© Copyright 2018 evenimentar.ro

Festival

VIDEO Damian Marley, mesaje pro-marijuana la Electric Castle. Poliția, la „pândă” în mulțimea de la festival

Publicat

în

În timpul concertului său oferit miercuri publicului de la Electric Castle, vedeta reggae Damian Marley a avut câteva momente în care a promovat marijuana. Acesta s-a referit mai ales la efectul medical benefic pe care această plantă l-ar avea. Mulțimea a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebată dacă iubește planta interzisă. De cealaltă parte, Poliția Română a declarat război consumatorilor de droguri de la festival.

„Vreau să discut despre beneficiul medical al marijuanei. Marijuana ajută oameni cu cancer, epilepsie, scleroză multiplă, boala Parkinson, PTSD și lista poate continua”, a enumerat starul posibilele beneficii ale consumului de canabis. Când a întrebat mulțimea prezentă dacă iubește marijuana, publicul a răspuns afirmativ, la unison: „Romania, do you love marijuana?” „YEEEEEEES! ”. Și nici nu e de mirare. Dacă te plimbai prin mulțime puteai „adulmeca” mirosul de plantă arsă în țigările aprinse „la comun”.

În tot acest timp, festivalul din acest an stă sub semnul campaniei „Toleranță Zero”. În cadrul acesteia, participanții sunt încurajați să sune la numărul  0769-993.339 ori de câte ori văd pe cineva care consumă droguri sau alcool în exces. Pe lângă asta, cei din festival sunt invitați să anunțe echipa campaniei atunci când sunt martori sau chiar victime la orice formă de abuz: fizic, psihic, verbal, ori sexual.

Pe lângă asta, și Poliția le-a pus gând rău consumatorilor de droguri de la festival. Încă de luna trecută ei au anunțat faptul că cele mai mari festivaluri muzicale din țară, Untold, Electric Castle, vor fi ținute sub „lupă”. „La accesul în perimetre oamenii sunt percheziţionaţi, accesul este permis doar cu un rucsac de mici dimensiuni care va fi controlat. Dispozitivul de ordine publică va fi mai numeros decât anul trecut, iar colegii noştri de la Brigada Antidrog vor acţiona sub acoperire în perimetru”, a declarat și șeful Poliţiei Cluj, Constantin Ilea. Declarații în acest sens au dat și organizatorii Electric Castle. „Lumea trebuie să ştie că sunt echipe de la antidrog care nu vin îmbrăcate în uniforme, dar sunt acolo şi asta ne linişteşte şi pe noi. N-am avut situaţii deosebite în acest sens, dar e tentaţia foarte mare. E zona în care te aşteptaţi că nu va observa nimeni”, a declarat PR-ul Electric Castle, Renate Roca Rozenberg pentru Adevărul.

În completare, ieri a devenit virală pe Facebook o fotografie în care apar trei angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de câte o pereche de cizme de gumă. Mesajul MAI este unul ce se vrea plin de umor: „Ne-am pregătit încălțările pentru #ElectricCastle, singurul festival unde ploaia a devenit marcă înregistrată! Un avantaj este că puteți dansa în ploaie, ceea ce este foarte frumos… însă, dacă răciți, aveți grijă ce «pastile» luați! Considerăm că v-am informat!”.

Reprezentanții Poliției Clujene refuză să facă public numărul persoanelor prinse cu droguri anul trecut la cele două festivaluri de muzică inportante din județ. Totuși, sursele evenimentar vorbesc că dosarele pentru trafic și deținere de droguri făcute numai celor de la Electric Castle în 2017 ar fi de numărul sutelor.

Amintim un incident de la începutul lunii iunie, petrecut la Festivalul de muzică reggae IratioN, aflat la prima ediție, când jandarmii clujeni au prins, în apropierea intrării evenimentului câțiva tineri care aveau asupra lor un borcan plin de muguri uscați de marijuana. După spusele martorilor, aceștia intenționau să vândă cânepa indiană doritorilor din festival.

Revenind la concertul de la Bonțida, putem aminti că, vizavi de planta interzisă, Damian Marley a povestit un episod în care, aflându-se la muncă în studio alături de celebrul Bruno Mars, acesta din urmă nu se simțea bine, era obosit. Marley i-a istorisit publicului de la Bonțida cum l-a încurajat pe Bruno Mars să fumeze o țigară de canabis, ca rezolvare la „problema” sa.

Un alt moment de luat în seamă de la concertul lui Damian Marley de la Bonțida a fost acela când, fiul său, Elijah, de numai 8 ani a interpretat pe scenă refrenul piesei „I Just Called To Say I Love You”, a lui Stevie Wonder. Publicului din fața scenei mari nu i-a trebuit prea mult ca să-l acompanieze.

La cei 40 de ani ai săi, Damian Marley este fiul cel mai mic al lui Bob Marley. Acesta are în palmares patru premii Grammy, primite pentru „Cel mai bun album reggae”: în 2002, două în 2006 și unul chiar în 2018. Damian s-a născut la Kingston, în Jamaica și și-a început cariera muzicală de mic, de la 13 ani. E cunoscut ca și continuatorul muncii tatălui său, cântând muzică reggae, varianta jamaicană a rapului. La fel ca tatăl și restul familiei Marley, Damian este adept al curentului religios Rastafari și își ghidează viața și muzica după principiile acestuia: dragoste, o singură Planetă și libertate pentru toată lumea. Damian Marley este cunoscut și pentru dread-urile lui din păr, care au o lungime considerabilă și îl fac o prezență cu un aer interesant.

În religia Rasta sunt cunoscute ceremoniile în cadrul cărora membrii ei se adună, fumează cannabis („ganja” ) și dezbat fapte etice, sociale și religioase. Persoana ce are onoarea de a aprinde țigara de marijuana rostește o scurtă rugăciune înainte, iar ganja este dată mai departe în sensul acelor de ceasornic, excepție făcând perioadele de război când se oferă în sensul opus.

Fiul lui Bob Marley s-a despărțit cu greu de publicul român, în final sfătuind mulțimea să aibă grijă unii de alții: „România, până data viitoare, vă rog să aveți grijă de voi, să aveți grijă unii de alții! Jah Bless!” (n. R. Echivalentul lui „Dumnezeu să vă binecuvânteze!” Jah (Jahova, sau Yawheh) e Ființa Supremă în Rastafarianism, Dumnezeul acestei religii.)

Nu mai puțin de 33.000 de oameni au intrat în festival miercuri, în prima zi de Electric Castle. Acestea este recordul de public pentru prima zi de festival din toate edițiile EC de până acum. La festival sunt așteptați 200.000 de oameni în cele cinci zile ale evenimentului. În 2017, acesta a adunat 171.000 de participanți.

VIDEO Cum a fost prima zi la Electric Castle

FOTO / VIDEO: Electric Castle

Română
English Română