În această toamnă Casa Tranzit împlinește 26 de ani de la înființare. Apărută în 1997, aceasta reprezintă primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică prin crearea unui centru cultural independent. Casa Tranzit este unul dintre cele mai longevive centre culturale din România – un spațiu deschis, un loc de întâlnire, un demers colaborativ transgenerațional, un promotor al plurilingvismului și convivialității.

Programul anivesar a început săptămâna trecută cu o serie de conferințe și concerte klezmer. Zilele Casei Tranzit continuă prin celebrarea prin muzică, spectacole, mese rotunde și expoziții. Evenimentar vă prezintă, mai jos, evenimentele din cadrul Zilele Tranzit 2023, între 27 octombrie și 1 noiembrie.

Următoarele evenimente:

27 octombrie, ora 17:00 – Bob Cohen & Móser Ádám | Concert Klezmer

Muzica klezmer din Europa de Est este o tradiție muzicală viabilă, nu doar o formă de nostalgie, spune Bob Cohen. Originar din New York,  Bob vizitează de repetate ori Ungaria, unde, în copilărie îndrăgește ansamblul Sebő și casele de dans. În 1993 a fondat Di Naye Kapelye, un grup muzical internațional, cu care asamblează un bogat repertoriu de limbă idiș și maghiară. La Casa Tranzit, Bob Cohen ajunge de la bun început, participând în 1997 chiar la evenimentul de deschidere al spațiului și revenind de numeroase ori. 

În calitate de compozitor Ádám Móser lucrează în mai multe teatre din Ungaria, cântă în orchestre, cluburi și festivaluri și susține adesea concerte solo. Muzica sa este un amestec unic și individual de chanson francez, tango argentinian, klezmer și muzică balcanică, cu multă improvizație. El s-a regăsit în aceste genuri. Fiind est-central european, pentru el întâlnirea culturilor este crucială.

Concertul face parte din segmentul Zilelor Tranzit – Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).

27 octombrie, ora 18:00 – Zoë Aqua & Vasile Rus „Poștașul” și formația | Klezmer și folclor maramureșean

Născut și domiciliat în Vadu Izei, localitate de lângă Sighetu Maramației din Maramureș, Vasile Rus este un violonist al cărui repertoriu este alcătuit  dintr-o varietate de stiluri muzicale maramureșene, învățate de la maeștrii generațiilor trecute, printre care Gheorghe Covaci „Cioată”  și Ion Covaci „Paganini”. Zoë Aqua, violonista americană, a studiat muzica evreiască din Maramureș alături de „Poștașul”, în perioada 2021-2023, în cadrul unei burse Fulbright dedicate studiului muzicii populare din regiunile Transilvaniei și Maramureșului.

În cadrul concertului, cei doi vor interpreta împreună alături de formația violonistului o selecție din repertoriul evreiesc. Poștașul va prezenta, de asemenea, secvențe muzicale specifice și altor tradiții etnice din Maramureș, printre care muzică românească, romă, ucraineană și maghiară.

Concertul face parte din segmentul Zilelor Tranzit – Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).

28 octombrie, ora 18:00 | Zurbi 30 | Aniversare și casa dansului

Ansamblul de Dans Zurboló a fost înființat în octombrie 1993 de prima generație de absolvenți ai Ansamblului de Dansuri Populare Bogáncs din Cluj, sub conducerea lui Csongor Könczei, care din 2015 este asistat de Júlia Vincze. Ansamblul se ocupă în principal de dansuri populare maghiare, românești și romani din Transilvania interioară (Țara Călatei, Câmpia Transilvaniei, Scaunul Arieșului, Mureș-Târnave și Mureșul Superior). Imaginea ansamblului este definită și de spectacolele sale de teatru-dans. În ultimele trei decenii au produs și prezentat cincisprezece spectacole de dans tematic și patruzeci și opt de coregrafii. Din 1994, găzduiește bianual „Întâlnirea de dans popular a tinerilor dansatori clujeni”, una dintre întâlnirile ansamblurilor de dans popular maghiar din județul Cluj. Tot din același an organizează taberele de formare Bogáncs și Zurboló. Între 2000 și 2005, Casa de Dans Zurboló este organizată în Casa Tranzit și a cuprins de-a lungul timpului 148 de case de dans pentru copii și 123 de case de dans pentru adulți. În octombrie 2023, Casa Tranzit găzduiește cea de a 30-a aniversare a Ansamblului Zurboló!

29 octombrie, 18:00 | Influențe Transilvănene în muzica Klezmer | Conferință

Conferința „Influențe transilvănene asupra muzicii klezmer”  va prezenta cercetările etnomuzicologice de peste trei decenii ale muzicianului folk și klezmer Bob Cohen și cercetările mai recente ale violonistei, compozitoarei și educatoarei Zoë Aqua axate la schimburile dintre muzica folk multietnică transilvăneană și muzica klezmer. Bob Cohen a efectuat cercetări pe teren privind patrimoniul muzical evreiesc maghiar și transilvănean – inclusiv cântece, dansuri și instrumente muzicale –  încă de la sfârșitul anilor ’80. În 1993, a fondat Di Naye Kapelye (The New Band), o formație care abordează muzica klezmer ca pe o artă populară vie, prezentând-o în stilul în care ar fi fost interpretată în perioada sa de glorie. În calitate de violonistă, compozitoare și educatoare, Zoë Aqua a petrecut doi ani cercetând muzica populară transilvăneană în cadrul unei burse de cercetare Fulbright. În cercetările sale, precum și în activitatea sa creativă prin interpretare și compoziție, Zoë caută să creeze conexiuni între muzica klezmer și cea transilvăneană. A lucrat îndeaproape cu muzicieni din Transilvania și Maramureș, învățând să cânte în stilurile lor unice și luându-le interviuri pentru a cerceta contextul muzicii populare în viețile lor. Conferința va prezenta rezultatele parțiale ale acestor proiecte de cercetare etnomuzicologică în curs de desfășurare, contextualizate cu ajutorul experților locali, al dansatorului de folclor și educatorului de dans Könczei Csongor, precum și antropologul, teoreticianul dansului și cercetătorul cultural Könczei Csilla. Conferința va fi susținută în limba engleză, cu traducere în limbile română și maghiară.

