© Copyright 2018 evenimentar.ro

Festival

VIDEO Artiștii primei zile de la Smida Jazz Festival: Muntet (România), Immortal Onion (Polonia) și Portico Quartet (Marea Britanie) + DJ set Dubase

Publicat

în

Evenimentar vă prezintă zilnic cele trei trupe care urmează să susțină concertele serale de la Smida Jazz Festival, din perioada 17 – 19 august. Așadar, primele formații, care vor urca vineri, în prima zi de festival, pe scena aflată la peste 1.000 de metri altitudine din comuna Beliș sunt: Muntet (România), Immortal Onion (Polonia) și Portico Quartet (Regatul Unit al Marii Britanii).

Scena va fi deschisă în prima zi a celei de-a treia ediții a Smida Jazz Festival, la ora 19.00, de cvartetul românesc Muntet, inițiat de saxofonistul Alex Munteanu. Cântărețul la saxofon tenor activează alături de colegii săi, pianistul Albert Tajti, contrabasistul Michael Acker și toboșarul Victor Stoica. Conceptul formulei Muntet este un ritual și celebrează sunetele rudimentare din jurul nostru, într-un mod creativ. Piesele proprii sunt completate de momente de improvizație.

Alex Munteanu a colaborat, de-a lungul carierei cu muzicieni ca Albert Tajti, Octvian Scurtu, Adálbert Cserkesz sau Petra Acker. În 2013 a participat la Festivalul International de Jazz de la Sibiu, în formulă de trio, alături de Dávid Szederjessi și Adrian Neacșu, unde a primit titlul de „Best Instrumentalist Award”. În același an concertează la festivalul „Jazz and More”, alături de Michael Acker, Sian Brie și toboșarul polonez Michal Trela. Un an mai târziu înregistreză alături de Ana-Cristina Leonte Quintet primul album – „Secret Lover”, prezentat în premieră în cadrul ediției din 2014 a „Bucharest Jazz Festival”.

 

 

Pianistul Akbert Tajti este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz din România. Atât în rol de acompaniator, cât și în rol de compozitor și aranjor, a colaborat cu unii dintre cei mai buni muzicieni de jazz din România: Luiza Zan, Nadia Trohin, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Alex Man, Sorin Romanescu, Ciprian Pop, Michael Acker, Răzvan Cojanu, Vlad Popescu, Octavian Scurtu și a fost prezent pe scenele celor mai importante festivaluri românești: Bucharest Jazz Festival, Green Hours International Jazz Festival, Alba Jazz, Jazz TM, Dobrojazz.

În activitatea sa, contrabasistul Michael Acker a avut ocazia de-a lungul timpului să colaboreze cu un număr mare de muzicieni consacrați atât din țară cât și din afara țării, precum Mircea Tiberian, Nicolas Simon, John Betsch (USA), Tony Miceli (USA), István Gyárfás (HU), Mathias Jardim (BRA), Ellie Wright (AT) sau Eamon Dilworth (AUS). A participat la majoritatea festivurilor importante de muzică din țară și este considerat unul dintre basiștii de referință ai României.

Toboșarul Victor Stoica și-a început viața muzicală în sânul rock-ului și funk-ului. În 2008 a devenit membru fondator al trupei „The Others”, susținând concerte la festivaluri precum „Fânfest” (2007), „Peninsula” (2008), „Stufstock” (2009) sau „Poiana Urbană – Arcub” (2013). Interesul față de jazz și muzica experimentală îi înlesnește mai târziu colaborarea cu muzicieni consacrați. In ultimii doi ani concerteaza regulat în Bucuresti, alături de Sian Brie, Diana Miron și Laurentiu Coțac, în formula “Taste After”.

 

Cea de-a doua trupă intră în program la ora 21.00. Polonezii din trio-ul Immortal Onion, format din pian, bass și tobe, au apărut în 2016. Muzica trupei este greu de clasificat deoarece membrii ei se inspiră din toate genurile muzicale existente. Ca surse muzicale ale Immortal Onion sunt artiști ca Esbjörn Svensson, Hiromi Uehara sau Tigran Hamasyan.

Cântecele trupei poloneze sunt influențate de: jazz, muzică de film, muzică minimalistă, fusion, electronică, dar și de metal-ul progresiv. În ciuda faptului că au un stil atât de diversificat, au reușit să își creeze propriul lor limbaj muzical. Sunetul lor distinctiv provine din faptul că reușesc să combine cu talent fragmente complexe, energetice și ritmate, cu secvențe minimaliste, complicate și lirice.

