Capitala să pregătește să ia parte la Bucharest Jazz Festival (BJF), care, timp de o săptămână va găzdui concerte, ateliere și conferințe legate de jazz. Festivalul începe astăzi și durează șapte zile. Concertele propriu-zise încep de miercuri iar până atunci, publicul poate participa în mod gratuit la evenimentele conexe.
În agenda evenimentelor din perioada 2-8 iulie de la ARCUB intră întâlniri, ateliere, workshop-uri și conferinte de zi, completate de evenimentele de noapte de la clubul festivalului. Seara, după concertele din Piața George Enescu, Gabroveni Jazz Club de la ARCUB găzduiește concursul de jazz al festivalului și live session-uri susținute de artiști din lumea jazz-ului.
Festivalul de jazz se va deschide în această seară, de la ora 19.00, cu expoziția „Vinil @ BJF” . Vernisajul este urmat de un DJ set cu viniluri, marca Vinyl, Rum, Tapas & Wine, în care muzica este redată în totalitate de înregistrările analog. Gazda petrecerii este Gabroveni Jazz Club, unde UFe va face publicul de festival să uite de lumea digitală a sunetelor procesate cu o selecție de discuri de jazz și world music din colecția personală.
Miercuri este prima zi de concerte găzduite în fața Ateneului Român. Atunci, trupa românească Blue Noise cântă împreună cu Bucharest Jazz Orchestra pe scena din Piața George Enescu, imediat după concertul trioului timișorean de loud jazz JazzyBIT.
Unul dintre invitații din acest an ai festivalului este Lars Danielsson, care cântă la Bucharest Jazz Festival pe 6 iulie. Desemnat de trei ori instrumentalistul anului de ECHO Jazz, contrabasistul suedez urcă pe scena festivalului împreună cu remarcabilul toboșar Magnus Öström chitaristul John Parricelli și talentatul pianist francez Grégory Priva. Peste o zi, e rândul artistului nominalizat la Grammy Jan Garbarek să urce pe scenă. El va concerta la Bucharest Jazz Festival, în Piața George Enescu, în penultima zi, pe 7 iulie. Cântărețul va fi acompaniat de percuționistul Trilok Gurtu, cap de afiș al ediției cu doi ani în urmă.
Alți nominalizați și câștigători de la la Premiile Grammy care vin în acest an la București sunt: Gonzalo Rubalcaba – câștigător al Latin Grammy Awards și de două ori al Grammy Awards ca producător, Jazzmeia Horn – una dintre cele mai bune voci ale lumii, nominalizată la Grammy si Pedrito Martinez, nominalizat si el la Grammy.
Ca o noutate, Teodora Enache concertează la BJF împreună cu Joca Perpignan, percuționistul brazilian care anul trecut a susținut unul dintre cele mai aplaudate concerte din festival. Teodora Enache este, din anul 2016, directorul artistic al festivalului, ediția aceasta fiind ultima pe care o prinde în echipa organizatoare. Regula BJF este ca fiecare director artistic să curatorizeze festivalul câte trei ani. „Festivalul vine la fiecare trei ani cu o identitate clară și un curator cu viziune proprie. Astfel, oferim posibilitatea fiecărui artist cooptat în echipă să formeze tradiții care să rămână în timp și să aducă o notă personală Bucharest Jazz Festival. Toate acestea se materializează prin combinații inedite de stiluri de jazz, colaborări care leagă scena autohtonă de cea internațională.” , au explicat pentru evenimentar organizatorii BJF.
Alți artiști de la cea de-a șaptea ediție a BJF sunt: Jan Garbarek, Trilok Gurtu sau Lars Danielsson Quartet.
Programul și alte detalii despre festival se pot găsi pe site-ul oficial.
New Jazz Performers – sprijin financiar pentru tinerii artiști
Pentru prima dată în istoria festivalului, organizatorii au lansat un concurs pentru tinerii instrumentiști de jazz. Programul de comisionare New Jazz Performers vizează artiștii care au nevoie de sprijinul comunității de jazz și de suportul instituțiilor culturale de gen, instrumentiști de jazz români sau străini rezidenți în România, cu vârsta maximă de 30 de ani. În cadrul acestuia sunt puse la bătaie trei premii, în valoare totală de 2000 de euro: 1000 de euro, 600 de euro, respectiv 400 de euro. Artistul câștigător al marelui premiu va fi invitat să concerteze pe scena Bucharest Jazz Festival în cadrul ediției din 2019. Ca și criterii de evaluare sunt amintite autenticitatea perfromanței, calitatea improvizației, evaluarea dimensiunii ritmice a discursului muzical și stăpânirea mijloacelor de realizare a creației interpretative și improvizate.
Bucharest Jazz Festival este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, gazda concertelor de jazz încă din anii ’90, când a fost înființat ca Centru Cultural al Municipiului București. În anii 2000, aici a fost inițiat unul dintre primele festivaluri din oraș, sub numele Bucharest Jazzy Spring, care a fost o rampă de lansare pentru seria de concerte pe care le găzduiește de atunci, periodic, în incinta clădirii Art-Deco proaspăt restaurată. Ideea festivalului a venit în 2011, când a fost organizat un eveniment de vară, în aer liber, în Piața George Enescu din fața Ateneului Român. Denumit în primii doi ani ARCUB Open Air – Jazz, Blues & More, festivalul s-a transformat în Bucharest Jazz Festival începând cu 2014.
Foto: Cronica Română