Marți, 17 octombrie, ora 20.00, publicul de film românesc și nu numai este invitat să ia parte la avanpremiera de la Cluj-Napoca a documentarului „Playback”, în prezența regizoarei Iulia Rugină. Filmul este dedicat discotecilor din perioada optzecistă, iar după proiecție va avea loc un party în ritmurile disco ale anilor ‘80 și ’90, alături de DJ Sorin Lupașcu, protagonistul filmului și cel mai „hype” DJ din Epoca de Aur.

„Playback” este un documentar care reușește să scoată la iveală o perioadă despre care s-a vorbit prea puţin, aducând în atenţia publicului o frântură din trecut. Regizoarea filmului, Iulia Rugină, pune în lumină vremea comunismului, atunci când muzica era poate singura modalitate de evadare dintr-un sistem care ne răpise, pe atunci, aproape orice libertate. Filmul prezintă viaţa tumultoasă din discotecile anilor ‘80, acolo unde muzica bună românească dar şi cea din străinătate se asculta, de cele mai multe ori în secret.

Avanpremiera filmului „Playback”, va avea loc la Cinema Victoria din Cluj-Napoca,  marți, 17 octombrie, de la ora 20.00, în prezența regizoarei, iar evenimentul va fi întregit de o petrecere groovy cu muzică retro pe vinyl.

Playback (România, 2023, 77 minute)

Regia: Iulia Rugină

Despre:

România anilor ’80 era încuiată cultural în fața Vestului. Accesul la muzica pop / rock era uneori la fel de restrâns ca cel la alimente. Fără Google, Wikipedia, reviste și fotografii, discotecile erau singurelele locuri în care oamenii puteau asculta muzica interzisă de Partidul Comunist. Dj-ii erau singurii care aduceau oamenilor muzica. Piesele erau traficate pe viniluri sau înregistrate în secret de pe posturi de radio străine și difuzate în fața mulțimilor dornice să danseze.

Playback e un film documentar construit în jurul unuia dintre cei mai cunoscuți DJ ai vremurilor acelora, Sorin Lupașcu. E un portret din prezent al unui om a cărui călătorie prin viața și-a căpătat propriul soundtrack.

„Mi se pare că istoria emoțională a unei țări, văzută prin ochii locuitorilor ei, se topește de multe ori în prezent. Lucrurile evoluează atât de fin, încât, uneori, e greu de delimitat unde s-a sfârșit ceva și unde a început altceva. Filmul scoate la iveală o perioadă pe care istoria a plasat-o între paranteze, o perioadă prea puțin cunoscută și centralizată în documente.

Scopul meu a fost să înțeleg prezentul prin felul în care se relevă trecutul. M-am adresat întotdeauna în primul rând publicului prin filmele mele. Muzica a jucat un rol foarte important în toate. E prima dată când vorbesc direct despre ea și mi-aș dori să vorbesc cât mai multor oameni.”, a declarat regizoarea filmului, Iulia Rugină.

Biletele de acces la eveniment pot fi achizițioante de AICI.