 

 

Ziemowit Klimek (Double bass / electric bass) este student în anul I la Academia de Muzică din Gdańsk. Wojtek Warmijak a terminat anul trecut liceul. Celălalt membru al trupei, Tomir Śpiołek, va absolvi anul viitor atât liceul cât și scoala de muzică din Gdańsk. Deși grupul este relativ nou, echipa a cântat la multe festivaluri, inclusiv la ediția a 41-a festivalului de film din Gdynia și au compus soundtrak-urile a două filme, prezente în Festivalul de Film Animat din Gdansk și în Silent Film Festival din Cracovia.

Ca și câștigători ai celei de-a șasea ediție a programului Jazz Fonogradfic Debute, organizat de Institutul de Muzică și Dans, cei trei și-au lansat primul album în cadrul Varșovia Summer Jazz Festival 2017.

 

De la ora 23.00, scena va fi a celor de la Portico Quartet din Marea Britanie, trupă instrumentală din Londra, cunoscută pentru folosirea instrumentului de percuție handpan sau, simplu, hang. Grupul e format din Duncan Bellamy (tobe și electronice), Jack Wyllie (saxofon și clape), Milo Fitzpatrick (chitară electrică și double-bass) și Keir Vine (clape). Albumul lor de debun, “Knee-Deep in the North Sea”, a fost nominalizat la Premiile Mercury în 2008, la un an după ce formația a câștigat “Albumul anului” la Time Out’s Jazz. Trupa a fost formată din două grupuri de prieteni din copilărie: Jack Wyllie și Milo Fitzpatrick, din Southampton și Duncan Bellamy, împreună cu Nick Mulvey, din Cambridge. Ei s-au întâlnit în 2005, când erau studenți în Londra. Ultimul, membrul fondator Nick Mulvey, a plecat din trupă în 2011, pentru o carieră de cântăreț și compozitor. Acesta a fost înlocuit de Kier Vine.

 

 

Numele de Portico Quartet vine de la locul în care a avut loc unul din primele lor concerte. Trupa se afla din Italia, iar din cauza vremii ploioase, cei patru muzicieni au ajuns să cânte sub pasajele cu coloane din oraș („portico”). Pentru artiști, întâmplarea a fost o experiență frumoasă și intimă. În timp ce ploua cu găleata, mulțimea de oameni din public, adăpostită în galerii acoperite îi ascultau cu lumânări aprinse în mâini.

Toate copertele albumelor Portico Quartet sunt făcute de bateristul Duncan Bellamy, care are o diplomă în Artele Frumoase de la Școala Central Saint Martins din Londra.

Toboșarul Bellamy, împreună cu Mulvey au descoperit hang-ul la Festivalul World of Music, Arts and Dance (WOMAD). Trupa și-a descoperit stilul cântând pe stradă, în districtul South Bank, din Londra, în zona Teatrului Național. Ei locuiau în aceeași casă, împreună cu Jamie Woon

Trupa Portico Quartet a colaborat cu Real World Records, a lui Peter Gabriel și au lansat două albume, în 2009 – Isla – și în 2012 – Portico Quartet.

În 2014, cei trei membri fondatori rămași au semnat cu Ninja Tune sub numele Portico și au lansat albumul “Living Fields”. Aceștia s-au considerat un grup nou și și-au schimat în mod radical stilul muzical, abordând un pop-electronic experimental.

În 2017, trupa a lansat al patrulea album, iar în 2018, a scos pe piață un LP.

Influențele trupei Portico Quartet din ziua de azi sunt jazz, ambient și muzica electronică.

Odată cu plecarea lui Nick Mulvey, trupa și-a schimbat stilul. Încă din 2010, băieții au folosit loopingul, electronicele, și sample-urile live. Pentru albumul care a fost botezat după numele trupei, Portico Qurtet, muzicienii au trecut la sampling și au folosit un mix hibrid de muzică electronică și tobe acustice, linii de saxofon și loop-uri de bass. Mai târziu, au schimbat din nou stilul, odată cu albumul Living Fields. Aceștia s-au focusat pe muzică pop experimentală și electronică, în loc de compozițiile instrumentale care i-au făcut cunoscuți. Deși fac parte din scena jazz, Portico Quartet fac muzică folk, trip-hop, electronic și minimal.

Seara de vineri de la Smida se va încheia cu DJ set-ul lui Dubase, care se va desfășura între 01.00 și 04.00 dimineața.

Biletele la festival pentru o zi costă 65 de lei, iar biletele pentru camping vor putea fi cumpărate doar la fața locului, în limita disponibilității locurilor, la prețul de 25 de lei. În schimb, abonamentele la camping (3 nopți/persoană) pot fi achiziționate la prețul de 55 de lei. Abonamentele pentru întreg festivalul costă 169 de lei. Acestea pot fi cumpărate de pe Eventbook, Eventim și Bilete.ro, dar și de la partenerii acestora. Localnicii cu domiciliu în Smida, Giurcuța de Sus, Poiana Horea, Doda Pilii și Ic Ponor vor intra la festival gratuit, pe baza buletinului de identitate.

Română
English Română