spațiile trebuie să fie înscrise online de un reprezentant în formularul pus la dispoziție de organizatori și deschis până în 1 septembrie AICI.

Se pot înscrie spații din orice localitate din țară și nu se percepe nicio taxă. E important ca locul să fie unul închis (indoor), să existe posibilitatea de a fi introdus un pian în incintă, accesul publicului să fie liber la concert, iar activitatea să fie oprită pe timpul desfășurării concertelor. Accesul la concerte e gratuit și se face pe bază de rezervare a locului, iar participanții pot dona o sumă de bani la alegere dacă doresc să sprijine turneul care duce muzica clasică în locuri atipice pentru astfel de evenimente, dar uzuale pentru viața noastră de zi cu zi.

Anul trecut concertele „Classic Unlimited” au avut loc într-o fostă hală de producție a mobilei din Iași, într-o berărie din Bistrița, în cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, într-un service de reparații auto din Cluj, într-o tipografie, într-o clădire de birouri, într-un magazin de biciclete din Timișoara și într-o librărie din București. În total, peste o mie de persoane au participat la concertele „Classic Unlimited” 2017.

Evenimentul este organizat de Fapte, care mai are în portofoliu și festivalul Jazz in the Park.

 

Cine este vedeta Classic Unlimited 2018

Pianistul Bogdan Vaida s-a născut la Cluj-Napoca în 8 septembrie 1981. A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, apoi a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002 a plecat cu o bursă Erasmus în Freiburg, Germania, la „Musikhochschule”, unde a rămas până la absolvirea studiilor. S-a stabilit în Germania, la Freiburg și a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa. În prezent, Bogdan Vaida este solistul turneului „Klassik Mittendrin”, care a debutat în octombrie 2015 în Germania, proiect care a inspirat „Classic Unlimited”.

Turneul „Classic Unlimited” va avea loc în lunile octombrie – noiembrie 2018 și în februarie 2019 și este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Română
English Română