În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție – „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, „Drama 5”. Piesa „Rața!” a fost scrisă de Cleopatra Constantinescu, participantă în a opta ediție a rezidenței „Drama 5”, care se desfășoară anual la „Reactor” începând din 2016.

Timp de o lună, cinci autori dramatici participă la un program de scriere care presupune întâlniri de lucru, lecturi și feedback cu o parte din echipa „Reactor” și cu un mentor. Mentorul celor opt ediții de până acum a fost Alina Nelega, cunoscută autoare, regizoare și conducătoarea masteratului de scriere dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Patru dintre cele cinci texte scrise în rezidența de anul acesta au fost deja prezentate publicului în luna septembrie, sub formă de spectacole-lectură, urmate de discuții. Al cincilea este „Rața!”, ales de regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu pentru montare, un text care se inspiră din povestea „Rățușca cea urâtă” pentru a crea o fabulă dramatică pentru adulți, o piesă care vorbește cu mult umor despre maturizare, familie și condiția femeii în societate.

Rața nu are de ales și pleacă de acasă, apoi ajunge la corporație. Rața trebuie să fie productivă. Rața se îndrăgostește de un cântător. Rața are o voce. Rața nu are curaj să cânte. Rața se autosabotează. Rața merge la petreceri în peșteră cu lilieci. Rața se auto-abandonează. Rața se scufundă și îngheață. Rața începe să construiască, nesigură. Rața își face un prieten. Rața alege. Rața își dă drumul în zbor.

Doar că nu e despre rațe, e despre oameni și despre maturizare – să știi că poți să alegi.

„Caut să vorbesc despre cum găsim forța să ne construim propria narativă. Fără să rămânem captivi în micul cosmos numit familie și fără să tot încercăm să evadăm din el.”, a spus Cleopatra Constantinescu.

„Rața!”

de Cleopatra Constantinescu

Premieră: 19 noiembie, ora 20:00

„Reactor de creație și experiment”, str. Petőfi Sándor nr. 4, Cluj-Napoca

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Mihai Păcurar

Muzica: Radu Dogaru

Asistență de regie: Irina Caraulă

Sunet și lumini: Cătălin Filip

Cu: Andrada Balea, Alexandra Caras, Ana-Maria Marin, Alina Mișoc, Paula Seichei

Durata: 100 min

Vârsta: 16+

Foto și video afiș: Vlad Braga

Subiect: de la puf la pene

Gen: balet și poante

Atmosferă: fals ornitologică

Biletele la spectacol pot fi achiziționate online, pe site-ul Eventbook.