© Copyright 2018 evenimentar.ro

Muzică

VIDEO O orchestră de stradă olandeză i-a vrăjit pe trecători, în centrul Clujului, cu piese cântate în limba română. UPDATE Cântăreții, interziși pe pietonala din București

Publicat

în

Clujenii care au trecut prin centru zilele trecute au avut parte de o experiență muzicală rară, pusă la cale de o orchestră stradală olandeză, Ulysses Ensemble, formată din 30 de cântăreți. Vineri seară, cu ocazia ultimului concert din Cluj, artiștii au câtat două ore în fața Casei Matei. Aceștia i-au vrăjit pe trecătorii curioși, abordând multe piese de muzică ușoară românească. Publicul i-a primit cu ropote de aplauze și a cântat, împreună cu ansamblul, melodii ca Macarale sau De-ai fi tu salcie la mal.

O orchestră de stradă de 30 de instrumentiști din Țările de Jos a poposit în aceste zile la Cluj-Napoca. Artiștii, reuniți sub numele Ulysses Ensemble, au susținut trei concerte spontane în zilele de joi și vineri în cele mai importante zone ale orașului: Piața Muzeului, Parcul Central și în fața Casei Matei. S-a cântat atât muzică clasică, cât și muzică ușoară românească, pe care cântăreții au învățat-o în scurtele perioade de repetiții. Publicul s-a adunat imediat să asculte muzica cântată pe pavajul străzii timp de aproape două ore.  Oamenii au dansat și au cântat împreună cu orchestra melodii ca și „Macarale” sau „De-ai fi tu salcie la mal”.

 

 

Deși desfășurarea de forțe a fost mare cu ocazia fiecărui concert, viața orchestrei e destul de scurtă: ei cântă doar o săptămână pe an. Activitățile de bază ale membrilor trupei nu au neapărat legătură cu muzica. Unii sunt doctori, profesori, dezvoltatori web sau consultanți. Aceștia iau turneele ca pe niște excursii anuale de vacanță cu prietenii și se bucură de fiecare țară vizitată. Cheltuielile cu transportul, cazarea și alte nevoi sunt acoperite de fiecare membru al ansamblului. „Repetăm ​​un weekend în Olanda și apoi călătorim în țara noastră de destinație. Repetăm ​​și două zile acolo și apoi începem o excursie cu patru autobuze de nouă persoane. Orașele pe care le vizităm sunt planificate, dar locațiile concertelor sunt spontane. Muzica pe care o cântăm o alegem ca să se potrivească cu destinația: compozitori din zonă, sau cântece pop care au fost și sunt foarte renumite în zonă”, a explicat pentru evenimentar Kamil van Buuren, membru al Ulysses Ensemble.

 

Cu toate că membrii trupei muzicale sunt majoritari din Olanda, pentru turneul din România ei au chemat ajutoare autohtone. Astfel, a apărut și un violonist român, Alex Semeniuc, care l-a înlocuit pe unul din membrii Ulysses Ensemble, care s-a îmbolnăvit. Tânărul, născut la Suceava, este absolvent al Colegiului National de Muzică „George Enescu” din București și student la Conservatorul din Köln, Germania.

„Am fost cooptat în ansamblu de un muzician român care stă în Olanda și promovează talente muzicale. Am vrut să am o experiență interesantă și, poate, prin intermediul acesteia, voi putea crea alte căi pentru viitorul meu. Nu am mai cântat pe stradă cu o orchestră, doar singur, la diferite evenimente. Publicul in Cluj a fost foarte călduros: a cântat si a dansat împreună cu noi. O prietenă de familie, care a venit la concert, mi-a spus că i-a făcut foarte bine Clujului un eveniment ca acesta, chiar după UNTOLD.”, a spus violonistul Alex Semeniuc.

Pentru concertele din Cluj, olandezii au primit sprijin și din partea unei membre a Operei din Cluj.

Călătoriile prin orașele incluse în turneul din România al orchestrei olandeze au fost organizate de Experience Transylvania, o agentie de turism româno-suedeză.

 

Programul turneului din România al Ulysses Ensebmle

– 5 august – Brașov;

– 6 august – Făgăraș și Sibiu;

– 7 august – Sibiu;

– 8 și 9 august – Cluj-Napoca;

– 10 august – Sighișoara;

– 11 august – Bran (Castelul Bran)

– 11 august- București (Centrul Vechi) (NECONFIRMAT)

 

Turneele Ulysses Ensemble

– 2018 – România;

– 2017 – Olanda și Belgia;

– 2016 – Europa Centrală (Praga, Bratislava, Budapesta, Munchen);

– 2015 – Spania, Franța;

– 2014 – Irlanda.

 

UPDATE:

Concertul programat de olandezi la București, în 11 august, a fost anulat din cauza autorităților Capitalei, prin viceprimarul general Aurelian Bădulescu. Acesta a interzis evenimentul din Centrul vechi, pe motiv că artiștii ar perturba agenții economici din zonă. Membrii trupei încearcă să se autorizeze cu o altă locație, pentru a nu anula concertul din Capitală. Menționăm faptul că ultimul eveniment organizat de aceeași trupă joi seara la Cluj-Napoca, a avut loc în fața Casei Matei, în imediata vecinătate a teraselor Bistro Viena, Muura Steakhouse și O’Peter’s Irish Pub. Aici, clienții teraselor au participat activ la concertul Ulysses Ensemble, bucurându-se, la o bere, de muzica lor.

 

 

UPDATE 2:  Concertul din București al trupei s-a mutat într-un loc privat, la Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest, pe strada Smârdan. La Pura Vida au loc concerte live și cu alte ocazii.

Calendar de evenimente

  1. EXPOZIȚIE. Space in the City

    februarie 6 @ 10:00 am - mai 16 @ 8:00 pm
  2. EXPOZIȚIE. „Eroinele”

    februarie 11 @ 4:00 pm - martie 14 @ 7:00 pm

Vezi ce am publicat azi!

martie 2021
L Ma Mi J V S D
« feb.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Română
English Română