Cafeneaua Diesel, împreună cu clubul de la subsolul acesteia, unul din cele mai longevive localuri din Cluj-Napoca, au dispărut oficial. În același loc s-a deschis trattoria italiană Storia, care are un bucătar italian. Meniul localului conține nu mai puțin de 10 sortimente de pizza cu blat subțire.

După o muncă de cinci luni de zile, partea de sus a fostului Diesel a fost redeschisă în noua variantă. Subsolul este în lucru și se va deschide cel mai probabil în primăvara anului viitor. Localul e cel mai nou din rețeaua Nuka-Muura, patronată de omul de afaceri Călin Țiplea. “Storia vine ca o completare la celelalte două localuri pe care le conduc – Nuka Bistro și Muura Steak House. Centrul Clujului, punctul zero al orașului avea nevoie de o pizzerie/tratorie ca aceasta”, a declarat pentru evenimentar patronul Călin Țiplea. Nuka Bistro reprezintă, după proprietar, o copie modernă a casei bunicii sale, iar localul Muura Steakhouse a fost botezat după numele bivoliței cu al cărei lapte el a crescut.

Pe lângă ingredientele aduse din Italia și chef-ul de la Storia este un italian get-beget, Giuseppe Mansi, mutat la Cluj în urmă cu 3 ani, a cărui familie, originară din Treviso, lucrează în același domeniu, într-o pizzerie din Italia. Giuseppe îl are alături pe fiul său, cu care lucrează cot la cot în noua tratorie clujeană. Una din felurile de pizza pe care bucătarul italian o recomandă este „Super Bufala”, care are blat subțire și conține sos de roșii, mozzarela di Bufala, – denumită și „Fior di Latte”-, ulei de măsline extra virgin și busuioc. În meniul Storia se găsesc 10 sortimente de pizza, – cu prețuri între 24 și 34 de lei, dar localul pune accent și pe vinuri.

Povestea tratoriei vine din copilăria patronului, care, rememorează astfel o lucrare de control dată în clasa a cincea, pentru care a primit nota 10. Cerința lucrării era ca elevii să prezinte momentele unei opere literare. Astfel, proprietarul noului local a cerut ca pe meniu produsele să fie trecute în dreptul fiecărui moment învățat și scris în lucrarea din amintirea sa.

INTRIGA – Începe desfătarea. Urmărește cu atenție fiecare preparat și lasă-ți imaginația să dicteze cum va decurge pauza ta de masă;

DESFĂȘURAREA ACȚIUNII – A sosit farfuria, a venit și prima înghițitură. Ingredientele de seamă, iscusința bucătarului și dăruirea noastră sunt acum în mâinile tale;

PUNCTUL CULMINANT – Plăcerea gastronomică cere să fie cinstită cu un vin pereche. Dacă nu îl ai deja lângă tine, e momentul să îl alegi;

DEZNODĂMÂNTUL – Vine și el, trebuie doar să îi faci semn chelnerului.

Trattoria Storia a fost botezată astfel și datorită imobilului în care se află, una dintre cele mai vechi case din Cluj, deținută de Protopopiatul Romano-Catolic. Chiria lunară pentru întregul local se ridică la aproxiamativ 5.000 de euro. Localul este deschis până la ora 00.00 și are și o terasă, vizavi de intrarea în Biserica Sfântul Mihail.

Proprietarii, o familie de sportivi

Patronul de la Storia, Călin Țiplea, provine din lumea sportului, el evoluând în perioada sa activă cel mai mult pentru “U” Cluj. Soția sa este handbalista Oana Chirilă de la CSM Bistrița. Jucătoarea a evoluat nouă ani in Spania, unde l-a avut ca antrenor pe Ambros Martín. În rest, a jucat la Oltchim, a fost vicecampioană mondială și finalistă de Champions League. Călin și Oana au împreună un băiat de 4 ani, Alex, care a luat-o pe urmele tatălui său, care i-a descoperit talentele legate de fotbal. Alex a crescut cu dragostea față de Universitatea Cluj pe care părinții lui i-au insuflat-o.

 

[rl_gallery id=”2524″]

 

Diesel Club, dispariție după 20 de ani de activitate

Diesel Club, denumit inițial Diesel Jazz Bar a fost deschis în prima zi a anului 1996 într-o veche pivniţă de vinuri construită în 1460, aparținând Parohiei Romano-Catolice, arhiepiscopul locuind chiar deasupra cafenelei.

Clubul s-a confundat, pe toată perioada sa cu patronul Mircea Buteanu, care era o prezență permanentă. Iniţial clubul promova doar genurile jazz şi blues, dar, treptat, a mai diversificat paleta muzicală. Printre cele peste 300 de concerte susținute acolo a fost și recitalul Smokie, concertele câtorva din membrii Buena Vista Social Club, dar și DJ SET-ul lui Ravin, rezident la Buddha Bar din Paris. În urma încheierii contractului de închiriere a spaiului localului Diesel, din octombrie 2016, Protopopiatul Romano-Catolic a dorit oprirea colaborării cu chiriașul Mircea Buteanu. În acest moment, Buteanu deține Che Guevara Social Pub și cele două terase ale sale: una în interiorul curții clădirii din Piața Unirii, nr. 10 și cea aflată pe pietonala pieței.