La Bacalaureatul de vară din 2018, 104 elevi au luat, la nivel național, nota 10 , trei dintre aceștia fiind din Cluj. Evenimentar a stat de vorbă cu unul dintre cei trei, Andrada Damian. Ea a absolvit Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, unitate de învățământ cu reușită de 100 % la BAC. Am vorbit despre cărți, călătorii și alte pasiuni, planuri de viitor și locuri dragi.

Întrebată despre cum se simte fiind între cei trei elevi clujeni de 10 la BAC, Andrada spune că este extrem de surprinsă. „Momentan nu realizez că am luat 10 pe linie, chiar nu m-am asteptat. Întotdeauna prefer să nu am așteptări mari, ca sa nu fiu dezamagita la final.”, spune proaspăta absolventă de liceu pentru evenimentar. Planurile Andradei vizavi de facultate nu sunt foarte clare. Până la admitere, ea mai are două săptămâni, timp în care se va consulta cu părinții săi despre universitatea pe care să o aleagă. „Încă nu sunt hotărâtă ce facultate o să urmez. O să discut cu părinții pentru a alege varianta cea mai bună. Îmi plac științele exacte. E clar că nu o să dau la Litere sau la vreun domeniu asemănător, dar nici la Informatică, recunoaște Andrada.

Despre viitor, la fel ca majoritatea absolvenților de școli românești, nici Andrada nu-i dă prea multe șanse țării sale. „Momentan raman în țară, dar, dacă o să am posibilitatea să plec după ce termin facultatea, nu o să zic nu. Cred că nu va exista vreodată o țară în care să funcționeze totul perfect.”, explică tânăra. Referitor la felul personalității sale, Andrada spune că e ambițioasă, dar deloc populară. „De obicei, mă țin de ceea ce îmi doresc, dar în masura în care nu fac rău celor din jur. Nu pot să treci peste toate fără să îmi pese de ceilalți. Nu sunt populară și nici nu îmi doresc asta. Îmi place sa traiesc in anonimat. Nu pot să zic că am mulți prieteni, mai bine mai puțini și mai apropiați”, spune eleva de 10.

Obișnuită cu examenele

Cu toate că are o mamă medic și un tată economist, Andrada a fost cea mai apropiată de bunica ei din Maramureș, fostă profesoară de matematică. Astfel, ea a participat în fiecare an de liceu la Olimpiada de Matematică și trei ani la rând la cea de Fizică. „Cel mai departe, la Matematică am ajuns la faza județeană, dar am luat aproape în fiecare an câte o mențiune sau un premiu. Am fost trei ani și la Fizică. Pe lângă asta, am participat și la concursuri interjudetene, unde am fost premiată.”, își enumeră ea reușitele.

Andrada a învățat la secția „Științe ale naturii”. Olimpică la Matematică și la Fizică, Andrada a fost, cumva, obișnuită cu examinările. La probele scrise, a dat BAC-ul la Limba română, Matematică și la Chimie organică. Media de 10 pe care a avut-o la primul examen serios din viața ei a venit și ca o recunoaștere a rezultatelor bune pe care le-a avut de-a lungul anilor la învătătură. Media celor patru ani de liceu este de 9,94.

Cele mai mari emoții, recunoaște ea, le-a avut la proba de Limba română, unde, la ultimul subiect a avut de analizat o poezie de Mihai Eminescu sau una scrisă de Tudor Arghezi, la alegere. “Cele mai mari emoții le-am avut pentru proba la „Română”. La subiectul III am ales poezia „Flori de mucigai”, care s-a potrivit mai mult cu personalitatea mea, e mai pe sufletul meu, să spun așa.”, povestește tânăra de 10. „Nu pot sa zic că au fost subiecte mai grele la una dintre materii, fiecare fiind diferită în felul ei, doar că, atunci când înveți ceva, îți dai seama cât de puțin știi, de fapt. Am simțit și o presiune conștientizând că am terminat 12 ani de școală”, continuă tânăra absolventă.

