© Copyright 2018 evenimentar.ro

Festival

VIDEO SPECIAL Acrobații de circ la Electric Castle, într-o reprezentație marca Cirque du Soleil

Publicat

în

Electric Castle găzduiește, timp de 5 zile, reprezentații ale show-ului „Reveria”, pus în scenă de Circul Metropolitan București. În fiecare zi la Bonțida vor fi câte două, respectiv trei spectacole de circ, într-un cort de 1.200 de persoane. „Reveria” este un proiect realizat în colaborare cu celebra companie Cirque du Soleil.

„Trăiește magia. Simte emoția. Fii parte din poveste. Zeița și Timpul veghează asupra celor îndrăgostiți. La lumina lunii, în taină, se leagă și dezleagă povești pe care cu toții am dori sa le trăim. „Reveria” – visul pe care ți-l dorești o veșnicie”, este descrierea pe care Circul Metropolitan București o face spectacolului pregătit publicului de la Bonțida.

Show-ul original „Reveria” este un spectacol care durează o oră și douăzeci de minute și aduce în fața publicului un număr de 50 de artişti. La Electric Castle, cele două reprezentații din primele trei zile, respectiv cele trei reprezentații de sâmbătă și duminică vor fi comprimate în show-uri de 25 – 30 de minute. Pentru a putea participa la numărul de circ în cortul care poate găzdui 1.200 de persoane, cei din public trebuie ca, pe lângă biletul de intrare în festival, să mai plătească alți 20 de lei/reprezentație.

În ultimele decenii, circul modern a evoluat vizibil, renunțând la multe din trăsăturile de bază. Astfel, prin pregătirea artiştilor circari în universităţi de specialitate, circul a preluat din arta teatrală liniile narative și prezintă, azi, elemente de expresivitate tipice. Noul circ face furori în state cu tradiție ca Statele Unite ale Americii, Canada, unde este reşedinţa Cirque du Soleil, dar și în Belgia, Franţa sau Rusia. La noi în țară, prezența Circului Metropolitan București la Electric Castle reprezintă prima combinație de acest fel realizată vreodată între un circ și un festival muzical.

„Reveria” e un show creat de un număr de nouă realizatori români și străini, printre care și doi de la celebra companie canadiană Circ du Soleil. Reprezentația e descrisă de momente acrobatice, puse în valoare prin costume, culoare, forme și materiale, ce nasc un univers captivant pentru public. Toate acestea sunt puse în scenă alături de video-proiecții ce evoluează odată cu artiştii sub privirile publicului.

Show-ul păstrează, totuşi, și din structura tradiţională a spectacolului de circ. Astfel, nu s-a renunțat la succesiunea numerelor și la intermezzo-uri, realizate de o echipă de comici prin momente de clovnerie și poante cu spectatorii. Scenariul spune mai multe poveşti scurte, ce ambalează teatral secvenţele acrobatice. Vorbim, de exmplu, de o petrecere de cabaret, sărituri şi popice sau de câteva scene romantice realizate prin evoluţii în duet la bară elastică. Astfel, se reiterează simbolic câteva elemente fundamentale: Pământ, aer, apă, foc. Se face uz și de coregrafii acrobatice: jonglerii, contorsionism sau piramide umane. Trucuri străvechi, îmbinate cu altele mai noi poartă privitorii pe tărâmurile imaginaţiei colorate și născocesc nenumărate lumi posibile. Luminile colorate trec prin spaţiul arenei din toate direcţiile și joacă pe acorduri muzicale înregistrate dar şi pe momente vocale prezentate live, ori pe ritmurile bețelor din lemn.

Finalul numărului se consumă odată cu „Ciorcârlia” lui George Enescu, ca fundal sonor al unei Nunţi cu participanţi la înălţime, atât la propriu, cât și la figurat.

De la poveste, atmosferă, machiaj și costume, „Reveria” este un spectacol minunat, ca un triplu salt într-o poveste nemaivăzută, plină de emoție și fantezie.

Echipa de creație a show-ului „Reveria”:

Adrian Stan (Dragone Entertainment, România);

Tomasz Wilkosz (Cirque du Soleil, Polonia);

Paul Herzfeld (Dragone Entertainment, Franța);

Amos Glick (Dragone Entertainment, Statele Unite ale Americii);

Sean Kempton (Cirque du Soleil, Marea Britanie);

Edi Stancu și Alexandra Bălășoiu (România) – coregrafie;

Iuliana Vâlsan (România) – scenografie și costume;

Patrik Cathala (Franța) – design lumini;

George Popa (România) – muzică.

 

Programul reprezentațiilor show-ului „Reveria” de la EC

Miercuri, 18 iulie:

17:30

23:00

Joi, 19 iulie:

17:30

20:45

Vineri, 20 iulie:

18:15

22:45

Sâmbătă, 21 iulie:

13:00

16:00

22:45

Duminică, 22 iulie:

13:00

16:00

19:45

 

Circul Metropolitan București, noua denumire luată de Circ & Variete Globus

Circ & Variete Globus București și-a schimat denumirea în Circul Metropolitan București printr-un proiect de hotărâre aprobat, în 18 decembrie 2017, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Circul bucureștean are 210 angajați.

„Având în vedere tendinţele la nivel european, privind arta circului şi anume spectacole de circ fără animale sălbatice, este necesară o schimbare în percepţia publicului privitoare la imaginea instituţiei, la mesajul pe care îl va transmite. […] Considerăm că schimbarea denumirii instituţiei va avea ca rezultat îmbunătăţirea percepţiei comunităţii locale asupra instituţiei, în calitatea sa de principal producător instituţional de spectacole de circ şi music hall, dar şi creşterea vizibilităţii instituţiei pe plan internaţional”, s-a arătat într-o notă ataşată la proiectul de hotărâre.

Cu toate astea, animalele nu au dispărut de tot din reprezentațiile circului. Caii, cățeii sau papagalii sunt animalele acceptate care oferă farmec spectacolelor de circ. Împreună cu claunii și cu acrobații circului, acestea reușesc să bucure inimile celor prezenți, fie că e vorba de copii sau de oameni mari.

Istoria Circului Metropolitan București

Circul de Stat, prima denumire a actualului Circ Metropolitan București, s-a născut în anul 1960. Acesta a fost proiectat de Nicolae Porumbescu, Nicolae Pruncu şi Constantin Rulea. După 1989, Circul de Stat devine Circul Globus, care, după alți câțiva ani, ajunge să fie numit Circ & Variete Globus. Odată cu trecerea în noul mileniu, “Circul de Stat” al anilor ’60 îşi continuă tradiţia, devenind Circul Metropolitan Bucureşti. Sub cupola Circului, un simbol arhitectural al Capitalei, artişti români şi cei străini au bucurat generaţii întregi de copii şi adulţi, în peste 50 de ani cu spectacole de magie, acrobaţie, dar și cu dresuri de animale. În momentul actual, Circul Metropolitan Bucureşti îşi propune să continue tradiţia artei circului românesc, având o serie de spectacole de o creativitate, complexitate și spectaculozitate ridicate. Circul bucureștean își dorește, astfel, să cucearească publicul din toate țările și să intre în elita artei circului mondial.

 

Citește și:

Totul despre Electric Castle 2018! Care sunt atracțiile și noutățile ediției din acest an. VIDEO SPECIAL de la EC, înainte de deschidere

 

Electric Castle îl aduce headliner pe fiul lui Bob Marley, dar renunță la scena reggae

Română
English Română