„Noaptea Albă a Filmului Românesc” se întoarce la Cluj-Napoca vineri, 15 septembrie, cu o selecție de filme musai de văzut. Evenimentul celebrează cinemaul autohton, pus, din nou, în centrul atenției și la București și Timișoara.

Ajuns la a cea de-a 14-a ediție, maratonul de filme românești va aduce în sălile de cinema un număr record de filme în avanpremieră, dar și cele mai îndrăgite producții românești ale anului, alături de actori, regizori și scenariști. Programul include zeci de proiecții simultane, în 15 cinematografe și spații alternative din cele trei orașe.

Filmele din cadrul „Nopții Albe a Filmului Românesc” vor putea fi văzute în București, la Cinema Elvire Popesco (interior și în aer liber), Sala Luceafărul,  Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union,  Cinemateca Eforie, Hollywood Multiplex, Grădina cu filme CREART, Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Unteatru,  Sala Cinema – UNATC și J’ai Bistrot.

La Cluj-Napoca și la Timișoara, cinefilii se vor bucura de proiecțiile românești la ambele Cinematografe Victoria, din fiecare oraș.

Spectatorii vor avea ocazia să urmărească în avanpremieră filme premiate la marile festivaluri naționale și internaționale de film, precum lungmetrajul inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, cu Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu și Andi Vasluianu. Filmul este câștigător al „Premiului Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă” (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo și câștigător al „Premiului Publicului la TIFF” 2023. Echipa filmului va fi prezentă la eveniment și va răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției.

Printre avanpremiere se numără și „Tigru” (foto), filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga și Elvira Deatcu și drama „Mammalia”, în regia lui Sebastian  Mihăilescu, cu István Téglás, Mălina Manovici și Denisa Nicolae în rolurile principale. Debutul în lungmetraj de ficțiune al lui Sebastian Mihăilescu a avut premiera mondială în luna februarie, în cadrul „Festivalul Internațional de Film de la Berlin”.

Programul acestei ediții include și proiecția în avanpremieră a filmului documentar „De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin”, în regia Carlei Teaha, „Cazul inginerului Ursu”, (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu), „Între Revoluții”, regizat de Vlad Petri,  comedia romantic „Dragoste pe muchie de cuțit” (r. Alin Panc), cu Carmen Tănase, Răzvan Bănică și Ada Galeș.

Printre lungmetrajele care se bucură de  aprecierea publicului și a criticilor și se vor vedea pe 15 septembrie, se numără documentarele „David ”, în regia lui Radu Muntean, „Arsenie. Viața de apoi” (r. Alexandru Solomon), „Soțul meu musulman” (r. Daniel Bărnuți, Alexandra Bărnuți), „Vulturii din Țaga ” (r. Adina Popescu, Iulian Ghervase)  sau comedia „Încă două lozuri” (r. Paul Negoescu).

Cinema Victoria din Cluj-Napoca găzduiește „Noaptea Albă a Filmului Românesc” cu cinci proiecții, după cum urmează:

18.30 – Noaptea albă a filmului românesc – „Vulturii din Țaga”;

20.00 – Noaptea albă a filmului românesc – „Nora”;

22.00 – Noaptea albă a filmului românesc – „Tigru”,

Un bilet la proiecțiile din cadrul „Nopții Albe a Filmului Românesc” costă 20 de lei.