Rezolvarea puzzle-urilor, una din pasiuni

Dacă vine vorba de petrecerea timpului liber, Andrada refuză să meargă la festivalurile de muzică, acolo unde colegii ei se întâlnesc în fiecare vară. Ea alege călătoriile, plimbările și, de multe ori îi place să facă puzzle-uri. „Nu am fost la nici un festival de muzică, nu am ținut neapărat să ajung, mai ales că în vara sunt fie plecată la bunici, fie în vacanță cu părinții”, spune ea. În rest, în timpul liber, o găsești de cele mai multe ori cu câte o carte în mână. „Nu pot să zic că am un autor preferat. Știu doar că nu îmi plac cărțile SF și nici cele de dragoste, în rest, orice. La o carte mă uit mai ales la subiectul ei, nu la scriitor”, spune ea. Ultima carte citită de Andrada a fost „Toată lumina pe care nu o putem vedea”, scrisă de Anthony Doerr, pentru care scriitorul american a primit Premiul Pulitzer în 2015.

A văzut toată Europa

Deși nu prea îi place să se laude, recunoaște că s-a plimbat prin toată România, iar din Europa a văzut cea mai mare parte, în afară de țările nordice. Îi place să călătorească împreună cu părinții ei, iar anul acesta va avea prima „escapadă” doar cu câteva prietene și sora ei. Împreună, vor să viziteze Danemarca și Suedia. Totuși, locul ei cel mai drag din toată lumea este Maramureșul, mai exact Târgu Lăpuș, unde ajunge în fiecare vară, la bunici. „Iubesc Maramureșul. Merg an de an la Târgu Lapus, la bunica mea. Pentru mine e locul preferat. Acolo am crescut”, spune Andrada.

Sora Andradei e cu un an mai mică, deci anul viitor urmează să treacă, și ea, de hop-ul examenului de Bacalaureat. Rezultatele școlare ale surorii sale sunt și mai bune decât ale ei. „Dacă eu am luat 10, mă aștept ca, anul viitor, sora mea să ia nota 11.”, încheie tânăra.

Cifrele Bacalaureatului 2018

La această sesiune a examenului național de Bacalaureat, la nivelul județului Cluj au fost înscriși 4.197 de candidați. Șapte unități de învățământ preuniversitar au înregistrat promovabilitate de 100 %.

Clujul a ocupat, și în acest an, primul loc la rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat. Județul Cluj a înregistrat o rată de reușită de 81,14%. Imediat după, în top, au urmat Iașiul (80,27%) şi Brăila (77,13 %). Rata de promovare în Capitală este de 72,86%. Între județele cu promovabilitate slabă se află Teleorman (47,3 %) și Giurgiu (47,4 %), dar de departe, la coada clasamentului și la diferență mare față de restul țării este județul Ilfov, cu o rată a promovării de numai 34 %.

Rata națională de promovabilitate la BAC-ul de anul acesta, înainte de contestații, este de 67,7 %, față de 71,4 %, cât era anul trecut. Cu toate astea, numărul mediilor de 10 din întreaga țară este de 104, cu șapte mai multe decât în 2017. Trei dintre acestea au fost înregistrate în județul Cluj, în timp ce Bucureștiul a avut 17 elevi de 10. La BAC-ul din 2018 au fost înscriși 136.866 de candidaţi, din care mai bine de 13.000 nu s-au prezentat la examen. 117 candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru copiat sau tentative de copiat.

Rezultatele la examenul de Bacalaureat 2018 au fost făcute publice miercuri, 4 iulie și pot fi văzute pe site-ul Ministerului Educației. Ele se pot ordona după județ, pe licee sau pe medii.

Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate în 9 iulie.

Probele orale – primăvara, scrisul – vara

În 2018, examenul de Bac a început în luna februarie, cu probele de competenţe, iar probele scrise au fost susținute în perioada 25-28 iunie.  Primele sesiuni ale examenului de Bacalaureat, cele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională și de evaluare a competențelor digitale, au avut loc în luna februarie. Prima probă scrisă, la Limba si literatura română, a avut loc în 25 iunie. Proba la Limba şi literatura maternă a fost programată marţi, 26 iunie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă, cea la alegere s-a desfășurat joi, 28 iunie.