30 octombrie, 15:00 | Figurile evreiești ale Clujului | Conferință și proiecții de filme

Conform datelor recensământului din 1941, la Cluj trăiau 16.763 de israeliți. Acest număr reprezenta 13-15% din populația totală a orașului la acea vreme. Evreii din Cluj sunt extrem de importanți pentru noi nu doar prin raportul lor numeric, ci și prin contribuția lor la realizările spirituale, economice și arhitecturale ale orașului. Invitații conferinței, intelectuali clujeni, istorici, scriitori, realizatori de film, reînvie și interpretează aspectele evreiești ale Clujului și carierele unor personalități evreiești marcante ale orașului în contextele istorice ale epocii.

15:00 – 16:45 | Filme în memoria lui Egon Lövith, László Nuszbaum și Róbert Schwartz:

Alin Gelmărean – Andrea Ghiță – Vig Emese: Portretul lui Egon Marc Lövith, din ciclul ArTdelenisme (În limba maghiară și română cu subtitrare în limba română), 2005, 26’

Andrea Ghiță: Schwartz Róbert, copil supravieţuitor al Holocaustului (În limba maghiară cu subtitrare în limba română), 2023, 26’

László Csibi: Nussbaum 95736 (În limba maghiară cu subtitrare în limba engleză), 2017, 52

17:00 – 18:30 | Figuri evreiești din Cluj

Invitați: László Csibi regizor de filme, lector universitar; Andrea Ghiță jurnalist, producător TV; Andrei Zador C. Dipl. inginer, istoric.

Moderator: Attila Gidó istoric

19:00 – 20:30 | Fețele evreiești ale Clujului în istoria locală și în literatură

Invitați: Dániel Löwy cercetător chimist, profesor universitar, istoric; Júlia Szilágyi scriitor, critic literar; Andrea Tompa scriitor, conferențiar universitar

Moderator: Mihály Szilágyi Gál filosof, lector universitar

Organizatorul principal și gazda conferinței: Csilla Könczei cercetător al culturii, conferențiar universitar.

Conferința se va ține în limbile maghiară și engleză cu traducere simultană în maghiară, română și engleză.

Conferința face parte din segmentul Zilelor Tranzit – Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).

31 octombrie, 20:00 | Brèves brèves lignes de l’horizon | Performance

„Linii scurte scurte de orizont” este o piesă sonoră și coregrafică, și o colaborare a poetei și coregrafei Claire Huber, cu dansatoarea și muziciana croată Nastasja Štefanić și muzicianul și cântărețul kurd Stalin Blake. Lucrările performative ale lui Claire Huber investighează intersecția dintre poezia orală, mișcare, sunet live și muzică. Ea își concepe piesele ca pe niște „coregrafii pentru ascultare”, deoarece ele sculptează percepțiile publicului în timp și invită la ceea ce nu este dat imediat. „Linii scurte scurte de orizont”  urmărește inflexiunile sensibile ale lungilor călătorii pe liniile geografice întrerupte care merg din regiunile Orientului Mijlociu, prin Balcani, până în Europa de Vest și înapoi. Spectacolul profilează o traiectorie abstractă cu reziduuri culturale, în care, ca și în așa-numitele „ritmuri asimetrice” ale regiunii, se juxtapun timpuri lungi și scurte. Mișcările, sunetele, cuvintele sunt interpretate în căutarea unei continuități în ritmuri inevitabil eterogene și în teritorii inevitabil eterogene. O odă a corpurilor călătoare pe care pământul nu le reține niciodată.

1 noiembrie, 18:00 | Someș – flux de idei și proiecte | Conferință

Miercuri vorbim despre Someș, râul care traversează Clujul, parte esențială a peisajului natural al orașului, un ax al aranjamentului urban și totodată al imaginarului local. De-a lungul anilor interpretările și tematizarile din jurul râului Someș s-au materializat în variate intervenții, cele mai numeroase fiind intervenții „soft”, sute de proiecte artistice și ecologice dedicate acestui spațiu, iar altele „hard”, permanente. Rapiditatea cu care peisajul din jurul Someșului se modifică ne lasă de multe ori în ofsaid și ne pune cel mai adesea în fața faptului împlinit. De puține ori avem ocazia să discutăm despre schimbările acestui peisaj. Care e impactul lor în țesătura socială a orașului? Cum și în ce fel este dirijat accesul la malurile râului? Care este impactul față de flora și fauna acestui culoar natural?

Evenimentele vor continua până în 16 noiembrie și vor fi anunțate pe rând pe pagina oficială de Facebook a Casei Tranzit și pe site-ul oficial.