Khetane, primul și singurul festival de muzică și cultură romă din România, revine cu o nouă ediție. Cu un buget triplu față de ediția anterioară, conceptul unic „Grand Opera Pata Rât”, cu o vastă colaborare internațională și o punere în scenă de zile mari, festivalul Khetane 2, inițiat împreună cu Goethe Institut București, Fundația Friedrich Naumann și Opera Națională Română din Cluj-Napoca, rămâne un exercițiu de reparație morală și de justiție social, un festival non-comercial din altă ligă a Clujului de cinci stele.
Născut din dorința locuitorilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival, La Khetane 2 vor avea loc din nou concerte, proiecții de film, dezbateri, activități pentru copii etc., gândite și adaptate pentru a facilita interacțiuni sociale incluzive.
Evenimentul Khetane 2 caută să aducă laolaltă forțe ale operei plus voci din comunitate, vom crea o fuziune între cele două lumi. Se va ține un atelier, în urma căruia se va face castingul pentru voci. Bugetul festivalulu Khetane a fost de 35.000 de euro, iar cel pentru ediția despre care vorbim va fi de 100.000 de euro. Se caută punerea față în față a publicului cu realitatea, cu toate culorile expuse. Scopul e să ne conecteze și ca arta să fie surprinzătoare. Pe de altă parte, muzica romă pierde din desconsiderație. Festivalul trebuie să aducă o ocupație, prin programe, a oamenilor din apropiere, a semenilor. Se solicită politici publice coerente. În 10 mai, organizatorii intenționează să aducă arta din Pata Rât pe scena Operei Naționale Române.
La conferința de presă de lansare a proiectului au participat dr. Joachim Umlauf – director Goethe Institut România, dr. Raimar Wagner – director Friedrich Naumann Stiftung, dr. Florin Estefan – manager general Opera Națională Română din Cluj-Napoca, dr. Fernando Varga – sociolog, Centrul pentru Studiul Democrației, Dan Vasile – regizor, Mara Căruțașu – libretist, Andrei Furnea – fotograf, dr. Cristian Luchian – artist vizual, Vasile Hotea Fernezan – realizator TVR, Alexandru (Pepe) Fechete – facilitator comunitar, și Szakáts István – manager proiect.
Khetane care în limba romani înseamnă „împreună”, se adresează celor peste 2.000 de persoane din Pata Rât, dar și locuitorilor din Cluj, urmărind să contribuie inclusiv la reconstrucția relațiilor sociale între cetățenii Clujului.
Proiectul Khetane 2 este derulat de Fundația AltArt și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
„Khetane a fost primul eveniment cultural la care mulți locuitori de la Pata Rât au fost prezenșți, după un studiu de impact. Oamenii de la Pata Rât au multe lipsuri, ca și accesul limitat la energie electrică. Cum pot aceștia să își ia doza culturală necesară? Ce înseamnă familie, dragoste, solidaritate? Clujenii trebuie să cunoască această zonă mai bine.”, s-a întrebat sociologul Fernando Varga, din cadrul Centrului pentru Studiul Democrației.
„Oamenii de la Pata Rât trebuie să aibă o voce, prin scriere creativă, exerciții de ascultare activă. Comumitatea marginalizată trebuie să fie adusa în centru.”, a declarat libretisa Maria Căruțașu.
„Muzica ne poate lega pe toți, iar percepția noastră face realitatea. Fiecare stă în ghetoul lui.
Muzica din piesa de operă pe care o pregătim este scrisă de doi compozitori germani: unul face muzică de film la Hollywood – Tobias Gröninger iar, cealalt, Dominik Schuster e din sfera jazzului. Compozitorii și publicul vor să aibă o întâlnire la mijloc, fără să poarte vreo mască.”, a spus regizorul Dan Vasile.
Despre AltArt
Proiectele AltArt abordează de 25 ani teme ale vieții contemporane urbane, memoria și mentalitățile colective, ritualurile sociale urbane, identitatea în spațiul social, procesele de putere. Fundația produce proiecte inovatoare bazate pe noile tehnologii, explorare urbană, expoziții, cursuri pentru artiști și manageri culturali, workshops, dezbateri publice.
Fundatia, sub egida „pretext cultural pentru context social”, e implicata de 10 ani in Pata Rât si are un istoric de proiecte in scopul constientizarii sociale, printre care Orasul Vizibil si Radio Pata.
Pata Rât are o dublă însemnatate pentru Cluj-Napoca: este atât locul în care e amplasata rampa de gunoi din Cluj, cât și casa a 2.500 de persoane, preponderent cetățeni de etnie romă. De 50 de ani încoace, Pata Rât și oamenii săi cumulează cel mai mare ghetou din România.
Despre Radio Pata / Khetane / Centrul Comunitar Khetane
Radio Pata (www.radiopata.ro), proiect inițiat de fundația AltArt, este radio-ul comunitar al clujenilor din Pata Rât, finanțat de Fondurile Norvegiene. În cadrul proiectului Radio Pata a avut loc prima ediție a festivalului Khetane, în august 2022, organizat cu și pentru clujenii din Pata Rât, ca parte a procesului de auto-emancipare a comunității. Pe de-o parte, Khetane a aratat importanța solidărității intracomunitare, iar pe-o alta, nevoia de conexiune cu ceilalti clujeni.
În cadrul proiectului Radio Pata, AltArt a achiziționat și adus la Cluj un container mobil de 36 mp, în care este în curs de înființare Centrul Comunitar Khetane. Acesta va fi un loc de socializare și va fi folosit pentru activitatile tinerilor si ale copiilor, ca un nucleu social al comunitatilor din Pata-Rat.
Despre Khetane 2
Ediția a doua a Khetane este programată pentru 10 mai 2024, sub egida „Grand Opera Pata Rat”. De data asta, piesa centrală va fi o opera hibrid, care intenționează sa creeze o punte de conexiune culturală intre clujenii din Pata Rât si Cluj-Napoca. Proiectul, născut în colaborare cu Institutul Goethe, și cu sustinerea fundației Friedrich Naumann, este finantat de Kaufland in cadrul programului „In Stare de Bine”, cu un buget estimat la 90.000 de euro.
Despre programul „În Stare de Bine”
„În Stare de Bine” este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Foto: Monitorul de Cluj